Banes Motor České Budějovice
22.12.2007,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Litvínov 5:2

Motor České Budějovice

Do předvánočního utkání lépe vstoupili papírově silnější Jihočeši, kteří měli před zápasem na svém kontě přesně dvounásobný bodový zisk než soupeř z Litvínova. Českobudějovičtí se také hned ve čtvrté minutě ujali vedení, když se jejich nejproduktivnější hráč, Lukáš Sumerauer, nijak nerozpakoval převzít na půli puk, načež se protáhl kolem litvínovského obránce a svůj průnik zakončil střelou nad rameno brankáře Neumanna- 1:0! Pak ale převzali otěže zápasu navzdory předpokladům litvínovští dorostenci. Za zmínku stojí především tři z jejich akcí. Nejdříve vystřelil v 7. minutě přes obránce Mackal, a ačkoliv toho budějovický gólman Hnízdil nejspíše moc neviděl, dokázal puk se štěstím vytěsnit těsně vedle tyče. O dvě minuty později se po pěkné výměně puku dostal k zakončení osamocený Smolka, ale zamířil nejhůře jak mohl, do Hnízdilovy hrudi. Z tlaku se České Budějovice chtěly dostat v přesilové hře, místo toho ale málem inkasovaly. Do úniku totiž pustily kapitána hostí Mackala, ten si šikovnou kličkou vychutnal posledního budějovického obránce a bekhendovou střelou nastřelil spojnici budějovické svatyně! Poté se hra již srovnala, a to natolik, že k vidění nebyla do konce třetiny ani jedna vážnější příležitost. Hrál se takřka bezkontaktní, pomalý hokej, přesně v duchu vánoční atmosféry.

Nastolený trend pokračoval i v druhé třetině, jen s tím rozdílem, že obě strany začaly hrát přeci jen trochu důrazněji. Týmy se soustředily na defenzívu a jednotlivé snahy hráčů proniknout přes obranné valy byly rychle pacifikovány. Litvínov nedokázal využít ani minutu a deset sekund trvající přesilovku pět na tři, když si bezzubé pokusy od modré Hnízdil s přehledem pohlídal. V další přesilovce se Litvínovští na pokyn trenérů snažili tlačit více před bránu, což mělo jediný efekt- tentokráte nevystřelili ani jednou. A tak se skóre měnilo na druhé straně. Vaniš předal touš za sebe Martinu Sekerovi, jehož bekhendové zakončení doklouzalo pod ležícím betonem Neumanna až za brankovou čáru- 2:0! Litvínov, jmenovitě Lindner, poté nedokázal vsítit ani ze stoprocentní šance, když nedoklepl po chybě Hnízdila puk do prázdné brány. Následně se tak uplatnilo ono známé sportovní pravidlo: Nedáš - dostaneš. Po Lindnerově šanci ujeli Koren s Heřmanem a druhý jmenovaný vybídl nezištnou přihrávkou ke vstřelení branky Gala Korena, který z první zakončil do odkryté klece- 3:0! Litvínov se poté rozhodl k výměně brankářů, Neumanna nahradil Mahdal. Ten si připsal do konce třetiny několik těžkých zákroků, svůj tým podržel, výsledek po druhé dvacetiminutovce ale i tak vypadal celkem jednoznačně.

Definitivní rozhodnutí zápasu přinesl hned začátek posledního dějství, kdy chybnou rozehrávku Mackala potrestal přesným zakončením Radim Heřman- 4:0! O čestný úspěch Litvínova se zasloužil Jiří Mackal, který napravil svou předchozí chybu a dopravil kotouč v přesilové hře za Hnízdilova záda a pokazil mu tak vyhlídky na čisté konto- 4-1! Odpověď Jihočechů na sebe nenechala dlouho čekat, když po závaru do prázdné branky puk dorážel Martin Sekera- 5:1! Sympatické bylo, že i za tohoto nepříznivého stavu Litvínov stále bojoval, snažil se hrát, ale doplácel na neschopnost vytvářet a následně zužitkovat gólové šance. Nakonec se Severočeši přeci jen dočkali dvě minuty před koncem kosmetické úpravy stavu, když Petr Rosol protlačil puk pod Hnízdilem do brány- 5:2! To již nemohlo nic změnit na radosti domácích hokejistů, kteří si nakonec připsali celkem jasné vítězství, ačkoliv svého soupeře herně jednoznačně nepřehráli.

Ohlasy po zápasu
Karel Soudek(České Budějovice): S výsledkem jsme spokojeni, ne tak ale už s předvedenou hrou. Jsme si vědomi toho, že nás Litvínov několikrát zatlačil do obrany, nedokázali jsme pokrývat jejich brejky a při nás stálo štěstí, že se dnes puky odrážely jinam než před naši prázdnou bránu. Jsem rád, že nám to tam konečně začalo padat a vstřelit branku nám stejně jako včera nedělalo větší problém.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....