Banes Motor České Budějovice
19.12.2020, Michal Špírek

Zdeněk Doležal: Moc mě mrzí, že týmu nepomáhám góly. Věřím, že se to zlomí

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Od útočníka Zdeňka Doležala se čekalo, že bude největším kanonýrem Motoru i v extralize. Vždyť v minulé sezóně skóroval celkem pětadvacetkrát! Ale Doležal se zatím prosadil v jednadvaceti zápasech pouze třikrát. Uvědomuje si, jak týmu jeho góly chybí. A vyhlíží obrat k lepšímu.

Tým má za sebou nabitý program, kdy hrál zápasy takřka obden. Jak náročné to bylo?
Zrovna na tuto část sezóny, že zápasy půjdou rychle po sobě, jsem se těšil. Těžké to bylo v tom, že jsme si nepomáhali dobrými výsledky. Jinak je pro mě hrát takto často příjemné.

Jak kvitujete aktuální týdenní pauzu, k čemu ji tým může využít?
V reprezentační pauze je prostor pro největší dril, je čas trénovat, takže tréninkové dávky jsou nejvyšší možné. Jako hráči bychom tak určitě raději hráli, než polykali tréninkové dávky. Ale přestávku je potřebné využít k našemu zlepšení do dalších zápasů.

Můžete aktuální tréninky Motoru popsat?
Tréninky jsou v takovém tempu, že se člověk ani pořádně nezastaví, všechno jde do bruslení. Navíc trénujeme jen ve třech lajnách, což není nic příjemného, když nám šest sedm hráčů sestavy chybí, odpočinek v tréninku je tak velmi krátký. Na fyzičku je to hodně nepříjemné. Venca (Prospal) nerad polevuje v tréninku i když se hraje, ale teď v pauze nějaké rozdíly v tréninku a jeho fyzické náročnosti určitě jsou.

Jak hodnotíte dosavadní průběh sezóny z osobního pohledu?
Bohužel ji pozitivně hodnotit nemůžu. Většinu zápasů prohráváme o gól a ty moje branky v tomto ohledu chybí. Pořád nad tím přemýšlím, není to příjemné. Nedaří se mně ani týmu. Ale nejsou tam špatné momenty, tak doufám, že se to trochu zvedne.

Říkáte, jak moc přemýšlíte o tom, že se vám nedaří v zakončení podle představ. Není to pak klasický příklad toho, že když se moc chce, tak to prostě nejde?
Tenhle faktor v tom určitě je. Každý zápas to chce člověk zlomit, střílí, tlačí vše do brány, ale výsledek je stále stejný. Bez gólu, bez vítězství, a to je asi nejvíce frustrující.

Loni jste měl úspěšnost střelby 13,6 procenta, v extralize je to ale ve vašem případě přesně o 10 procent méně. Co za tím může být?
Hrát proti soupeřům v extralize je něco úplně jiného než v první lize. Když teď vidím prvoligová utkání, tak mi to přijde jako úplně jiná úroveň. Člověk ale nechce věřit, že by na to neměl, to si vůbec nepřipouští. Jako byly v posledních zápasech dobré výkony celého týmu, tak musím i já doufat, že se to prostě zlomí.

Víte, kolikátý jste v rámci celé extralize v pořadí počtu střel na bránu?
To bohužel vím. Víc střel má jen Milan Gulaš. Bohužel, to mě hrozně mrzí, protože když vidím podíl Milana Gulaše na bodovém zisku Plzně, tak je úplně jinde. Strašně mě to mrzí. Když těsně prohrajeme a já vím, že jsem v zápase měl čtyři pět šancí ke skórování a nedal jsem nic a je z toho nulový bodový zisk, tak je to hodně smutné. Pořád nad tím přemýšlím. Zatím se to nezlomilo. Ale sezóna je ještě dlouhá, třicet zápasů je před námi, já pořád věřím, že se to otočí k lepšímu.

Ještě se v tom ale s dovolením budu babrat, protože góly se od vás před sezónou čekaly. V průměru máte stejně střel za zápas v extralize jako tomu bylo v první lize, respektive střílíte dokonce ještě o něco častěji. Ale vnímáte třeba, že ty pozice, ze kterých zakončujete, jsou jiné, než tomu bylo v první lize?
Samozřejmě. Trochu se to liší. Týmy dělají méně chyb než v první lize. Člověk má nějaké pokyny od trenéra, tlačí se do střel, ale někdy to vnímáte, že to nejsou takové šance, jako bývaly. Je to hodně o detailech, ani nám většinou nedávají týmy góly z vypracovaných vyložených pozic.

Zmínil jste pokyny od trenérů. K čemu vás nabádají v časech, kdy vám to tam tolik nepadá?
Ještě více hru zjednodušit. Střílet na bránu, tlačit se do brány. Pokyny jsou celkem jasné. Ale pořád nejsme tam, kde bychom chtěli být. I s několikadenním odstupem pořád nedokážu skousnout bodový zisk z posledních tří zápasů. Porazili jsme Třinec, dvě třetiny přehrávali Hradec, na Spartě jsme sehráli výborný zápas. A my z těchto utkání proti top týmům extraligy máme dva body, byť jsme měli daleko na víc. Kdyby náš tým měl šest, klidně až osm bodů, tak nemohl nikdo nic říct. Bohužel.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....