Banes Motor České Budějovice
04.09.2009,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Liberec 3:5

Motor České Budějovice

Úvodní buly zahajovacího utkání extraligy staršího dorostu mělo být vhozeno v 18,00 a tím měla být prakticky zahájena soutěžní sezóna 2009/2010 v Českých Budějovicích. Díky poruše na na kostce, a také problémům s ledem, za jednou z branek, se začátek utkání posunul o deset minut.
Zdržení začátku evidentně svědčilo hostům, kteří do utkání vlétli a ihned uzavřeli domácí před brankářem Bláhou. Ti se museli zachraňovat po minutě hry vyhozením na zakázané uvolnění. Hosté dále tlačili a stříleli na domácí branku. Domácí byli nuceni faulovat a to se opět hodilo hostům z Liberce. Hned první přesilovou hru využil ve čtvrté minutě Daniel Miškovský, který se trefil střelou po ledě přesně mezi betony brankáře Bláhy. Hosté byli při chuti a domácí opět faulovali. Liberečtí ukázali, že přesilové hry mají dobře nacvičené a druhou branku v páté minutě po samostatné akci vstřelil Tomáš Filippi. To už to začínalo být s domácími vážné. Přesto se nevyvarovali dalšího vyloučení. Liberečtí si řekli, že do třetice všeho dobrého a opět využili přesilovou hru. Tentokrát se na začátku osmé minuty trefil Josef Mikyska a s domácími bylo ještě hůře. Trenér Liška si vybral oddechový čas a snažil se mužstvo uklidnit. To se postupně opravdu povedlo. Domácí zpřesnili hru a dostávali se i do střeleckých příležitostí. Přesto si žádnou velkou šanci nedokázali vytvořit. Hosté v první třetině jasně herně dominovali, domácí předváděli hlavně svoji tvrdost.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí. Hosté byli zřejmě uspokojeni první třetinou a nechali domácí hrát. Ti sevřeli liberecké hráče v jejich třetině a snažili se dát branku. Hosté jim v tom pomáhali množstvím faulů, ale ani přesilové hry domácím ke kýžené brance nepomohly. Za zmínku stojí pouze dvě nebezpečné střely obránce Lišky, se kterými si věděl liberecký brankář rady. Největší šanci měli domácí ve 32. minutě, kdy se dostali do přečíslení tři na jednoho, ale Babka situaci vyřešil špatně a hostující brankář byl téměř bez práce. O chvíli později zahrozili i hosté a to agilní Filippi, který se dostal k puku, rozjel se a ujel domácímu obránci a jeho bekhendový blafák skončil nad brankou Bláhy. Ve třicáté páté minutě měli domácí skoro minutu možnost hrát přesilovou hru pět na tři, ale nedokázali ji využít. Ovšem co se nepovedlo při přesilové hře, to se povedlo těsně po jejím skončení. Petr Koblasa svoji střelu opřel o tyčku a dojíždějící Martin Sekera se stal prvním střelcem domácího týmu v letošní sezóně. Domácí gól povzbudil a hnali se do dalších šancí. Nejhezčí akci druhé třetiny předvedl Tomáš Rousek, který se protáhl kolem libereckého obránce a přesně trefil mezeru nad ramenem libereckého brankáře. V poslední minutě se ještě do šance dostal Přibyl, ale vyrovnání se nedočkal. Ve druhé třetině dominovali domácí, ale hosté si do poslední třetiny stále nesli náskok jedné branky. Po dvou třetinách tedy 2:3.

Na začátku třetí třetiny navázali domácí na povedený závěr druhé třetiny. Už ve druhé minutě využili přesilovou hru. Michal Švihálek vyhrál buly a přihrál puk Romanu Bernatovi, který prostřelil Jelínka. O dvě minuty později hosté odpověděli. Matěj Psota získal puk na útočné modré čáře, jel sám na Bláhu a nadvakrát ho prostřelil. Pak vstřelili branku domácí, rozhodčí ji ale neuznal, protože Heřmánek střílel puk již ze středního pásma. Poté měli domácí možnost přesilové hry, ale po prohrané buly fauloval Plášil a tím přesilová hra skončila. V čase 50:26 se hosté dostali do dvoubrankového vedení. Tomáš Filippi dostal krásnou přihrávku od Bittnera a příklepem vymetl horní růžek Bláhovy branky. O minutu později měl šanci domácí Bernat, kterému pěkně přihrál Heřmánek, ale jeho střela z první Jelínkovi neprošla. Hosté ovládali hru a byli aktivnější. Jejich převahu mohl zvýraznit opět Psota, který orazítkoval tyč domácí branky. Zkorigovat výsledek mohl ještě v poslední minutě domácí Sedlák. Jel sám na bránu a blafákem do forhendu se pokusil překvapit Jelínka, ten jeho úmysl vystihl a chytil i následnou dorážku Sekery. V utkání zaslouženě zvítězili hosté, kteří hráli lépe a dokázali využívat přesilové hry.

Ohlasy po zápasu
Jaroslav Liška (České Budějovice): O osudu utkání rozhodly individuální chyby, lehkovážnost a podcenění situace. Jako pozitivní vidím, že mužstvo má vůli, ale bude se muset ukáznit směrem ve hře dozadu. Nemůžeme si dovolit takový tempo hokej. Je vidět, že to kondičně zvládáme, ale pak nám chybí síly na bránění. Podle mne to bylo kvalitní utkání z obou stran. Nejlepší hráči z našeho mužstva byli Tomáš Rousek, Jan Štěpán a Roman Bernat.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....