Banes Motor České Budějovice
18.10.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Znojmo 5:2

Motor České Budějovice

Utkání Českých Budějovic a Znojma. Něco, co měla ledová plocha Budvar Arény ještě v živé paměti. Na rozdíl od den starého klání se v něm nepředstavili zástupci „dospělého“ hokeje, ale jejich mladší kolegové - junioři.

Jihočeši byli v prvním dějství jasně lepším týmem a hostující brankář Michael Panec se měl co ohánět. Ve 2. minutě se Horákovi podařilo změnit směr střely Zicha, ale Panec proti teči skvěle zasáhl. V 5. minutě si se znojemskou obranou pohráli Ježek s Horákem, Horák si ale na Pancovi opět vylámal zuby. Panec vytasil zázračný zákrok i proti pohotovému zakončení Ferebauera, jenž využil odrazu puku od mantinelu. Panec však lapačkou za zády touši potěšení z překročení brankové čáry nedopřál.

Hosté se z tlaku vymaňovali jen s velkými obtížemi, spoléhali se na rychlé protiútoky. Jeden z nich zakončoval tvrdou střelou Trojan, ale Hrubec byl na místě.
České Budějovice se dostaly do vedení až ve 13. minutě. Stanislav Polodna ujel po pravé straně hřiště znojemským obráncům a z úhlu vystřelil do betonů brankáře Pance. Vyražený puk se mu ale v pozici ležícího střelce ještě podařilo dotlačit do branky – 1:0.

Českobudějovičtí Znojmu poté i nadále zatápěli, ale po hříchu už druhý gól v první třetině nepřidali. Vyrovnat tak mohl na druhé straně Truhlář, Hrubec jistě zakročil betony.


Ve druhé třetině se hra vyrovnala, nebezpečné situace musel řešit i domácí brankář Hrubec. Například proti přesilovkovému zakončení Romana Alexy, které výborně zneškodnil betonem.

Skóre se tak měnilo až na druhé straně. Přesilovku využili ve 30. minutě Jihočeši zásluhou Radima Heřmana, který po kombinaci Ježka a Horáka propálil Pance – 2:0.

O dvě minuty později ale Orli snížili. Lukáš Kovalský dostal od Pláňka přihrávku do mezikruží, odkud si útočník hostů počínal suverénně. Táhlou střelou do horní části brány nedal Hrubcovi šanci zasáhnout 2:1.

Následoval bojovný hokej, v němž ubylo brankových příležitostí. Hosté cítili šanci ke srovnání, ke konci druhé třetiny tak byli aktivnějším týmem. Jejich snahu korunoval ve 40. minutě Truhlář jen nastřelením do hrudi připraveného Hrubce.


Ve druhé minutě třetí třetiny se odehrála velmi zajímavá situace. Unikajícího Truhláře sekl zezadu v pádu Jank, a možná i proto zakončil znojemský útočník jen do betonů Hrubce. Jank po předchozím zákroku doklouzal do brankoviště a posunul branku, do které vyražený touš Truhlář dorazil. Rozhodčí usoudil, že branková konstrukce byla posunuta již před gólem, a skóre se tedy neměnilo.

Ne tak už ve 47. minutě. Z rohu hřiště adresoval přesnou přihrávku před Hrubce Pospíšil a Lukáš Kovalský si s nabídnutou příležitostí poradil a vyrovnal na 2:2.
Jihočeši si brzy vzali vedení zpátky. Opět se v přesilové hře osvědčila spolupráce Ťoupala a Stanislava Polodny. Druhý jmenovaný zužitkoval příhru svého spoluhráče – 3:2.

Na rozdíl dvou branek zvýšily Budějovice v oslabení v čase 53:00. Aleš Ježek před Pancem dostal velký prostor k zakončení a tahákem brankáře se štěstím překonal – 4:2. A za minutu a půl už to bylo o tři branky. České Budějovice se opět radovaly při nestandardním počtu hráčů na ledě. Tentokrát znovu využily přesilovku. Stanislavu Dietzovi posunul puk Jank a obránce trefil dělovkou přesně do pravého růžku - 5:2.

V posledních minutách ještě dvakrát ujel Horák, ale překonat Pance mu dnes souzeno nebylo. V nervózním závěru se domácí zbytečně nechali vyprovokovávat k odvetným akcím, místo aby zápas v klidu dohráli. Rozhodčí musel za vzájemné potyčky potrestat celkem šest hráčů. Na výsledku už se ale nic neměnilo.

Znojmo možná doplatilo na úzký kádr, šesti obráncům a devíti útočníkům zřejmě už v závěru chyběly síly. Jihočeši navíc hned třikrát zaznamenali gól v přesilovce. Za nejlepší hráče bych si dovolil označit na domácí straně dvougólového střelce Stanislava Polodnu, tři náhravky si připsal agilní Horák. Znojemské dnes držel výbornými zákroky gólman Michael Panec, jediné jejich branky vsítil Lukáš Kovalský.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....