Banes Motor České Budějovice
07.01.2008,

Reportáž ze zápasu: Liberec – České Budějovice 1:2

Motor České Budějovice
Bílí Tygři chtěli proti Mountfieldu konečně zabrat, a vylepšit tak hrozivou sérii, kvůli které stále klesají tabulkou a nebezpečnou rychlostí se blíží k pásmu sestupu. Podobný úkol před sebou měli i hosté, ti však na tom byli přeci jenom o trochu lépe a i když jejich výsledky nestačí na play-off, tak ostudy v podobě sestupu se bát zatím nemusí.

1. třetina

Úvod zápasu promrzlé fanoušky ve Svijanské areně moc nezahřál. Hra byla rozkouskovaná a plná nepřesností. Oba týmy se snažily vycházet ze zajištěné obrany s rychlými protiútoky, ale nakonec se i našlo pár pokusů na ohrožení branky soupeře. V sedmé minutě se liberecký forvard Miroslav Kopic bleskurychle prosmýkl kolem obranců na modré čáře a octl se v dobré šanci před brankou Klestila. Ten však vytáhl velmi dobrý zákrok a ještě stačil rozehrát útok na opačnou stranu.

Oba týmy byly díky poměrně přísnému metru sudího vcelku hodně vylučované, a tak se čekalo, kdy některá přesilová hra přinese branku. Přesilovkové kombinace obou mužstev však neměly žádný systém, a početní výhody se tak změnily v sérii nepřesných střel a nahozeních od modré čáry. Ovšem České Budějovice s tímto systémem nakonec uspěly. Josef Klement nahodil puk směrem na Blažíčkovu branku a Robin Soudek tečoval puk tak šikovně, že zapadl přesně do pravého horního rohu tygří klece.

Jihočeši byli po této brance při chuti a hned za pár vteřin po rozehře unikl domácí obraně Ťoupal a řítil se sám na Blažíčka. Ten však jeho blafák dokázal zlikvidovat, a proto se odcházelo do kabin za stavu 0:1.

2. třetina

Druhou třetinu otevřela hned po minutě a půl hry přesilovka Bílých Tygrů pět na tři. Jenže jedinou vážnější střelu Kopice eliminoval Klestil, a tak Tygři stále museli dohánět náskok soupeře. To se jim však kvůli těsné obraně Budějovických moc nedařilo a měli problémy přejít vůbec do útočného pásma. Naštěstí pro ně, hráli hosté nedisciplinovaně a nabídli svému sokovi další dvojnásobnou početní výhodu. Ale Liberečtí naložili s touto šancí stejně jako s tou minulou a i přes některé brankové příležitosti, jež si dokázali vytvořit, Klestila nepřekonali.

V dalším průběhu druhé části hry se Liberec dostal do mírného náporu. Buějovice však dobrou obranou nepouštěly Tygry do vyložených příležitostí a naopak samy hrozily rychlými brejky. K jednomu z nich se v šestatřicáté minutě rozjel Polodna. Ovšem Blažíček střelu i následnou dorážku zlikvidoval, a stále tak držel naděje na možný obrat. Svůj tým musel podržet i na konci třetiny, kdy kapitán Tygrů David Kajínek vyhodil puk přes mantinel a poslal svůj tým do tří. Marně se Liberečtí dovolávali teči jednoho z českobudějovických obránců, rozhodčí byl neoblomný a necelá padesátka diváku v hledišti začala hlasitě protestovat. Hosté však další gól nepřidali a na světelné tabuli zůstal i po druhém dějství stav 0:1.

3. třetina

Liberec i v závěrečné části pokračoval v dobývání svatyně hostů. Avšak stejně jako v minulých dvou třetinách se mu těžko probíjelo do pásma a ještě k tomu si stále musel dávat pozor na hrozící brejky. Aktivní Polodna v šestačtyřicáté minutě přesprintoval celou libereckou obranu a byl zastaven jen za cenu nedovoleného zákroku. Přesilovka probíhala v duchu všech ostatních a hra nahazování a střel na náhodu znovu Budějovicím vyšla. Kapitán Martin Havran vyslal střelu švihem a nic nevidící Blažíček musel podruhé lovit puk ze sítě.

Domácí sice prohrávali už o dvě branky, přesto se nevzdávali. České Budějovice se však soustředily už jen na obranu, a tak bylo pro Liberecké stále těžší se prosazovat. Když v polovině třetí třetiny bylo skóre pro domácí stále nepříznivé, začali být hraci nervózní a na ledě se začalo jiskřit. Přibývalo nedovolených zákroků a z toho vyplynula, sedm minut před koncem, přesilovka pět na tři pro Liberec. Puku se chopil Petr Kolmann a, jak jinak než střelou od modré, vykřesal Tygrům naději.

Na domácích byla vidět jasná snaha o vyrovnání, jenže Klestil si se všemi pokusy poradil. Trenér Liberce si tak vybral oddechový čas a po uplynutí třiceti sekund se Tygři objevili na ledě v šesti bez Blažíčka v brance. Dostali hosty pod tlak a jejich šanci na vyrovnání ještě umocnilo vyloučení Josefa Klementa, který vyhodil puk do hlediště. Do konce zbývala poslední půlminutka a David Kajínek s Petrem Kolmannem odstřelovali Kleštilovu klec. Ani jeden se však neprosadil, a České Budějovice tak uhájily těsné vítězství 2:1.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....