Banes Motor České Budějovice
06.10.2006, Tomáš Zetek

CEB - SPA 5:2 - Pompézní podívaná s potleskem vestoje

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD předvedli v duelu se Spartou Praha neskutečný obrat. Polovinu utkání byli domácím horším týmem, ale šťastná branka Štěpána Hřebejka odstartovala vrcholnou pouť Jihočechů, kterou korunoval čistým hattrickem Viktor Hübl.
Do utkání vstoupili lépe hosté, když pozornost Turka prověřil brzy po úvodním buly Langhammer. Českobudějovický gólman byl ale na místě. Záhy se osmělili i Jihočeši, ale Veselý si šikovnou střelou na Salfického nepřišel. Počáteční oťukávání, v němž byla o něco aktivnější Sparta, rozštípla až 9. minuta. Tomáš Netík s Martinem Podlešákem věděli kudy kam v útočném pásmu a střelu druhého jmenovaného s chirurgickou citlivostí tečoval David Vrbata za Turka – 0:1. Svěřenci trenéra Josefa Jandače měli v 11. minutě možnost hrát poprvé v utkání přesilovou hru. Ani tato situace je však nedostala do sedla. Jediným ohrožením Salfického bylo tečované nahození Posmyka. Dvě minuty nato dostali výhodu jednoho muže v poli i hosté. Při vyloučení Tomana i navazujícím trestu Kutláka si však počínali podobně bezradně jako Českobudějovičtí pár chvil předtím. V závěru prvního dějství se ještě zvýšilo tempo hry, ale vyložených šancí bylo stále velmi poskrovnu. Minutu před první sirénou však jedna z mála přišla, a to na straně domácích. Sparťanský bek Tabaček chyboval nedaleko vlastní branky, ale Tomáš Vak trefil zblízka jen Salfického rameno. Po dvaceti minutách byli tedy o krok vpředu sparťané.

Druhá část byla daleko bohatší na zajímavé momenty a lépe ji začali domácí, počáteční nápor ale postupně uvadal. Navíc se do hry začal z pohledu Jihočechů vkrádat tradiční rituál. HC MOUNTFIELD totiž hrál, ale příležitostí ke vstřelení branky měl více soupeř. Ve 23. minutě to byla chytrá teč Sivka, kterou zkrotil Turek jen s vypětím všech sil. Pak hráli domácí přesilovku, ale vůbec to tak nevypadalo. Pohádkový příběh málem nakreslil pro Spartu Netík, ale ani jedna z jeho tří šancí v síti neskončila. Když se základní část chystala přehoupnout do své druhé poloviny, udeřili Pražané znovu. Aktivní Martin Podlešák se dostal kolem Vágnera až do zakončení a bekhendová střela se došourala za Turkova záda – 0:2. Sparta byla na koni a ve 32. minutě to mohlo být už o tři branky, ale Vrbata zakončil nájezd tří na jednoho střelou nad. Českobudějovický celek se dostal zpět do zápasu ve 35. minutě, kdy těsně před přejetím modré čáry napřáhl Štěpán Hřebejk a svou střelou nachytal Dušana Salfického v nedbalkách – 1:2. Domácí se evidentně zvedli a dvě minuty nato bylo vyrovnáno, když se po pravé straně rozjel k zakončení Petr Gřegořek a procedil puk skrz betony sparťanského gólmana – 2:2. Dílo sparťanské zkázy s názvem “Konec druhé třetiny“ dovršil Viktor Hübl, jenž si pohrál s nešťastným brankářem Pražanů a z otočky nasměroval Budvar Arénu k definitivní explozi – 3:2. Po dvou třetinách měli lepší náladu domácí.

Třetí část atraktivního duelu otevřelo vyloučení domácího Gřegořka, při němž ale pouze Hlinka s Hlaváčem prověřili Turka. V minutě 44. se za brankou uvolnil Sailer a našel na kruhu volného exsparťanského Tomana, který mířil nepřesně. Minutu poté mohli Jihočeši děkovat v kleče svému brankáři. Hlaváč využil neskutečnou chybu domácích při střídání a uháněl sám na českobudějovického gólmana, který ale zachránil situaci betonem. Hokej nadprůměrné úrovně v té chvíli přiváděl diváky daleko nad bod varu. Hřebejk z prostoru mezi kruhy donutil Dušana Salfického takřka k akrobatickému zákroku. V tu chvíli prokázal cit pro hru i rozhodčí Turčan, jenž zbytečně nevylučoval. Ve 48. minutě mu však svědomí nedovolilo nechat bez povšimnutí krosček Sivka. Domácím se podařilo využít přesilovou hru za 32 sekund. Kutlákovu střelu vyrazil sparťanský gólman jen k Viktoru Hüblovi, který svou druhou trefou zvýšil na 4:2. S góly se v druhé polovině utkání v Budvar Aréně roztrhl pytel. Českobudějovický Viktor Hübl dovršil čistý hattrick v minutě 51. Na pravé straně se uvolnil Michal Hudec a napálil tyč. Kotouč se odrazil přímo ke střelci utkání, který jej uklidil popáté do sparťanské sítě. Konec utkání si Jihočeši za neustálého aplausu zaplněných tribun pohlídali, a ukončili tak sérii patnácti zápasovou sérii bez výhry nad Spartou Praha.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
6:53 Vrbata Podlešák
29:12 Podlešák Benýšek
34:35 Hřebejk
36:39 Gřegořek Macháček
37:45 Hübl
47:56 Hübl Kutlák
51:00 Hübl Hudec
Střely na branku
Sparta
Praha
Hübl5
Veselý4
Posmyk4
Gřegořek4
Sailer4
Nedorost4
Toman3
Hřebejk3
Vak2
Hudec1
Kutlák1
Šimánek1
Vágner1
Kotrla1
CELKEM38
Ptáček6
Hlaváč5
Ton4
Hlinka3
Langhammer2
Černošek2
Netík2
Vykoukal1
Podlešák1
Vrbata1
Hromas1
Hanzlík1
CELKEM29
Statistika vhazování
Sparta
Praha
Hübl16/24 - 67%
Sailer4/7 - 57%
Nedorost8/16 - 50%
Vak10/20 - 50%
Květoň3/6 - 50%
Brabenec1/3 - 33%
CELKEM42/76 - 55%
Hlinka17/31 - 55%
Vrbata4/8 - 50%
Langhammer7/15 - 47%
Pohanka4/11 - 36%
Podlešák2/7 - 29%
Netík0/3 - 0%
Sivek0/1 - 0%
CELKEM34/76 - 45%
Nejlepší hráči
Sparta
Praha
Viktor HÜBL
Štěpán HŘEBEJK
Roman TUREK
Jaroslav HLINKA
Martin PODLEŠÁK
František PTÁČEK
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka (HC MOUNTFIELD): Soupeř byl v úvodu zápasu lepší a zaslouženě vedl. Nám se podařilo na konci druhého dějství šťastně otočit skóre a po gólu na 4:2 ve třetí třetině jsme už výsledek víceméně kontrolovali. Každé vítězství nad Spartou je pro nás velmi cenné, zvláště, když přijela v roli úřadujícího mistra.

František Výborný (Sparta): Jeli jsme do Budějovic s cílem získat alespoň bod, zpočátku se utkání vyvíjelo pro nás velice dobře a za výkon do poloviny zápasu musím mužstvo pochválit. Soupeř nám potom dal dva góly z kategorie těch lacinějších, dostal se do zápasu a my jsme jeho nástup nedokázali zastavit.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice