Banes Motor České Budějovice
19.09.2008,

Reportáž ze zápasu: Ostrava - Poruba – České Budějovice 3:7

Motor České Budějovice

Poruba vstoupila do utkání velmi zostra a už v osmé vteřině se ocitl před Klestilem zcela osamocený Kalina. Jihočeši měli v úvodu velké problémy v obranné fázi a domácí si s nimi doslova hráli jako kočka s myší. Další velké příležitosti nevyužili postupně Řezáč, Kopáč a Vajda. Ojedinělou akci Českých Budějovic zastavil po Feferleho pokusu pohotový Kubáň. I nadále byli aktivnější domácí, k čemuž jim dopomohla i přesilová hra, ve které nedokázali dopravit touš za Klestilova záda v nepřehledné situaci Bartoš s Vajdou. V čase 7:52 přišel pro domácí trest v podobě první branky ve své síti. V přesilové hře propálil Kubáně střelou od modré Roman Vráblík. Juniorka Poruby se ještě z prvního gólu nestačila ani oklepat a inkasovala podruhé. Havran našel v čase 8:33 ve druhé vlně najetého Josefa Rezka, jenž se nemýlil. Kubáň byl zcela bez šance. Budějovičtí byli rázem lepším týmem a naopak domácí byli dvěma rychle inkasovanými brankami poněkud zaskočeni. Následně měli Ostravané k dispozici dvě přesilové hry v řadě. Ta první sice Porubě nevyšla, ale v té nasledující již branku soupeře dokázali ohrozit Pindur střelou od modré a Jelšík s Vajdou pokusy z blízkosti branky. V šestnácté minutě zahrozili i hosté, ale situaci dva na jednoho vyřešit optimálně nedokázali, ale v zápětí se touš dostal před Kubáně, který měl s Heřmanem nemalé problémy. Mírný tlak hostí byl vyšperkován přesilovkou pět na tři, ve které však domácí borci soupeře do žádných větších příležitostí nepustili. V devatenácté minutě vyslal Bartošek do samostatného úniku Kalinu, ale tomu blafák nevyšel a hostující gólman si v pohodě prostor u tyče svým betonem pohlídal. První třetina, která přinesla velmi rychlý a útočný hokej skončila poněkud nezaslouženě v neprospěch domácích, kteří prohrávali 0:2.

Druhou část načali hosté velkým náporem. Nejprve pálil zpoza kruhů Ježek, o chvíli později našel Horák před brankou Zicha, jenž pouze těsně minul a skvělou dvouminutovku Jihočechů zakončil další velkou šancí Heřman. I nadále však byli Budějovičtí lepším týmem a domácí se pouze bránili. Gól tak visel ve vzduchu. V čase 23:43 se tak skutečně stalo. Parádní kombinaci celé hostující pětky zakončoval po vyšachování domácí obrany do zcela opuštěné klece Vladimír Stejskal. Budějovičtí byli při chuti. Samostatný únik o chvíli později nedokázal využít Horák, když se Kubáň skvěle natáhl na brankové čáře. Ojedinělou šanci domácích předvedl v průběhu šestadvacáté minuty Blažej, jenž měl před Klestilem mnoho času, ale blafák mu nevyšel. Budějovičtí byli nadále rychlejším a aktivnějším týmem, což vedlo k následné další početní výhodě. Tu dokázali v čase 30:58 náležitě využít – Ježek poslal před branku šikovně touš, ke kterému se dostal Roman Vráblík pro nějž to byla už docela jednoduchá práce dopravit touš do poloprázdné klece. Následně se v Porubě děly velké věci. V čase 32:35 vyhnal Kubáně z branky pátým gólem Českých Budějovic poměrně lehkou střelou od modré Martin Havran. O pár vteřin později, v čase 33:15, se hosté radovali pošesté - Vladimír Stejskal se dostal až před Gleicha, kde skóroval po mírném blafáku střelou k tyči. Až v čase 37:42 využili domácí přesilovou hru, ve které zavezl touš přes celé kluziště Bartoš, který našel Iva Jelšíka, jenž našel u Klestilovy tyče mírnou škvírku. V poslední minutě druhé třetiny se na Gleicha řítil Marek, kterého musel Pindur faulovat, aby případně zabránil sedmé brance v domácí síti. Druhou dvacetiminutovku ovládli suverénním způsobem Budějovičtí, kteří vedli již 6:1.

Třetí třetina začala poměrně ve chladném tempu, a to především z důvodu, že o vítězi utkání bylo pravděpodobně rozhodnuto již po druhé části. Ve 43. minutě hrály Budějovice přesilovku. Ta byla opět využita. V čase 44:20 nahodil touš z velmi těžkého úhlu před branku Peter Schneider, jehož polostřelu si srazil do vlastní sítě obránce Tomis. Hosté působili i nadále suverénním dojmem a na jejich hře bylo vidět to obrovské sebevědomí. Domácí byli naopak vysokou prohrou velmi zaskočeni. 47. minuta přinesla sice početní výhodu pro domácí, ale ti kromě Bartoškovy střely od modré nic nepředvedli. V čase 50:18 předvedl neuvěřitelnou rychlost Vajda, jenž se dostal přes dva hráče až ke Klestilovi. Byl faulován, a tak sudí Trombík nařídil trestné střílení. K němu se postavil sám faulovaný Radovan Vajda, který rychlou střelou do horní části branky kosmeticky snížil stav na 2:7. Domácí následně přidali a soupeře na nějakou dobu uzamkli v jejich obranném pásmu, na více než střelu Richtera se však nezmohli. V čase 54:44 předvedli hostující obránci neuvěřitelnou hrubku, když se k touši dostal před brankou osamocený Radovan Vajda, jenž opět rychlou střelou do horní části budějovické klece upravil skóre na 3:7. Tři minuty před koncem utkání neunesl své emoce domácí útočník Bartošek. U mantinelu předvedl mimo hru velmi tvrdý zákrok u mantinelu, který byl oceněn trestem na pět minut plus do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. V ní nedokázal Stejskal překonat ležícího Gleicha. Ve velmi krizové situaci následně posunul branku Bartoš, a tak hráli hosté posledních 84 vteřin zápasů ve dvojnásobné početní výhodě. Když v úplném závěru Gleich lapil pokus Polodny od modré čáry, tak již bylo jasné, že Poruba si připsala vysokou prohru 3:7.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....