Banes Motor České Budějovice
22.02.2003,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Ostrava - Poruba 9:2

Motor České Budějovice
První třetina duelu byla ještě vcelku vyrovnaná, několik příležotostí na obou stranách brankáři zlikvidovali a hlavní rozhodčí Mandrys zatím hru zvládal. Do šaten se šlo za bezbrankového stavu.

Hned od úvodní buly druhé třetiny začali domácí soupeře drtivě přehrávat. Zejména ofenzivní dvojice Tomáš Mertl - Martin Hanzal si z ostravské obrany dělali legraci. Hned po čtyřiadvaceti vteřinách připravili branku pro Jakuba Černého – 1:0, v jejich dalším střídání obdobnou souhru zakončil Mertl – 2:0. I když domácí borci okupovali vítkovickou třetinu prakticky neustále, znovu se brankář Hagen pro kotouč za svá záda otáčel až v 34. minutě. V přesilové hře Tomáš Černý nádherně našel Holuba, který do zívající kasy bez problémů skóroval – 3:0. O minutu později sice kontroval hostrující Klimek – 3:1, ale to byl na dlouhou dobu poslední hokejový počin Vítkovic. Ostravští těžce nesli, že na soka nestačí, a proto začali intenzivně faulovat, což se začalo projevovat i na zmatcích sudího Mandryse; jeho chvíle však měly teprve přijít. Na časomíře svítil čas 38:01, když přesně zamířil Jakub Marek – 4:1, přesně za šedesát vteřin přidal po nahrávce Jakuba Černého další gól Mertl – 5:1.

Na začátku třetí třetiny měli hosté početní převahu. Při ní se domácí brankář Salák při zákroku dostal zhruba metr z brankoviště, kde byl podražen a ostravský útočník jej ještě „pro jistotu“ zalehl na ledě. Asi po pěti vteřinách se hostím podařilo trefit prázdnou branku – 5:2. Rozhodčí nejenže gól Sokola uznal, ale ještě „nadělil“ Salákovi desetiminutový osobní trest za protesty. Ve čtyřicáté třetí minutě měli výhodu hráče v poli českobudějovičtí hráči. Když Kudláček vstřelil branku – 6:2, a začal se radovat, dostal od protihráče „učebnicový“ krosček. Z následné strkanice, vyprovokované hosty, vyloučil tři domácí a jen dva hráče Ostravy a ukázal, že vhazovat se bude v obranném pásmu Ostravy. Až po připomínce, že předtím padla branka, se jel poradit s čárovými kolegy a nakonec ji skutečně uznal. Vraťme se ale zpět ke hře, celkový výčet chyb rozhodčího by byl na dlouho. V 53. minutě využil další přesilovku domácích Kuchejda – 7:2, minutu na to rozvlnil síťku Jakub Marek – 8:2 a v 59. minutě, při hře třech proti třem, domácí kapitán Mrázek nadvakrát překonal střídajícího brankáře Štěpánka a uzavřel skóre zápasu na 9:2.

V rozkouskované třetí třetině, před kterou již dle skóre a vývoje hry bylo o vítězi rozhodnuto, však vstřelené branky sledoval málokdo. Mnohem větší pozornost na sebe upoutal hlavní sudí Mandrys, který jen v poslední dvacetiminutovce (!!!) dokázal vyloučit 9 domácích a 13 hostujících mladíků!!! Autor těchto řádek není nijak zaujat proti osobě rozhodčího Mandryse. Dobře ví, že funkce rozhodčího je nesmírně náročná a vykonávat ji bezchybně je prakticky nemožné. Chce jen upozornit na neobvykle špatný výnon rozhodčího, jenž zapříčinil, že se vyhecovaní a chybnými verdikty „pobláznění“ mladí dorostenci nesoustředili na hokej, nýbrž na to, jak „trefit“ některého z protihráčů. To by se jistě v soutěži patnáctiletých chlapců (a mnohdy ještě mladších) stávat nemělo…

Na závěr dodejme, že nadstavbovou část zakončí dorostenci ve čtvrtek zápasem ve Vsetíně. Po něm se již představí v bojích play – off. Při příznivých okolnostech tam postoupí jako druhý nejlepší celek české skupiny extgraligy, což by minimálně pro čtvrtfinále znamenalo výhodu domácího prostředí.

Ohlasy po zápasu
Milan Stárek (HC ČB): "Průběh utkání byl díky rozhodčímu trochu dramatický, nezvládl ho. Ale my jsme soupeře jasně přehrávali, s výsledkem nemúžeme být nespokojeni. Je důležité, že Kladno dnes prohrálo. Poslední zápas nebudou mít lehký, my jedeme do Vsetína, kde můžeme bodovat. To znamená, že bychom mohli Kladno v tabulce přeskočit a čtvrtfinálovou sérii zažínat doma."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....