Banes Motor České Budějovice
27.01.2020, Filip Kortus

Vážíme si přístupu a nasazení hráčů, říká trenér dorostu Roman Fousek

Cítí velkou zodpovědnost a uvědomuje si důležitost nadcházejících zápasů. I proto trenér Roman Fousek dělá pro své svěřence maximum, aby s nimi zvládl zachovat extraligovou příslušnost v dorostenecké soutěži i pro příští sezonu. Po první polovině patří Motoru první příčka, ale tabulka je velice vyrovnaná a klíčové boje teprve přijdou.

Postup do play off vám o vlásek unikl, rozhodovalo se nakonec až v úplně posledním zápase s Jihlavou. Co scházelo?
Nepodařilo se nám postoupit do nadstavby zaručující play off, chyběl nám k tomu nakonec jediný gól v závěrečném zápase s Jihlavou. Nicméně o body jsme přišli v několika předchozích zápasech, ačkoliv jsme dokázali odehrát rovnocenná utkání s týmy z čela tabulky a taky je porazit.

Ve skupině o udržení si vedete velice dobře, v průběžné tabulce vám patří první příčka. Jak se ohlížíte za první polovinou druhé fáze sezony?
Z úvodních jedenácti zápasů jsme pouze jednou nebodovali a připsali si devět výher, takže jsme na tom zatím dobře. Ale zdaleka není nic vyhraného, protože bodový rozdíl mezi týmy je opravdu minimální. Čeká nás dalších jedenáct velice těžkých utkání, na které se musíme pořádně připravit. Trénujeme opravdu hodně a na tom chceme stavět.

Nebylo jednoduché hráče psychicky správně namotivovat na skupinu o udržení, když postup do play off jim překazil až poslední zápas?
Staráme se o ně prakticky celý den. Píšeme si zprávy do společné skupiny na sociálních sítí, máme i individuální pohovory. Děláme videorozbory, plno času strávíme i přípravou mimo led. Neustále s realizačním týmem něco konzultujeme, rozebíráme jednotlivé hráče. Od začátku května s hráči pracujeme a chtěli jsme tým postavit na věkově nejstarším ročníku. Je to logické, měla to tak nastavená drtivá většina mužstev. Někteří hráči bohužel nenaplnili naše očekávání, k tréninkům ani zápasům nepřistupovali dobře. Někoho jsme přeřadili do B-týmu, jiní odešli jinam. Nedokázali unést svou roli v týmu. Do závěru sezony už se nám vykrystalizovala sestava kluků, kteří na sobě chtějí dennodenně pracovat a bojovat pro tým. Mimořádně si vážíme jejich přístupu a nasazení.

Cítíte v cestě za záchranou podporu z celého mládežnického klubu?
Rozhodně. Na každém tréninku a domácím zápase jsou s námi i trenéři brankářů, manažer mládeže Jaroslav Liška je na devadesáti procentech našich tréninků. Mimořádně si ceníme i zájmu trenérů A-týmu, kteří nás podporují a chodí se pravidelně dívat na zápasy v naší hale. Hráči to vnímají a cítí, že pro ně děláme maximum. Vrací nám to tím, že odevzdávají všechno, co v sobě mají. Sami vnímají, že jsou pod tlakem, ale zvládají to dobře. Uvědomují si, že je třeba udržet soutěž pro další věkové kategorie, které máme v klubu velice dobré. Naším cílem tak zůstává vychovávat hokejisty pro dospělý hokej, ale zároveň je pro nás důležité, abychom měli nejvyšší soutěž dorostu.

V posledním utkání první poloviny nadstavbové části jste prohráli na ledě Jihlavy po prodloužení, přestože jste se potýkali s marodkou a někteří hráči nebyli stoprocentní připravení. Ocenili jste jejich bojovnost?
Celý tým bojoval za Lojzu Dubského, který si zápas před tím zlomil klíční kost. Hráči si ho dokonce dali do pokřiku, což je krásné gesto. Tři hráči nastoupili i s teplotou, přestože jsme jim nabízeli, ať do zápasu raději nejdou. Chtěli za každou cenu nastoupit, z čehož máme obrovskou radost. Kluci tím chtějí vrátit klubu jeho nadstandardní péči.

Uvítali jste po první polovině nadstavby týdenní pauzu bez zápasů, kdy hráči mohli doléčit nemoci?
Měli jsme velice náročný mezocyklus po Vánocích, kdy jsme trénovali prakticky každý den dvoufázově. Hráči toho už měli plné zuby, ale bylo to potřeba. Pořádně potrénovat jsme chtěli i teď, ale k dispozici jsme měli jenom sedm hráčů ze základní sestavy, takže to nešlo. Plno kluků mělo horečky, takže jsme jim skoro nařídili, aby na zimák vůbec nechodili a dali se dohromady. V pondělí se snad všichni v pořádku sejdeme a budeme se připravovat na důležité víkendové zápasy.

V uplynulém týdnu absolvoval Filip Petrásek za reprezentační šestnáctku přípravné zápasy proti Slovensku. Je to pro vás i pro něho odměna za tvrdou práci?
Stoprocentně. Filip dlouhodobě prokazuje velice dobrou výkonnost. Ačkoliv patří mezi mladší ročníky, tak na něm stavíme a on nám to splácí. Ve dvojici s Davidem Kašparem se prosazují jako správní lídři. Jsem za něho rád, že dostal šanci a mohl se ukázat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....