Banes Motor České Budějovice
16.01.2009,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Sparta Praha 5:2

Motor České Budějovice

Utkání extraligy juniorů, které se kvůli souběžně hranému utkání HC MOUNTFIELD se Znojmem hrálo na druhé ledové ploše Budvar Arény, začalo pěkně od podlahy. Tomáš Klestil si ještě ani pořádně nestihl prohlídnout své brankoviště a už musel čelit vyložené šanci hostů, zakončení Luňáka ale vytlačil lapačkou mimo tři tyče. Následně Sparta špatně střídala a nabídnutou přesilovou hru domácí využili. Polodna zavezl puk do útočné třetiny, našel u druhé tyče čekajícího Jiřího Ferebauera a ten už si věděl rady – 1:0.

Českobudějovičtí mohli vstřelit druhou branku v další přesilové hře, ale paradoxně v ní nakonec o vedení přišli. Petr Morkes unikl dozoru domácí obrany a v čase 5:40 precizně zavěsil nad vyrážečku jihočeského brankáře - 1:1.

Ani další příležitosti na sebe nenechaly dlouho čekat. Nejprve selhal domácí Ježek, a v 7. minutě se již dokonce radoval Polodna. Jeho branka ale uznána nebyla, sparťanský gólman Kocián totiž včas vychýlil svou klec z předepsaného postavení, za což byl potrestán dvěma trestnými minutami. Domácí sehráli početní výhodu velmi povedeně, brankový úspěch ale neslavili. A tak dostali stejnou možnost sparťané.

Jenomže ve vlastním oslabení se opřel do puku domácí Aleš Ježek a puk vystřelený z uctivé vzdálenosti zaplul k překvapení všech pod břevno Kociánovy brány. Druhý gól zápasu vstřelený v oslabení znamenal vedení českobudějovického celku 2:1.


Po 44 vteřinách druhé třetiny byl k vidění jeden z rozhodujících okamžiků zápasu. Hostující Luňák vymýšlel přihrávku na své spoluhráče, ale zapomněl při tom na vedení puku. Toho se zmocnil Radim Heřman a tváří v tvář Kociánovi poslal puk pod víko – 3:1.

Sparťanům se poté nepodařilo přetavit v branku více než minutovou přesilovku 5 proti 3, s dorážkou Slaby a ránou Husáka si Klestil poradil. Jihočeši byli ve druhé třetině lepším týmem. Většinu času trávili v útočné třetině, Kocián nájezdům domácích ale dlouho odolával. Vytáhl se například proti Polodnovi. 37:44 – čas, jenž změnil brankový stav na 4:1. V přesilové hře zavezl Jiří Ferebauer puk před Kociána a nahozený kotouč si do vlastní brány nešťastně srazil Přibyl.

Časomíra se na dlouhou dobu zastavila i v čase 38:56. Ale ne z důvodu branky či vyloučení. Domácí kapitán Ježek se totiž srazil s Petrem Morkesem, který zůstal ležet na ledě. Zakrvácenou ledovou plochu poté museli uklidit rolbaři a rozhodčí druhou třetinu ukončili předčasně.


Do třetí třetiny nenastoupili Jihočeši již tak koncentrovaní a Sparta hru vyrovnala, i s pomocí Morkese, jenž vyšel ze střetu z konce třetiny naštěstí bez větší újmy. K vidění byl agresivní hokej s množstvím soubojů, ale také vyloučení. Hra tak byla často kouskována. Ve 45. minutě nezakončil z velkého úhlu po přihrávce Slaby Hanzl. O tři minuty později pak Ježek dokázal, že se na zápas dostavil ve velmi bojovné náladě. Tentokrát to ale již odnesl jeho spoluhráč, konkrétně Rezek, který se těžce zvedal z ledu poté, co ho kolega napálil pukem pod koleno. V 50. minutě Sparta zúročila svou aktivní hru, Lukáš Drvota snížil na rozdíl dvou branek. A byla to akce jako přes kopírák podobná první brance sparťanů. Opět útok z pravého křídla a následně těžko chytatelná rána nad Klestilovo rameno - 4:2. Gól Spartu nabudil a ještě přidala na bojovnosti a napadání.

Předvádět své umění tak musel Klestil, vychytal zakončení Luňáka a Slaby. Pražanům už se tedy více zdramatizovat utkání nepodařilo, v čase 58:20 naopak inkasovali do své brány pátý „kousek“. Z rychlého protiútoku domácí udeřili, kombinaci celé útočné trojice zakončil přesně Stanislav Polodna - 5:2.

Před závěrečnou sirénou byli ve zbytečně nervózním závěru během 40 vteřin ještě vyloučeni tři českobudějovičtí hráči, Sparta ale přesilovku 5 proti 3 využít nestačila a na brankovém stavu se již nic nezměnilo. Jihočeši si v souboji uspět zasloužili, po většinu času zápas kontrolovali a byli tím aktivnějším týmem, hlavně v prvních dvou dvacetiminutovkách.
Ohlasy po zápasu
Karel Soudek (HC České Budějovice):

Zápas se Spartou byl teprve třetím, ve kterém jste jako hlavní trenér juniorku vedl. Stačil už jste se nějak sžít s týmem?
Myslím si, že je to pořád málo. Měl jsem jen pár tréninků. Bohužel, situace byla taková, že se to změnilo, museli jsme se toho všichni chopit a začít něco dělat.

Ale našel jste už třeba věci, které by jste chtěl v chodu a hře mužstva zlepšit?
Určitě. Problém je hlavně aktivita v obranné hře, ve středním pásmu. A zbytečně chodíme ven za hloupé fauly, z čehož nám samozřejmě hrozí nebezpečí.

Zpět k zápasu se Spartou, které bylo z obou stran hráno hodně agresivně. Vy jste se s tím ale dokázali vypořádat lépe.
Určitá agresivita je typickým rysem juniorského hokeje, chce to hodně bruslit. Po první dvacetiminutovce tempo hry opadlo. Není jednoduché udržet ho na vysoké úrovni celý zápas. Ale podařilo se nám vyhrát, to je důležité.

Junioři jsou letos známí tím, že během dvou dnů dokážou předvést výkony jako den a noc, po perfektním představení následuje pád na zem. Čím to může být?
Já nevím. Jestli je to sebeuspokojením, nebo zda je to tím, že se jede na soupeřovo hřiště a tam to jen odkloužeme…. To já samozřejmě nechci a akceptovat to nebudu. A neměli by to akceptovat ani sami hráči, kteří by měli chodit do každého zápasu s tím, že ho chtějí vyhrát.

Pomalu se již blíží play-off, sledujete již například případné soupeře?
Koukám jen na svůj tým a jak to dopadne, to je věc jiná. Budeme se na play–off chtít připravit co nejlépe. A teď v závěru hlavně nesmíme ztrácet body, abychom v play–off získali výhodu jednoho domácího utkání na svém hřišti navíc.

U mužstva jste nahradil trenéra Milana Kupku, který nyní dělá asistenta u týmu HC MOUNTFIELD. Nebude tedy docházet k větší spolupráci s juniorským mužstvem ze strany "A" týmu?
Věřím, že teď sou u "A" mužstva lidé, kteří by mohli využít nějaké hráče, a to aspoň v tréninku. Samozřejmě ale teď není nejvhodnější doba na to, aby se zkoušeli junioři, když postavení prvního mužstva v tabulce je takové, jaké je.


David Volek (HC Sparta Praha): Nejsem spokojen s neproměňováním příležitostí a určitou nedůrazností v obranné hře. Pozvedla nás branka v oslabení, ale bohužel poté přišel zbytečně inkasovaný gól v naší přesilovce. V zápase mi z naší strany chybělo trochu více smysluplné hry, kombinace. Celou sezónu se potýkáme s proměňováním šancí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....