Banes Motor České Budějovice
23.10.2005, Lucie Vítková, Tomáš Zetek

PCE - CEB 1:1 p.p. - Z ledu mistra s bodem

P a r d u b i c e – Hokejisté HC České Budějovice natáhli svou sérii neporazitelnosti na deset utkání v řadě. Na ledě loňského extraligového mistra sice Jihočeši brzy prohrávali, ale brankou Petra Gřegořka ve třetí třetině dokázali vyrovnat, a připsali si tak na své konto další bod. Na nerozhodném skóre nezměnilo nic ani Čalounovo trestné střílení z úplného závěru nastavené pětiminutovky.
Zápas na ledě posledního extraligového mistra sehráli hokejisté Českých Budějovic skutečně se ctí. Pardubice se ve své ČEZ Aréně prosadily proti mistru světa z Vídně 1996 Romanu Turkovi jen v jednom případě a nakonec mohly být rády za remízu 1:1

Už úvod utkání hodně napověděl o obrazu hry. České Budějovice vycházely ze zabezpečené obrany, stejný model zvolili i svěřenci kouče Vladimíra Martince, kteří pouze den předtím vyhráli náročný duel v Litvínově. Nebylo tak divu, že první střela na branku přišla až v čase 9.42. Ale zase stála za to. Krátoška se Štěpánem Hřebejkem se dostali do nájezdu dvou proti jednomu, ale Hřebejk přihrávku zkušeného centra namířil jen do betonu mladíka v pardubické brance Alexandra Hyláka. Tlak Jihočechů v úvodní třetině gradoval v 15. Minutě. Nejprve Viktor Hübl vystřelil po hezké souhře Veselého se Sailerem jen do Hylákových prsou a v následné přesilové hře zkoušel dvakrát své štěstí Michal Hudec, slavící své šestadvacáté narozeniny. Pardubice v době největšího útlumu nakopla nedisciplinovanost Jandačových hochů. Ještě v probíhající přesilovce fauloval ve středním pásmu Kotaška a vteřinu před návratem pardubického Lubomíra Korhoně úplně zbytečně podrazil Milan Kopecký Rolínka a sudí Mikula jej taktéž potrestal dvouminutovým trestem. Pardubicím se naskytla výtečná šance na skórování - čtyřiadevadesát vteřin ve hře pěti proti třem. Trojice Gřegořek - Hudec - Brabenec se srdnatě bránila drtivému pardubickému náporu, ale v čase 16.56 už zasáhnout nemohla. Robert Kántor od mantinelu poslal puk přes brankoviště na najíždějícího Miroslava Hlinku, pro něhož nebyl problém dopravit kotouč do poloodkryté klece - 1:0. Pardubice mohly dokonce svůj náskok navýšit, protože sudí Mikula signalizoval menší trest pro Michala Hudece. Tato výhoda sice gólem zanikla, ale na trestné lavici musel ještě pětadvacet sekund odsedět Kotaška. V pokračující dvojnásobné výhodě už ale Východočeši gólmana Turka neohrozili. Naopak půl minuty před koncem vystřelil tvrdě od modré čáry Kotaška, jehož střela šla jen těsně vedle.

V prostřední části hry už nebylo pochyb o tom, který z obou týmů je aktivnější. Pardubice se s vědomím jednobrankového náskoku zatáhly do defenzivy a střeleckou aktivitu výhradně ponechaly na hráčích v bílých dresech. Jako první to zkoušel Gřegořek, ale jeho dvě střely v rozmezí deseti vteřin našly jen připraveného Hyláka. Jihočechy nepřibrzdilo ani vyloučení Marka Posmyka ve 23. minutě. Hned deset sekund po začátku jeho trestu výtečně zabojoval u pravého mantinelu Tomáš Harant, poslal po hrazení puk Sailerovi, který se z úhlu řítil sám na pardubického gólmana. Ten s obrovskými problémy jeho těžkou ránu kryl. Pardubice přesto málem přesilovou hru využily. Andrej Novotný spíše z nouze nahodil kotouč na Romana Turka, jemuž střela prošla pod betony a jen duchapřítomný Gřegořek, který kotouč odpálil z brankoviště, zabránil inkasovanému gólu. Pak však opět na dlouhé minuty převzali aktivitu hosté. Sailer střílel tentokrát z levé strany, Harant od modré čáry mířil těsně vedle a Vydarený svůj pokus vyslal jen do boční sítě. Domácí borci se v této fázi utkání zmohli na jedinou střelu, která však byla o to nebezpečnější. V souboji muže proti muži vyškolil Tvrdík Kutláka, postupoval sám na Turka, který však jeho přízemní střelu ztlumil. Kotouč, který se od Turkovy vyrážečky kutálel do branky, opět hosté vyhazovali z prázdné branky. Zařídil to tentokrát Ivo Kotaška.

Klíčové momenty pro vývoj utkání přišly v první desetiminutovce poslední třetiny. V čase 42.38 Čaloun po zadovce Rolínka zblízka netrefil Turkovu branku, o dvacet vteřin později trefil právě Rolínek jen rameno českobudějovického brankáře. Na druhé straně rozjel rychlou akci Hübl, Sailer přihrál křížem přes útočné pásmo Veselému, který nadvakrát dosáhl branky. Tu však sudí Mikula neuznal, protože již dříve zapískal sevření kotouče domácím brankářem. Protesty českobudějovických hráčů byly marné. Skóre se však měnilo o pár okamžiků později. V čase 45.10 roztrhl hokejkou domácí bek Kántor Jindřichu Kotrlovi bradu a poněvadž tak způsobil krvavé zranění, udělil mu soudce Mikula čtyřminutový trest. Přesilovou hru využili Jihočeši po minutě a půl. Hudec našel zpoza branky najíždějícího Petra Gřegořka, který nedal přesouvajícímu se Hylákovi sebemenší šanci - 1:1. V pokračující přesilovce mohl ještě jednou vstřelit branku Gřegořek, ale Hylák tentokrát proti jeho ráně efektně zasáhl lapačkou. Očekávaný závěrečný pardubický nápor přišel až v posledních šesti minutách. Turek však pokusy Snopka, Kántora, Koukala a Mrázka pochytal. Ve vůbec největší šanci se znenadání objevil v čase 57.13 Andrej Novotný, ale ikona v českobudějovické brance nastavila proti jeho střele rameno.

Ani prodloužení však rozhodující moment nepřineslo. Velkou šanci měl Havíř, samostatný únik nedotáhl do úspěšného konce Mrázek a na druhé straně pálil po přihrávce od Krátošky tvrdě Vydarený, domácí gólman však kotouč vytěsnil kousek mimo. Klíčový moment přišel v čase 64.45. Hübl přišel ve vlastním obranném pásmu o puk, toho se chopil Čaloun a jel sám na Turka. Hübl musel sáhnout pro krajní řešení a v jasné šanci domácího hráče zahákoval. Nařízené trestné střílení však bývalý litvínovský kanonýr neproměnil. Roman Turek se na brankovišti roztáhl jako chobotnice a pokus o forhendový blafák zneškodnil. Utkání tak nakonec zaslouženě skončilo remízou 1:1.

Ohlasy po zápasu
Jiří Šejba (Pardubice): "Hosté dnes měli na hokejkách větší jistotu než naši hráči, na kterých se projevil sobotní zápas v Litvínově a cestování. Prvních deset minut to v naší hře nefungovalo tak, jak by mělo. Na druhé straně musíme pochválit hráče za bojovnost a obětavost. Výsledek 1:0 se podaří udržet jednou za sezonu, dneska se to nepovedlo i díky tomu, že Budějovice mají dobře nacvičené přesilovky. V závěru jsme mohli rozhodnout z trestného střílení, ale na Čalounovi se projevilo vyčerpání."

Josef Jandač (České Budějovice): "Myslím, že jsme byli po celé utkání malinko lepší a zasloužili jsme si o bod víc. Rozhodla přesilovka domácích pěti proti třem. Abych jí mohl zodpovědně zhodnotit, musím se podívat na video. Jinak jsme měli po celý zápas víc ze hry."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....