Banes Motor České Budějovice
05.03.2006, Roman Šperňák

CEB-VSE 4:2 - Po třech letech play-off!

Hokejisté Českých Budějovic postupují po třech letech do extraligového play-off. Pomohlo jim k tomu vítězství nad Vsetínem 4:2 a remíza Pardubic 2:2 na Slavii. Po dvou třetinách to s Jihočechy nevypadalo dobře, ale nádherná individuální akce Jiřího Šimánka ve 43. minutě je nastartovala ke konečnému vítězství.
Celek Vsetína ukázal i v dnešním zápase, že po olympijské pauze jde jeho forma nahoru a dnes v Budvar Aréně domácímu klubu pořádně ztížil roli favorita, která mu vzhledem k postavení v tabulce náležela. Valaši rozhodně nepřijeli na jih Čech odevzdat body a své odhodlání dali najevo již na samotném počátku utkání, kdy několikrát prověřili mladého gólmana Cháberu. Českobudějovičtí hokejisté odpověděli tlakem krátkého trvání, v němž měl největší šanci aktivně hrající Veselý. Hovi podržel své spoluhráče a ti se pak z útočných kleští vymanili. Následující minuty pak přinesli převážně bitvu ve středním pásmu, často se nepřesně přihrávalo, a proto bylo zakázané uvolnění častým prvkem ve hře. Další nápor domácích odstartovala prudká střela Posmyka. Přišla jakoby zničehonic a na ni navázaly zbytečná vyloučení Vsetínských hráčů a místy drtivý tlak jejich soupeře. Kdo byl v tét době nejvíce vidět, byl Marek Posmyk, jehož dělovky řádně polechtaly Hoviho nebo obránce padající do střel. Poslední rána beka s číslem 29 na zádech přišla již po skončení trestu a společně s tečí Kamila Brabence znamenala vedení HC České Budějovice.- 1:0 To se událo v minutě šestnácté a stav, který tahle situace určila, vydržela až sirény, i když Marek Dubec řádně vyděsil slušně zaplněné ochozy několik okamžiků před koncem, kdy se zjevil zcela sám před Cháberou, ale ten včasným rozklekem zabránil tomu nejhoršímu.

To nejhorší však přišlo v prostřední části hry. Na začátku sice jako první zahrozil Hudec, jeho pokus byl ovšem labutí písní Jihočechů. V čase 22:43 zdánlivě nevinně ujížděl po levém křídle bývalý českobudějovický hráč Luboš Rob a svojí střelu namířil přesně mezi brankářovi betony, které nestačily včas sklapnout. – 1:1 To byla studená sprcha, důvod k panice to však ještě nebyl. Vsetín zvládl druhou pasáž se ctí a měl i další šance, které by navýšily počet jím vstřelených branek. Domácí hráče viditelně svazovala povinnost vyhrát a těžko se prosazovali do koncovky. Když už se jim to povedlo, zkazil jim radost Hovi. Proti němu se neprosadili postupně Vydarený, Hudec a v závěru třetiny především Gřegořek, který již neměl čas zpracovat a lépe zakončit zcela sám před finským gólmanem. Vrchol českobudějovické smůly přišel v 37. minutě. Už jednou štěstí zkoušející Dubec si sjel od modré směrem k brance, nikým neatakován obdržel přihrávku a prostřelil Cháberu. – 1:2 Jeho branka zároveň stanovila stav po čtyřiceti minutách hry, kdy na světelné kostce svítilo v tu chvíli už celkem hrozivých 1:2.

Po nepříliš vydařené druhé třetině, přišlo dějství závěrečné, které zcela uzdravilo duši hokejového diváka. Časový úsek osmnácti minut přestávky vyplnila bouřka v kabině domácích a na ledovou plochu vjely červené šelmy lačnící po gólech. Netrvalo dlouho a skóre bylo srovnáno. Jiří Šimánek dostal od Jindřicha Kotrly kotouč do jízdy, z pravého křídla se řítil na Hoviho, nic neuspěchal, položil brankáře, objel klec a u druhé tyčky kotouč zasunul za brankovou čáru. – 2:2 Následoval další tlak hráčů od soutoku Vltavy a Malše, ovšem gólová třešnička se ne a ne dostavit. Nápor se postupně začal rozplývat a hosté dokonce dostali možnost početní výhody a zrovna v době, kdy hlasatel hlásil, že domácí tým hraje v plném počtu, vystihl Kamil Brabenec přihrávku Valachů přes šíři hřiště, vřítil se do pásma a procedil kotouč mezi betony brankáře. – 3:2 Hala bouřila poprvé, ale v zápase ne naposled. Štěstí znovu zkoušel z levého křídla Veselý, ovšem to mu dnes příliš nepřálo a utkání stále ještě nebylo rozhodnuté. V závěrečné třetině diváky nejprve rozveselil stav utkání Slavia- Pardubice, kdy Pražané vedli 1:0, aby bylo o několik okamžiků později všechno jinak. Ochozy si pouze povzdychly, poněvadž Perníkáři zápas otočili ve svůj prospěch. V té době v Budvar Aréně dokonal dílo vsetínské zkázy znovuJiří Šimánek, když nadvakrát využil přihrávku Petra Sailera směřující od mantinelu do brankoviště. – 4:2 Již pět minut před koncem odešel poprvé z klece Hovi a hosté se pustili do početní výhody vylepšené o jednoho hráče navíc, ale obětavě hrající hráči celku z jihočeské metropole svými pády do střel nechtěli připustit nějaké komplikace. Ty nepřišly, poněvadž v 19 minutě se nechal hloupě vyloučit Bauer a sebral tak svému mužstvu naději na kloudný výsledek zápasu. V samém závěru pak na kostce nad ledem přišla další informace, že Slávia v Sazka Aréně vyrovnala a domácí hráči do jednoho naskákali na led, protože to znamenalo, že vyřazovací boje je letos neminou.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
15:23 Brabenec Posmyk Veselý
22:43 Rob Kučný Jenáček
36:23 Dubec Jenáček Rob
42:06 Šimánek Kotrla
49:27 Brabenec Hudec
54:07 Šimánek Sailer Hübl
Střely na branku
České
Budějovice
HC Vsetín
Posmyk5
Sailer4
Hudec4
Veselý3
Šimánek3
Kotaška2
Kutlák2
Vydarený2
Brabenec2
Kotrla2
Vak2
Harant1
Bělohlav1
CELKEM33
Dubec3
Kučný2
Rob2
Valko2
Sakrajda2
Augusta1
Hrabal1
Hruška1
Janeček1
Steiner1
CELKEM16
Statistika vhazování
České
Budějovice
HC Vsetín
Brabenec16/26 - 62%
Vak11/24 - 46%
Hübl9/24 - 38%
Bělohlav3/8 - 38%
Hudec1/3 - 33%
Veselý0/1 - 0%
Sailer0/2 - 0%
CELKEM40/88 - 45%
Demel1/1 - 100%
Jenáček19/30 - 63%
Janeček14/25 - 56%
Steiner14/31 - 45%
Hruška0/1 - 0%
CELKEM48/88 - 55%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
HC Vsetín
KAMIL BRABENEC
Jindřich Kotrla
Jiří Šimánek
MARTIN JENÁČEK
Luboš Rob
Petr Sakrajda

Statistiky: Antonín Vansa.
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač, trenér HC České Budějovice: Od začátku zápasu jsem věděli o co hrajeme, ale po dvě třetiny jsme byli dost pasivní. Po druhé třetina přišla bouřka v kabině a hráči se dokázali zvednout. Dvě třetiny nebyly z naší strany vůbec dobré, ale zlepšeným výkonem v té poslední jsem zápas dokázali otočit. Vsetín dnes podal velmi dobrý výkon a pokud tuhle laťku udrží, neměl by mít potíže se záchranou.

Rostislav Vlach, asistent trenéra Vsetínská hokejová: Podle mého názoru byl průběh zápasu vyrovnaný. My jsem obdrželi dva nešťastné góly a ty rozhodli o utkání. Zápasu by podle mě více slušela remíza.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....