Banes Motor České Budějovice
12.10.2007, Radek Papáček, Roman Šperňák

CEB - TRI 2:0 - Neporazitelnost Jihočechů pokračuje

Č. B u d ě j o v i c e - Kdo zastaví HC MOUNTFIELD? Takovou otázku si klade celé společenství české extraligy. Zcela zasloužená výhra nad třineckými Oceláři je již celkem jeho desátou v řadě. Vedle pokračujícího nadvládí Jihočechů soutěži navíc brankář Roman Turek už celých 173 minut nepustil za svá záda ani jediný puk. Čisté konto drží českobudějovický Golem již téměř tři zápasy.
Série českobudějovického HC MOUNTFIELD pokračuje. Od úvodu soutěže Jihočeši neprohráli, ba co víc. Dnešní výhra 2:0 nad Třincem byla už jejich desátou v řadě a díky ní vyrovnali svůj rekord z roku 2000, kdy také zvítězili v deseti zápasech za sebou. Soupeři už o jejich sérii dobře ví a jejich motivace je tím pádem ještě větší. „Věděli jsme, že domácí mají dobrou sérii a chtěli jsme ji překazit,“ přiznal brankář Třince Martin Vojtek. „Jenže domácí hráli dobře a dvě třetiny nás nepustili z obranného pásma. Hrálo se na jednu branku.“

Svou druhou větou Vojtek jasně vystihl celé utkání. Už před týdnem s Kladnem Jihočeši předváděli výbornou hru, svého soupeře přehrávali, ale do poloviny zápasu se trápili střelecky. Paradoxně tak dlouho prohrávali 0:1. Dnešní utkání s Třincem bylo v mnohém podobné, ale mělo jeden zásadní rozdíl. Hokejisté HC MOUNTFIELD opět svého soupeře neskutečným způsobem tlačili, puky létaly kolem tyčí, brankář Vojtek byl na roztrhání, aby mohl zkrotit pokusy domácích. Jenže Jihočeši se trefili už v 7. minutě a to byl ten rozdíl. Chvíli po tom, co domácí tým přečkal první oslabení zápasu, se po nahození z třetiny řítil domácí Hudec sám na Vojtka. Jenže nedal. Puk se odklouzal do rohu, kde si ho českobudějovický útočník dojel a podruhé už nestřílel. Počkal si na najíždějícího Viktora Hübla, poslal mu kotouč přes celou šířku kluziště a ten se od levého kruhu trefil přesně mezi betony třineckého brankáře – 1:0.

Po vedoucím gólu patřilo ledové jeviště jen dvěma rolím. V jedné z nich byl sbor českobudějovických hráčů, ve druhé osamocený brankář Třince Martin Vojtek. Právě on byl tím rozhodujícím faktorem, proč se stav po dvou třetinách stále neměnil. Připsal si přes 50 zákroků a vylepšil si už tak výborné statistiky. V první třetině na něm ztroskotali Kůrka, Hübl i Hudec. Když už na nějakou střelu nedosáhl, pomohla mu tyčka jako při střele Sičáka v přesilovce. Zdálo se, že bude jen otázkou času, kdy jeho kouzlo domácí zlomí a zvýší své vedení.

Jenže to se dlouho nedělo, i když byl tlak českobudějovického mužstva obrovský. Jihočeši byli dříve u puků, zdálo se, že mají více sil a jsou mnohem rychlejší než hosté. Ti chvílemi nevěděli kudy kam. Puky, které v někdy pracně vyhazovali, se jim bleskurychle vracely zpátky a nebýt Martina Vojtka, prohrávali b mnohem větším rozdílem. Jenže i z téhle mizérie hostujícího týmu se mohlo urodit vedení. V závěru první třetiny se zničehonic dostal před Romana Turka v českobudějovické brance třinecký útočník David Květoň, ale domácí gólman jeho atak ustál. Potvrdil tak svojí třídy, protože do té doby se v brankovišti prakticky nehnul.

Stejný scénář jako v první, pokračoval i v druhé třetině. Především osmiminutovka od 26. do 34. minuty stála z pohledu domácího fandy zato. V tu chvíli byl pobyt českobudějovických hráčů v útočném pásmu soupeře tak na 95 procentech celkové času. Domácí hráči zastavovali vyhozené puky ještě před modrou čárou, dobře kombinovali a jen obětavá hra hostí, štěstí třineckého týmu a Martin Vojtek bránili zvýšení stavu zápasu. Právě tahle výborná část hry však zřejmě sebral domácímu celku hodně sil, protože poté se začali do hry dostávat i hosté.

Jejich vrcholem byl úvod třetího dějství. Kdy se poprvé v zápase domácím herně vyrovnali. Netrvalo to však tak dlouho. Ve 47. minutě opět zaúřadoval první útok Jihočechů. Hudec se opět proti Vojtkem neprosadil. Za brankou vydoloval puk Hübl a předložil před brankoviště volnému Kamilu Brabencovi - 2:0. Tahle trefa definitivně rozhodla. Díky ní se zápas už jen dohrával a dlouho před koncem bylo jasné, kdo se stane vítězem. Domácí potvrdili svou obdivuhodnou formu z úvodu sezony a dál budou čekat na přemožitele. Třeba se ho dočkají v dalším kole v Litvínově nebo svou sérii prodlouží na 11 zápasů bez porážky.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
6:55 Hübl Hudec
46:03 Brabenec Hübl
Střely na branku
MOU Třinec
Hřebejk5
Hübl3
Bolf3
Sailer3
Vydarený2
Gulaš2
Hudec2
Sičák2
Mertl2
Gřegořek1
Frolo1
Toman1
Brabenec1
Veselý1
Vak1
Kůrka1
CELKEM31
Skořepa2
Tomas2
Pácal2
Květoň D.2
Martynek2
Tomík2
Švarný1
Kolusz1
Zálešák1
Peterek1
Štefanka1
Korhoň1
CELKEM18
Statistika vhazování
MOU Třinec
Gulaš1/1 - 100%
Šimánek7/9 - 78%
Vak12/19 - 63%
Mertl6/10 - 60%
Sailer3/5 - 60%
Hudec9/18 - 50%
Brabenec1/7 - 14%
Kotrla0/1 - 0%
CELKEM39/70 - 56%
Polanský10/15 - 67%
Peterek9/20 - 45%
Štefanka8/20 - 40%
Skořepa4/13 - 31%
Zálešák0/2 - 0%
CELKEM31/70 - 44%
Nejlepší hráči
MOU Třinec
VIKTOR HÜBL
Vladimír Sičák
Roman Turek
MARTIN VOJTEK
Jiří Polanský
Tomáš Pácal
Ohlasy po zápasu
Jiří Juřík, trenér HC Oceláři Třinec: Hráli jsme příliš bázlivě. Domácí byli po všech stránkách lepším týmem a vyhráli zcela zaslouženě. V našem mužstvu bych chtěl pochválit za výborný výkon brankáře Martina Vojtka.

Josef Jandač, trenér HC MOUNTFIELD: Já souhlasím se slovy kolegy. Od začátku do konce jsme byli jasně lepší a zaslouženě jsme vyhráli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....