Banes Motor České Budějovice
14.10.2005, Tomáš Zetek, David Lukeš

CEB - KLA 3:0 - Turek vychytal čtvrté místo!

Soubojem o čtvrté místo tabulky bylo utkání 14. kola extraligy mezi HC České Budějovice a Rabatem Kladno. Jihočeši zvládli nadprůměrný zápas lépe a díky dvěma trefám Brabence a jedné Haranta zvítězili 3:0. Brilantním výkonem se blýskl v brance Budějovic Roman Turek, který vychytal své letošní první čisté konto.
Utkání s Kladnem začalo poněkud vlažněji než předchozí zápasy, kdy se domácí snažili na svého soupeře vlétnout od prvního vhazování. Na dostřel Orctovi se dostali Jihočeši až po učebnicovém krosčeku Libora Procházky a následném dvouminutovém trestu. Žádná z šancí, jenž se v kladenském obraném pásmu urodily, se však nedala považovat za vyloženou. Zprvu se hrál opatrný hokej, v němž měla hlavní slovo taktika a dobrá obranná hra. V 7. minutě Jandačovo mužstvo špatně střídalo a první přesilovku si zahrál i Rabat. Největší ohrožení připravil Turkovi paradoxně spoluhráč Sailer, jemuž nechybělo mnoho k tomu, aby kličku před brankovištěm zakončil nejhorším možným způsobem pro domácí. Tak se ale nestalo a opravdovou šanci měl poté ještě Horna, který ale rychlý blafák přetáhl. Tvrdost Turkových betonů v polovině první části prověřil Havel. Na druhé straně neuspěl v dobré pozici tísněný Martin Hanzal. Vyprovokoval však svým nájezdem proti Orctovi faul. V početní výhodě pak pálil Sailer a vyražený kotouč promáchl jak Hübl, tak Bělohlav. Když se dvakrát krátce po sobě neprosadil znovu výtečně hrající Brabenec, byly slušně zaplněné ochozy poněkud zklamány. Ke slovu se dostalo i Kladno, ale to pouze sporadicky. Hosté jako oko v hlavě střežili svou modrou čáru a byl to prozatím souboj obran. To pouze do 17. minuty, kdy ve středním pásmu vystihl rozehrávku Středočechů všudybyl Kamil Brabenec a přesným švihem nad Orctovu vyrážečky otevřel skóre – 1:0. Úvodní trefa byla až neuvěřitelnou injekcí do vlažně proudícího českobudějovického těla. V 18. minutě odvedl v útočném pásmu skvělou práci mladší z bratrské dvojce Hanzalů Martin a po nahození Vaka se dostal k odraženému puku v těsné blízkosti kladenského gólmana. Na vytáhlého útočníka domácích již zívala prázdná branka, ale Orctova položená hůl nenechala vsítit Hanzalovi jeho první extraligový gól. O chloupek veselejší šli do šatny Jihočeši.

O první přestávce se Budvar aréna ponořila do smutku. Nebylo to však vinou žádné tragédie, nýbrž chvilkového výpadku proudu. Hrát se ale začalo včas a to tak, že na ledě bylo jedno mužstvo. České Budějovice po obrátce neuvěřitelně zatížily soupeřovu defenzívu. Tradiční souhra dvojice Patera - Procházka a neregulérní gól Kally byly pověstnou labutí písní za účinkováním Rabatu ve druhé části. V čase 22:11 sice za napadení odešel za katr domácí Hřebejk, ale Jihočeši sehráli oslabení tak skvěle, že dokázali nejen nastřádat cenné sekundy v útočném pásmu, ale i vsítit svou druhou branku v utkání. Opět se trefil Kamil Brabenec, když překvapil Zdeňka Orcta střelou z otočky zpoza obránce, jež zaplula pod horní tyč – 2:0. Domácí dohráli oslabení v naprosté pohodě a po dalším falu Libora Procházky se jim naskytla výhoda přesilové hry. Když z trestu kladenského beka uplynula skoro polovina, opřel se na modré do puku Petr Gřegořek. Rána se mu však vůbec nepovedla a minula klec. Jenže touš se odrazil zpátky před branku, kde jej exlitvínovský gólman nedokázal zalehnout a dojíždějící Tomáš Harant měl snadnou pozici – 3:0. Opařený Rabat se probral až po polovině zápasu, kdy Gardoň rozvlnil boční síť. Aktivnější byli stále domácí a Středočeši se jejich hru snažili otupit v rozích kluziště, kde se často hrála spíše přetlačovaná. Do konce druhé části si slibné příležitosti tvořili pouze Jihočeši. Skóre se jim však navýšit nepodařilo.

Třetí třetina skýtala možnost dobré podívané s ohledem na kladenský nápor a snahu o redukci výsledku. Žádná z těchto domněnek se ale neukázala být pravdivou, a tak se utkání dohrávalo víceméně z povinnosti. Domácí si nikam netlačili a soustředili se zejména na udržení čistého konta, jenž si Roman Turek opravdu zasloužil. Nejvíc mu asi zatrnulo ve 45. minutě při šancích Patery a Bílka. “The Large“ však prokázal své nesporné kvality a jeho jméno znělo v Budvar aréně hodně často. Jihočeši mohli zatížit Orctovo konto více, ale Hudec orazítkoval pouze tyč a v akci tří na jednoho promáchl skákavou přihrávku Sailera kapitán Radek Bělohlav. HC České Budějovice i bez čtveřice Veselý, Šimánek, Krátoška, Posmyk dokázal své kvality a naprosto zaslouženě zvítězil v kvalitním a slušně hraném utkání 3:0.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
16:36 Brabenec
23:00 Brabenec Bělohlav
24:56 Harant Gřegořek Hübl
Střely na branku
České
Budějovice
Rabat
Kladno
Brabenec4
Kutlák4
Kopecký3
Hudec3
Vak2
Bělohlav2
M. Hanzal2
Harant2
Sailer1
J. Hanzal1
Kotrla1
Gřegořek1
Kotaška1
Květoň1
Hübl1
Celkem29
Bílek5
Huml3
L. Procházka2
Zeman2
Ševc1
Michael Frolík1
Gardoň1
M. Procházka1
Havel1
Hájek1
Špelda1
Hořava1
Celkem20
Statistika vhazování
České
Budějovice
Rabat
Kladno
Vak12/19 - 63%
Kopecký7/13 - 54%
Brabenec4/9 - 44%
Hübl3/7 - 43%
J. Hanzal2/5 - 40%
Bělohlav6/17 - 35%
Celkem34/70 - 49%
Bílek1/1 - 100%
Patera17/25 - 68%
Gardoň7/14 - 50%
M. Procházka1/2 - 50%
Huml5/11 - 45%
Havel4/12 - 33%
Kalla1/4 - 25%
Besser0/1 - 0%
Celkem36/70 - 51%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
Rabat
Kladno
ROMAN TUREK
Kamil Brabenec
Petr Sailer
MARTIN PROCHÁZKA
Vítězslav Bílek
Pavel Patera
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, asistent trenéra HC České Budějovice: „Bylo zřejmé, že kdo dá první gól, bude v psychické výhodě. Jsme rádi, že se to podařilo nám. Naši hru podpořil kvalitním výkonem brankář Turek. Kvalita ledu se oproti minulým zápasům zlepšila, ale sami jste viděli, že i rozhodčí museli led několikrát upravovat."

Zdeněk Müller, trenér HC Rabat Kladno: „Domácí tým byl lepší a zaslouženě vyhrál. My jsme neměli mnoho šancí, a co jsme si vypracovali, to nám pochytal výborný Turek. Rozhodující moment nastal ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali dva rychlé góly. Od té chvíle jsme se prakticky nezvedli."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....