Banes Motor České Budějovice
27.10.2007,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Třinec 2:0

Motor České Budějovice
Povedený víkend zažili dorostenci HC České Budějovice. V pátečním zápase porazili Havířov a o den později si poradili také s druhým soupeřem ze severovýchodu Moravy s Třincem. V utkání, které se hrálo od úvodního hvizdu v solidním tempu, se jako rohodující ukázala přesilová hra hostí v závěru první části hry. Jestli byste si ale mysleli, že ji hosté využili a dostali se do vedení, jste na omylu. Všechno bylo přesně naopak.

Obránce Špok napřáhl na modré čáře a trefil přesně do bruslí domácího útočníka Seidla. Ten dokázal přebruslit zaskočeného obránce, dostal se s pukem až za braku, kde ho po souboji s dalším bekem třineckého týmu přenechal Heřmanovi. Českobudějovický kapitán si vybruslil zpoza branky a naservíroval puk na stříbrném podnose najíždějícímu obránci Janu Předotovi, který bezpečně zamířil mezi betony gólmana Marka, který jinak v zápase předvedl několik velmi dobrých zákroků.

Hosté tak odcházeli do kabin notně zaskočeni a není divu, protože se dá říct, že v zápase měli více gólových příležitostí. V zakončení si však počínali až příliš lehkováčně jako útočník Rufer, který svým laxním bekhendem v nájezdu na brankáře minul. Když už se zdálo, že se Slezané prosadí, vytáhl dobrý zákrok brankář Hrubec, který se v posledních zápasech rozchytal k výborným výkonů. Takhle zkazil radost třeba obránci Špokovi při jeho střele při přesilovce pěti proti třem v úvodu zápasu a následné dorážce Bajteka z bezprostřední blízkosti.

Využité přesilovky byl vůbec problém celé první části hry. Oba celky měly po jedné dvojnásobné, ale prosadit se nedokázaly. Na domácí straně byl při přesilovkách, ale i během zápasu hodně aktivní útočník ¨Radek Seidl. Jeho snaha se mu vyplatila na začátku druhé části hry. Rozhodčí poslal třinecký tým do třech a dvojnásobná přesilovka, která měla původně trvat jednu minutu, skončila po několika vteřinách. Radek Seidl napřáhl tak jako se mu to v zápase povedlo už několikrát, ale tentokrát se dokázal trefit do branky.

Hra po druhém gólu domácích dostala opravdu spád. Hrálo se u obou branek a po několika dobrých zákrocích si připsali oba gólmani. Na hostech byla vidět snaha po vyrovnání, ale naráželi na s chutí hrající domácí i vlastní nedisciplinovanost, protože jen za druhou třetinu si připsali pět menších trestů. I po dvou dvacetiminutovkách byl tedy stav veselejší pro domácí. Vedli 2:0.

Do závěrečného dějství vlétli hosté s viditelnou snahou o vyrovnání. Hráli aktivně, dostali domácí pod tlak a jejich snaha kulminovala především v přesilovce ve 45. minutě. Ještě před ní jel sám na brankáře útočník Orsava, ale i díky faulu Předoty se neprosadil. V následné početní výhodě bylo Hrubcovi chvilkami pěkně horko. Českobudějovický brankář držel svůj tým po několika nebezpečných střelách od modré čáry i dorážce Bajteka z bezprostřední blízkosti.

Ukázal, že byl v zápase oporou i v dalším oslabení. Při něm se zase málem mohli domácí radovat z dalšího zasahu do sítě soupeře. Boška ujel soupeřovým obráncům, před brankou poslal puk Seidlovi, který s ním jel v tandemu a ten trefil tyčku branky marně se natahujícího Marka. Ačkoliv se mohlo zdát, že hosté upouští na svém tempu hry, zlobili až do konce. Nic už jim to však paltné nebylo. Nepomohla ani power-ply a domácí si připsali další tři body.

Ohlasy po zápasu
Václav Červený, asistent trenéra HC České Budějovice: Po víkendu máme dobrý pocit. Tato dvě utkání za sebou většinou přinášejí překvapivé výsledky. Jeden den mužstvo uspěje a druhý den to je obráceně. Shodou okolností se nám v téhle sezoně povedlo dvakrát zabodovat naplno ve dvou po sobě jdoucích zápasech a vždy to bylo s těmito soupeři, Třincem i Havířovem. Máme z toho dobrý pocit. Trochu jsme se zvedli z takové krize. Začínáme líp hrát v obranné fázi, dobře nám chytá brankář. Teď půjde o to, abychom v tom dál pokračovali do reprezentační pauzy, abychom si udrželi nějaký standard. V pauze se dáme znova dohromady a věřím, že to mužstvo by mohlo podávat dál solidní výkony. Když teda budou hráči pracovat, jak pracovat mají.

Roman Cienciala, trenér HC Oceláři Třinec: Výsledek ovlivnil začátek utkání, kdy nám rozhodčí dal přesilovku pěti proti třem. My jsme jí tak zpackali, že jsme nebyli schopní ani vystřelit na bránu. Začali jsme strašně laxně. V první třetině jsme měli další dvě přesilovky a korunovali jsme to tím, že jsem si nechali dát ve vlastní přesilovce gól. Ve druhé třetině už jsme hráli víc v oslabení, dostali se pod tlak. Ve druhé třetině jsme vystřelili dvakrát na bránu a to o něčem svědčí. Potvrdili jsme dnes to, že na Budějovice se nám nedaří. Už první vzájemný zápas byl z naší strany špatný.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....