Banes Motor České Budějovice
06.12.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Chomutov 5:1

Motor České Budějovice

Hned na konci první minuty utkání mohly jít domácí České Budějovice do vedení. Martin Sekera vyrazil za vyhozeným pukem, přebruslil Andrese a zakončil jen těsně vedle Příhodovy branky. V následné první přesilové hře si domácí vypracovali dobré příležitosti ke skórování, ale ze skrumáže ani Přibyl, ani Sekera puk za záda hostujícího brankáře neprotlačili.

Chomutov poté na chvíli převzal iniciativu a ze středního pásma podnikal nebezpečné útoky. Před Bláhu se protlačil Ptáčník, ale Bláha ho ukázkově vytěsnil ze střelecké pozice. Velkou příležitost měl poté i chomutovský Hrabák, jenž osamocen na mezikruží puk mezi tři tyče neposlal. 16. minuta s sebou přinesla úniky dvojic hráčů. Nejprve se předvedli Chomutovští- Klouček perfektně našel najíždějícího Hrabáka, jeho zakončení ale zneškodnil pohotovým přesunutím Bláha. Jak vyzrát na soupeřova brankáře, na to nepřišli ani Jihočeši. Babka vystřelil a vyražený kotouč poslal Sedlák bekhendem těsne vedle levé tyče.

Bezbrankový stav nevzal za své ani po střele domácího Kolaříka, tu Příhoda reflexivně vytěsnil nad břevno lapačkou. Po výsledkově i herně vyrovnané třetině se tedy týmy rozcházely smírně.


Druhou třetinu odstartovaly Budějovice přesilovou hrou. V ní se nepovedlo trefit Sekerovi z úhlu odkryté místo v Příhodově postoji. Velmi kuriozní situace se odehrála na ledě českobudějovické Budvar Arény ve 27. minutě. Zároveň to ale byla i nejdůležitější situace zápasu, po níž se hra zcela změnila. Hostující Hanták zakončil zpoza brány a celá dojíždějící trojice Chomutovských zvedla ruce nad hlavu v domnění, že puk přešel brankovou čáru. Rozhodčí branku ovšem neviděli a potrestali vztekajícího se Soukupa desetiminutovým osobním trestem. Jako dárek přibalil hlavní rozhodčí Chomutovu ještě dvě trestné minuty pro hráčskou lavici. A nabídnutou přesilovou hru domácí využili. Jakub Babka zůstal osamocen před Příhodou a trefil přesně k tyči- 1:0 .

Chomutovští dorostenci byli po brance viditelně podráždění, z čehož pramenil další faul Hrabáka. A Jihočeši přesilovku opět s povděkem kvitovali. Po obléhání Příhodovy branky se puku zmocnil Martin Sekera a razantním zakončením propálil bezmocného chomutovského gólmana - 2:0.

Snížit mohl na druhé straně následně Klouček, ale Bláha své mužstvo podržel. V čase 33:40 už vedli domácí o tři branky. Švihálek si při nájezdu dva na jednoho ještě všiml dojíždějícího obránce Kolaříka a adresoval mu přesnou příhru. Pavel Kolařík neváhal střílet bez přípravy a trefil se přesně mezi Příhodovy betony - 3:0.


Pokud chtěli hosté z Chomutova s nepříznivě se vyvíjejícím utkání něco udělat, nemohli ve třetí třetině začít lépe. Na 3:1 snížil po samostatné akci střelou z mezikruží Radek Hrabák.

Povzbuzení hosté se poté vrhli do útoku a Jihočeši museli být za předvedené zákroky vděčni Bláhovi. Jenomže veškeré naděje Chomutova utnul ve 47. minutě Miha Pesjak. Ten se prosadil po šikovné přihrávce Beneše - 4:1. Chomutov už poté rezignoval a zápas dohrával jen z povinnosti. Jihočeské konto mohl navýšit postupně Babka, Sedlák, Heřmánek či Rousek, ale Příhoda předváděl výborné zákroky. Chomutov ale nakonec popáté přeci jen inkasoval. Jakub Babka dostal před brankářem Chomutova příliš mnoho prostoru a zamířil přesně do šibenice brány - 5:1.

Ohlasy po zápasu
Václav Červený (vedoucí družstva HC ČB): Po včerejším těžkém zápase jsme se rychle otřepali a odehráli dobré utkání a jsme rádi, že ten výsledek je takový, jaký je. Myslím si, že vítězství je plně zasloužené. Hráči se museli dostat z určité psychické, fyzické únavy po zápase s Plzní, a to se nám během té první třetiny povedlo. Poté už ty dvě třetiny byly velmi dobré.

Martin Pašek (vedoucí družstva Chomutov): Mohlo to být, a první třetina tomu i napovídala, kvalitní utkání. Myslím, že soupeř byl z naší strany určitě hratelný. Bohužel ve druhé třetině po několika kontroverzních verdiktech rozhodčích, byť se na to rozhodně nechceme vymlouvat, získalo utkání na nervozitě. Domácí využili dvě přesilovky a získali tak rozhodující náskok. S jedním gólem se venku určitě vyhrát nedá.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....