Banes Motor České Budějovice
27.09.2005, Roman Šperňák, Milan Dvořák

CEB - VIT 2:2 p.p. - Podruhé za sebou doma s bodem

Hokejisté HC České Budějovice po týdnu na vlastním ledě opět vyválčili bod za remízu. Zatímco před týdnem v duelu se Zlínem dotahovali vedení hostů, tentokrát proti Vítkovicím nedokázali uhájit slibný náskok 2:0. Druhou branku v přesilovce v 35. minutě vsítil Jiří Šimánek.
V úterní podvečer se v Budvar aréně odehrával souboj sousedů v extraligové tabulce. Na jih Čech zavítal soupeř ze slezské metropole, HC Vítkovice. Zápas začaly oba celky vlažně a diváci mohli poprvé tleskat až ve 4. minutě, kdy bylo horko Pincovi, který musel čelit několika pokusům domácích střelů. Tvrdě pálili Veselý a Brabenec. Oba pokusy postrádaly gólovou koncovku. Hosté se po tomto závaru oklepali, navíc René Vydarený udělal chybu na modré čáře a nabídl šanci Juraji Štefankovi, kterého vychytal strážce domácí svatyně. Poté úřadovali borci z Českých Budějovic. Nejprve pocuchal nervy fanoušků Ondřej Veselý, když se s pukem pohyboval nebezpečně blízko vlastní brankové čáry a posléze je musel přímo vyděsit kiks brankáře Chábery. Vyjížděl si proti puku, minul ho a ten následně mířil do opuštěné branky. Naštěstí tam byl včas Harant a uklidil kotouč do bezpečí. Veseleji začínalo být až s blížícím se koncem první třetiny. Nejprve ujel ve vlastním oslabení Kotrla a předznamenal tak situaci, která se stala zhruba o minutu později. Pinc nejprve fantastickým zákrokem vyrazil střelu obránce Vydareného. Puk plachtil vzduchem a dopadl na stehno Viktora Hübla, jenž jej dopravil do branky. – 1:0 Do zaznění sirény si domácí vedení pohlídali a stav odpovídal tomu z 19. minuty.

Do druhé části hry vlétli aktivně Slezané a několikrát vyzkoušeli domácího gólmana. Chábera dnes nechytal ve své obvyklé pohodě z posledních zápasů, a proto měl spoustu práce se střelami Hubáčka, Jurečky a Dreslera, při nichž na jeho straně stála paní štěstěna. Ta ho neopustila ani při dalších šancích. Vydarený nečekaně tečoval střelu Dreslera a ta projela brankovištěm jen kousek vedle tyče a zkoprnělého Chábery. Podobně horkou chvilku svému brankáři přichystal i Marek Posmyk a rovněž změnil trajektorii střely vypálené od modré čáry. Naopak dobrou formu měl hostující Pinc a odolával při šancích Kutláka, Haranta a Hudce. Překonat vítkovického gólman se povedlo až v čase 34:35. Jihočeši využili přesilovou hru a po krásné spolupráci trojice Kutlák – Kopecký – Šimánek posledně jmenovaný vsítil. – 2:0 Domácí mohli přidat i třetí gól, ale v nájezdu dvou proti jednomu nepřihrál Bělohlav přesně. Potvrdilo se tak staré známé pravidlo o neproměňování šancí a ve vlastním oslabení dostal Burger dlouhou přihrávku na útočnou modrou čáru, kde ho českobudějovičtí hráči nechali zcela volného a nedal Cháberovi šanci. – 2:1 Tento gól padl 56 vteřin před koncem druhé části hry a stanovil tak i skóre, které svítilo na kostce po celou druhou přestávku.

Nabuzení Jihočeši vlétli do závěrečného dějství ve velkém stylu a během prvním vteřin dvakrát nastřelili tyčku. O první zásah brankové konstrukce se postaral Gřegořek, podruhé se neprosadil ani Šimánek. K třetí dorážce už se domácí nedostali, protože fauloval hostující Philipp a poslal hosty do dvojnásobného oslabení. Početní výhoda dnes nebyla silnou zbraní týmu zpod Černé věže a vítkovický celek se bez větších problémů ubránil. Dobře sehrané oslabení posílilo sebevědomí Slezanů a Chábera musel likvidovat střely Ivana Padělka a Krenželoka. Na třetí pokus už zvedali hosté ruce nad hlavu. Hubáček pohotově vsítil po nahrávce Stanislava Hudce a Vítkovice se tak dočkali odměny za zvýšenou aktivitu. Oba celky se nadále snažily strhnout vítězství na svou stranu, ale proti byly strážci klecí. Neuspěl žádný ze střelců a hlavně Pinc se stal hrdinou svého celku. Utkání se dohrávalo dosti nervózně a rozhodčí často vylučoval. Za vzájemnou potyčku putovali na trestnou lavici Veselý a Štefanka, přidal se k nim i Tomášek o 10 vteřin později. V poslední minutě se domácí nadechli k náporu, ale neprosadili se a zápas směřoval do prodloužení.

Na začátku si Harant se Šimánkem tak dlouho vyměňovali puk, až jim ho vzal Burger a uháněl na branku. Jeho pokusu zabránil v poslední chvíli se vracející Gřegořek. Z domácí strany se o zisk aspoň dvou bodů nejvíce snažili Veselý a Hřebejk, oba bez úspěchu, proto utkání skončilo remízou 2:2. Kańkou na utkání udělalo zranění domácího Haranta, jenž musel být v prodloužení odnesen z ledu svými spoluhráči.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
18:39 Hübl Vydarený Šimánek
34:35 Šimánek Kopecký Kutlák
39:04 Burger S. Hudec Pinc
44:59 Hubáček S. Hudec
Střely na branku
České
Budějovice
HC Vítkovice
Bělohlav3
Harant3
Sailer3
M. Hudec2
Kotrla2
Kutlák2
Veselý2
Brabenec1
Gřegořek1
Hanzal1
Hřebejk1
Hübl1
Šimánek1
Vydarený1
CELKEM24
Burger3
Hubáček3
Hulva3
Jurečka3
Jasečko2
Krenželok2
Padělek2
Irgl1
Kuboš1
Procházka1
Tomášek1
CELKEM22
Statistika vhazování
České
Budějovice
HC Vítkovice
Bělohlav3/4 - 75%
Kopecký13/19 - 68%
Sailer2/3 - 67%
Hübl15/24 - 63%
Brabenec14/27 - 52%
M. Hudec2/4 - 50%
Krátoška0/1 - 0%
CELKEM49/82 - 60%
Köhler1/1 - 100%
Burger14/26 - 54%
Hulva7/16 - 44%
Šimíček5/13 - 38%
Procházka4/13 - 31%
Hubáček2/7 - 29%
Krenželok0/1 - 0%
Štefanka0/1 - 0%
Tomášek0/4 - 0%
CELKEM33/82 - 40%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
HC Vítkovice
JIŘÍ ŠIMÁNEK
Viktor Hübl
Kamil Brabenec
JIŘÍ BURGER
Marek Pinc
Jakub Hulva
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač, trenér HC České Budějovice: Dnes jsme ztratili dvougólový náskok, když nám po individuální chybě ujel hráč a dal branku. Tento okamžik považuji za klíčový v celém utkání. Dnes jsme špatně sehráli přesilové hry, hlavně nabídnuté přesilovky pěti proti třem jsme měli proměnit. Zápas byl pro nás tříbodový a zbytečně jsme ztratili 2 body.

Miloš Holaň, asistent trenéra HC Vítkovice Steel: Jsme spokojeni s výsledkem. Do Českých Budějovic jsme jeli bodovat a bod si odvážíme. Nezačali jsme dobře, na čemž může mít vliv i dlouhá cesta také to, že jsme začali na 4 útoky. Musíme hráče pochválit za to, že dotáhli dvou gólový rozdíl a také brankáře Pince, který nás v závěru fantasticky podržel.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....