Banes Motor České Budějovice
28.03.2006, David Schlegel, Lukáš Hykš

SLA - CEB 0:2 - Euforie pokračuje, Jihočeši dobyli i Sazka Arenu!

P r a h a - Senzační tažení letošním play-off pokračuje! České Budějovice dobyly i druhý hokejový svatostánek. Poté, co třikrát vyloupily libereckou Tipsport Arenu, vyhráli Českobudějovičtí i v Sazka Areně, když Slavii nepovolili ani branku a naopak ve třetí části dvakrát udeřili. V 56. minutě využil pěknou akcí hned po buly přesilovku pět na tři Tomáš Vak, krátce poté vymetl růžek Fraňkovy branky René Vydarený. Druhý zápas série se hraje hned zítra od 17 hodin.
Jihočeši vstoupili do utkání aktivně a jejich útočnou snahu podpořily dvě přesilovky. V prvních pěti minutách měli dobré příležitosti Harant, Brabenec a Hřebejk. V 8. minutě předvedli hosté pěknou kombinační akci, na jejímž konci stál Ondřej Veselý. Slavii musel zachraňovat skvělým zákrokem Franěk. Pražané se rozjížděli pomaleji. První šanci si vypracovali až v 10. minutě, kdy končil trest vyloučeného Brabence. Divíšek se prosmýkl před Turka, na něm ovšem ztroskotal. O minutu později zkoušel vyzrát na gólmana hostí nadvakrát Beránek, ani jemu se to však nepodařilo. Ve 12. minutě to vřelo na druhé straně, před Fraňka se dostal sám Kotrla. Domácí obrana si z této situace příliš ponaučení nevzala, za další minutu zapomněla pro změnu na Mertla. V 15. minutě se vydal na útočný výlet Žižka a Turek měl s jeho zakončením velké problémy. Puk zůstal po jeho zákroku ležet před brankou, naštěstí pro hosty se žádný ze slávistických hráčů k dorážce nedostal. V 18. minutě se dostali do přečíslení Vondrka s Kopeckým, druhý jmenovaný ale v rozhodující chvíli prudkou nahrávku svého spoluhráče netrefil. První třetina tedy byla na zajímavé momenty bohatá, jenže na skóre se to neprojevilo.

I druhou část započali slávisté v oslabení. Jihočeši si vypracovali šance až při návratu potrestaného Beránka. Vakovu střelu Franěk zlikvidoval efektním semaforem. Ve 23. minutě měl na holi gól u tyče číhající Duda, ale promáchl. Další situace zavánějící gólem se před Turkem odehrála ve 30. minutě při vyloučení Hřebejka. Jejím hlavním aktérem byl Ivo Prorok, skulinku v brance však nenašel. Ve 32. minutě se domácí bránili ve třech proti čtyřem a byli pod drtivým tlakem soupeře. Horké chvilky přežili a nedlouho po vypršení Prorokova trestu ujížděl proti Turkovi v tandemu s Dlouhým Pojkar. Slávistický bek zvolil střelu, která skončila pouze na Turkově výstroji. Domácí byli v této fázi hry aktivnější, ve 37. minutě pálil nebezpečně z první Sup. Dvě minuty před druhou sirénou se naskytla domácím dvojnásobná početní převaha. K Veselému, jenž seděl za katrem za podražení přisedl Harant. Trenér Růžička si vyžádal oddechový čas, ani taktická porada k využití devětadvacetisekundové přesilovky 5 na 3 však nepomohla. Klasickou přesilovku 5 na 4 přerušila druhá přestávka.

Zbytek oslabení sehráli Jihočeši již v pohodě. Diváci tedy i tentokrát čekali na gól marně a bylo patrné, že komu se podaří vstřelit branku jako prvnímu, bude mít blízko k výhře. Ve 44. minutě dostal pas na modrou Beránek, zkusil překvapit Turka rychlou střelou zápěstím, jenže budějovický brankář jeho úmysl vystihl. Obě mužstva poté hrála hodně opatrně a šancí na obou stranách výrazně ubylo. Výjimkou byl Tomicův průnik po levém křídle v 53. minutě. Rozhodnutí přinesla nakonec 56. minuta. Slavia předtím hrála přesilovku, jenže špatným střídáním a hrou v šesti se o výhodu sama připravila a když navíc ještě Graňák zasáhl v obličeji vysokou holí Kotrlu a dostal trest 2+2 minuty, rázem se situace obrátila a domácí čekaly krušné chvilky. Franěk dělal, co mohl, ale na zakončení Tomáše Vaka po vyhraném vhazování Budějovic v čase 55:35 již reagovat nedokázal. Slavia pak i ve čtyřech vrhla všechny síly do útoku, jenže hráz jménem Turek nepovolila. Naopak, na konci 58. minuty Graňákův pokus o vyhození zachytil René Vydarený, sklepl si kotouč do střelecké pozice a jeho dělovka zaplula pod břevno slávistické branky. O výsledku bylo rozhodnuto a následné Supovo vyloučení bylo již jen kosmetickou úpravou zápisu o utkání.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
55:35 Vak
57:42 Vydarený
Střely na branku
Slavia
Praha
České
Budějovice
Beránek6
Novák3
Prorok3
J.Bednář3
Sup2
Žižka1
Pojkar1
Kadlec1
Divíšek1
Duda1
Tomica1
CELKEM23
Posmyk4
Vak4
Kutlák2
Harant2
Veselý2
Kotrla2
Gřegořek1
Vydarený1
Brabenec1
Mertl1
Hřebejk1
Gulaš1
M.Hudec1
Sailer1
CELKEM24
Statistika vhazování
Slavia
Praha
České
Budějovice
J.Bednář1/1 - 100%
Vlasák12/16 - 75%
J.Beránek18/29 - 62%
T.Divíšek10/16 - 62%
Sobotka3/5 - 60%
M.Kopecký5/9 - 56%
R.Dlouhý1/4 - 25%
Prorok0/1 - 0%
CELKEM50/81 - 62%
Vak14/28 - 50%
Sailer3/6 - 50%
Brabenec10/29 - 34%
M.Hudec1/3 - 33%
Mertl1/3 - 33%
Šimánek2/11 - 18%
Hřebejk0/1 - 0%
CELKEM31/81 - 38%
Nejlepší hráči
Slavia
Praha
České
Budějovice
PETR FRANĚK
Tomáš Vlasák
Milan Kopecký
ŠTĚPÁN HŘEBEJK
Tomáš Vak
Roman Turek

Statistiky: Antonín Vansa.
Ohlasy po zápasu
Jiří Kalous (Slavia): Potvrdilo se to, co jsme očekávali, že Budějovice přijedou s agresivní celoplošnou hrou. Předváděli to výborně i na ledě. Utkání se pro nás vyvíjelo nepříznivě především ve třetí třetině. My ale nemůžeme vyhrát utkání, když budeme mít tolik vyloučení. Na to si musíme dát pozor, protože hrát přes dvacet minut v oslabení je moc. Po této stránce jsme to nezvládli a doufám, že v příštím utkání už to bude lepší.

Milan Kupka (České Budějovice): Viděli jsme vyrovnané utkání, ve kterém si obě mužstva vytvořila řadu šancí a bylo jasné, že ten, kdo dá první gól, se dostane do výhody. Nakonec se to podařilo nám, přidali jsme ještě jednu branku a dotáhli to do vítězného konce. Musím pochválit naše hráče, kteří hráli velice dobře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....