Banes Motor České Budějovice
29.09.2006, Roman Šperňák

CEB - VIT 1:2 - Jihočeši doma poprvé prohráli

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Domácí zápas s Vítkovicemi se jihočeským hokejistům nepovedl. Padesát minut marně dobývali pevnou obranu Slezanů. Těm stačilo jen několik šancí k tomu, aby dvěma góly získali rozhodující náskok. Alespoň k prodloužení nepomohl hráčům HC MOUNTFIELD ani gól Lukáše Květoně z 51. minuty.
Smolné utkání sehráli hokejisté HC MOUNTFIELD. Na jih Čech přijely Vítkovice. Po špatném vstupu do sezony se tým trenéra Holaně začíná rozjíždět a již před utkáním v Českých Budějovicích třikrát v řade vyhrál. Hosté přijeli do Budvar arény s defenzivní taktikou. Nikam se nehnali a trpělivě čekali na svoji šanci. Domácí hokejisté se k vůbec první střele na branku dostali až v 6. minutě, kdy se k zakončení dostal Hřebejk. Brankář Štěpánek ale jeho střelu kryl. Až do 12. minuty zápasu se hrálo bez šancí. Málokdy byla k vidění delší série přihrávek. Do vážnějších šancí se dostali Jihočeši až ve 14 minutě. Veselý za brankou vybojoval puk pro Šimánka, který zblízka trefil tyčku. Následovala stoprocentní šance Vaka a poté ještě znovu zkoušel štěstí Šimánek. Všechny pokusy byly z bezprostřední blízkosti brankoviště. Jihočechy v závěru zápasu hodně mrzely. Ke konci třetiny ještě z dálky vypálil Vydarený a projektil z jeho hole složil na zem mladého gólmana Štěpánka. Po několika minutách ošetřování , ale znovu chytal. Vítkovice se snad jen jednou dostali do solidnější příležitosti, ale Burger zblízka Turka nepřekonal. Zdálo se otázkou času, než domácí dobyjí hostující branku u ujmou se vedení.

Opak byl pravdou. Do druhé třetiny sice svěřenci trenéra Jandače vstoupili aktivně, snažili se o kombinaci, ale v zakončení se jim nevedlo. Obrovkou šanci skórovat měl po Gulašově přihrávce Květoň ,ale zblízka bekhendem trefil jen těsně vedle. Hra měla v úvodu druhé třetiny spád. O tom svědčí i pouhá dvě vhazování během úvodních šesti minut. Ve 33. minutě dostali domácí možnost přesilové hry. V dnešním utkání se jim jinak jejich největší zbraň v dsavadním průběhu soutěže vůbec nevedla. V čase 32:00 usedl za katr Hubáček a Jihočeši měli všechny trumfy v rukou. O 53 vteřin později ale inkasovali. Podruhé v zápase se řítil sám na Turka Káňa a svou druhou šanci proměnil ve vedoucí gól hostí. Trefil se nad Turkovu lapačku - 0:1. Ve zbytku prostřední části už domácí neměli potřebný klid na zakončení. Závěr třetiny byl z jejich srany nervózní, kombinace vázla a ve velkých šancích se neprosadili Vak ani Vágner. Po druhém dějství vedly nečekaně Vítkovice na jihu Čech 1:0.

Do závěrečné části vlétli domácí ještě se snahou o zvrat. Obranný val Vítkovic však nemohli překonat. Navíc nabídli soupeři přesilovku a hráči z Ostravy šancí nepohrdli. Po Irglově nahrávce se na kraji brankoviště nejrychleji zorientoval Hubáček a vsítil pod horní tyčku branky Roman Turka. I nadále byli Jihočeši v koncovce neškodní. K snížení náskoku jim pomohla až chyba brankáře Štěpánka, který jinak chytal velmi dobře. Za brankou špatně rozehrál puk, toho se zmocnil Gulaš a našel najíždějícího Květoně. První střelu mu ještě mladý vítkovický golman zazračně chytil okrajem lapačky, ale na dorážku už byl krátký - 1:2. Závěr zápasu už byl hodně nervózní. Několik šancí na vyrovnání se pro domácí urodilo. Nejblíže byl gólu Brabenc, ale jeho střela z okraje kruhů mířila jen do náruče Štěpánka. Ještě dvakrát pozlobila českobudějovické zadáky dvojice Káňa - Kropáč. Především mladík Káňa dnes hýřil aktivitou a byl hodně vidět. Turek ale jejich šance kryl a držel naděje svého celku na bodový zisk. V 56. minutě se srthla před Štěpánkem šarvátka. V hlavní roli byl Václav Nedorost a obdržel 2+2 minuty a osobní desetiminutový trest navíc. V samém konci nepomohl ani time-out domácího trenéra Jandače a Vítkovice si připsaly senzační vítězství na ledě prvního celku tabulky.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
32:54 Káňa
44:51 Hubáček Irgl
50:34 Květoň Gulaš
Střely na branku
HC Vítkovice
Šimánek5
Veselý3
Květoň3
Vak3
Hübl2
Kutlák2
Vydarený2
Hřebejk1
Kotrla1
Gulaš1
Vágner1
Hudec1
Toman1
Brabenec1
CELKEM27
Káňa3
Hubáček2
Irgl2
Burger2
Mikulík1
Kuboš1
Holík1
Tomášek1
Juračka1
CELKEM14
Statistika vhazování
HC Vítkovice
Květoň6/7 - 85%
Šimánek1/1 - 100%
Hudec2/3 - 66%
Vak9/14 - 64%
Nedorost11/19 - 57%
Hübl9/18 - 50%
Brabenec1/2 - 50%
Veselý0/1 - 0%
Sailer0/1 - 0%
CELKEM39/66 - 59%
Mikulík1/1 - 100%
Šimíček11/19 - 57%
Káňa6/11 - 54%
Procházka5/15 - 33%
Burger4/18 - 22%
Hubáček0/1 - 0%
Kropáč0/1 - 0%
CELKEM27/66 - 41%
Nejlepší hráči
HC Vítkovice
LUKÁŠ KVĚTOŇ
Roman Turek
Jiří Šimánek
TOMÁŠ KÁŇA
Petr Hubáček
Jakub Štěpánek
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, asistent trenéra HC MOUNTFIELD: "Utkání se nám nepovedlo. Výkon našeho mužstva nebyl ideální a nehráli jsme podle našich představ. Dvě třetiny jsme byli pasivní a díky tomu se dostal soupeř do vedení. Ve třetí třetině se nám povedlo soupeře zatlačili, ale už jsme stihli jen snížit. Vyrovnat se nám nepodařilo."

Miloš Holaň, trenér HC Vítkovice Steel: "Zápas byl pro nás obrovskou motivací, protože Budějovice v začátku extraligy překonávají veškeré statistiky. Dobře jsme se připravovali a počítali i s tím, že výsledek může být třeba i 0:0, protože ve vzájemných soubojích nikdy moc gólů nepadalo. Výborně nám zachytal brankář Štěpánek, který musel zaskočit za zraněného Pince. Patří mu náš dík za skvělý výkon."

Fotogalerie
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....