Banes Motor České Budějovice
30.11.2008, David Lukeš, Michal Špírek

CEB - VIT 1:0 - Opět doma vítězně, znovu s nulou!

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté MOUNTFIELDU, ač mnohými odepisovaní, neskládají zbraně v honbě za středem tabulky. I v utkání s Vítkovicemi pokračovali v nastoleném trendu, když popáté za sebou doma dokázali vyhrát. Navíc udrželi nulu, což se jim v této sérii podařilo už potřetí. V zápase s matnými Vítkovicemi se nicméně na těsnou výhru 1:0 hodně nadřeli, jediným úspěšným střelcem byl ve 32. minutě obránce Lukáš Poživil.

Úvod utkání zachytili lépe domácí hokejisté a vynutili si postupně dvě vyloučení Vítkovických. Jenomže jak při potrestání Jurečky, tak Krsteva, nevyslali Jihočeši na Štěpánka jedinou střelu. Předznamenali tak, že v zápase se zřejmě žádný brankostroj a útočný hokej konat nebude.

V 10. minutě dostaly Vítkovice možnost předvést, jak jde hra v početní výhodě jim. Nešla. Turek si v oslabení svého týmu také žádný zákrok nepřipsal. Následovaly hluché pasáže, které ze sedaček osazenstvo Budvar Arény rozhodně nezvedaly. Ze šedi a nudy nevytrhl zápas ani v 15. minutě Ivan Huml, který střelou z úhlu Štěpánka nepřekonal. První třetina tak skončila tak, jak asi skončit musela – bez branek.


Ve třetí minutě druhé dvacetiminutovky nejprve nebezpečně pálil vítkovický Svačina. Poté byli vyloučeni v rychlém sledu českobudějovičtí Toman a Sičák. Vítkovice tak hrály minutu a osmnáct sekund přesilovku pěti proti třem.
Kouč hostů Hadamczik vycítil, že v zápase nejspíše rozhodne první vstřelená branka a vybral si netradičně brzy oddechový čas. Ovšem jak vstřelit branku svým svěřencům zřejmě vyložit nestihl. Střely Varadi a Burgera Turek pokryl, jinak však Jihočeši uhráli v obranné třetině důležitá vhazování a s bravurou se ubránili.

Ve 29. minutě se zčistajasna rozjel kluzištěm domácí Kůrka, protlačil se kolem svých strážců před Štěpánka a v největší šanci dosavadního průběhu utkání otřel puk o tyč.
Vítkovice se nenechaly zahanbit a ani ne o minutu později si i ony mohly připsat první gól. Petrovický napřáhl mezi kruhy a napálil touš do břevna. To, že se puk odrazil zpět do hřiště právě od horní tyče, musel potvrdit až videorozhodčí.

V čase 31:55 byli diváci konečně svědky toho, kvůli čemu na hokej chodí. Branky. Mertl šikovně přiťukl od hrazení do jízdy Lukáši Poživilovi, který nic složitého nevymýšlel a po mocném nápřahu propálil brankáře Štěpánka - 1:0.

Jen tak tak, že Vítkovice ve 35. minutě nesrovnaly. Petrovický vleže nevědomky tečoval nahození obránce a Turek musel prokázat, že reflexivní zákroky mu problém nedělají. Nic dalšího už ale druhé dějství nepřineslo.


Kdo čekal, že se Vítkovice od počátku třetí třetiny budou hnát za vyrovnáním, tak se šeredně mýlil. Hostující tlak totiž nepřicházel, Turek musel čelit jen ojedinělým střeleckým pokusům. Svůj podíl na tomto faktu ale měla i perfektně organizovaná obranná hra Jihočechů.

Ve 45. minutě zasáhl proti Varaďově střele zpoza obránce domácí gólman skvěle lapačkou. Klid týmu HC MOUNTFIELD mohl dodat o minutu později Kůrka, jehož střela dokonce Štěpánkovi propadla skrz výstroj do brány. Jenomže rozhodčí ukvapeně přerušili hru a branka tak nemohla být uznána.

Od 50. minuty se Českobudějovičtí uchýlili do svého obranného pásma a bránili svůj náskok. Nebezpečné zakončení Svačiny Turek perfektně lapil. To ale byla ojedinělá šance Vítkovických, kteří, ač stále kroužili kolem Turkovy brány, žádnou kanonádu nepředváděli.

Když už se zdálo, že Jihočeši výhru ubrání, přišlo v čase 57:15 vyloučení Milana Tomana. Ten zachyboval jako poslední hráč Jihočechů a nezbývalo mu nic jiného, než soupeře faulovat. Ovšem Vítkovice pokračovaly v zápase zavedené tradici neohrožovat při přesilovce brankáře soupeře. Do úniku se navíc dostali domácí, Sičák ale tak dlouho otálel se střelou, až se dostal těsně před Štěpánka a trefil jen jeho lapačku.

Fanouškům HC MOUNTFIELD ale pohodové ukončení zápasu dopřáno nebylo a v koncovce utkání ještě o několik let zestárli. Čas 58:36 s sebou totiž přinesl vyloučení dalšího domácího hráče. Michal Hudec otřel při vyhození z obranného pásma touš o kostku nad ledem a Českobudějovičtí šli do tří. Trenér Bokroš si vzal oddechový čas a zřejmě i ten napomohl tomu, že domácí výhru uhájili. Pro HC MOUNTFIELD to byla výhra upracovaná, ale nesmírně důležitá. A nutno dodat, že si České Budějovice proti v tabulce lépe postavenému soupeři vítězství zasloužily.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
31:56 Poživil Mertl
Střely na branku
MOU Vítkovice
Kůrka7
Huml3
Kuchejda3
Mertl2
Gulaš2
Jareš2
Květoň2
Sičák2
Vydarený2
Hudec1
Toman1
Poživil1
Duda1
Dragoun1
Veselý1
Hřebejk1
CELKEM32
Varaďa3
Svačina3
Petrovický3
Burger3
Hruška1
Štefanka1
Jurečka1
Krenželok1
Ovčačík1
Suchý1
Strapáč1
Kuboš1
Krstev1
CELKEM21
Statistika vhazování
MOU Vítkovice
Kůrka1/1 - 100%
Hřebejk1/1 - 100%
Duda2/2 - 100%
Huml15/22 - 68,2%
Kotrla2/3 - 66,7%
Mertl3/5 - 60%
Dragoun3/5 - 60%
Květoň11/19 - 57,9%
Hudec3/8 - 37,5%
CELKEM41/66 - 62,1%
Roman8/15 - 53,3%
Petrovický12/24 - 50%
Štefanka4/12 - 33,3%
Hruška2/8 - 25%
Krenželok0/5 - 0%
Klimek0/2 - 0%
CELKEM25/66 - 37,9%
Nejlepší hráči
MOU Vítkovice
ROMAN TUREK
Tomáš Kůrka
Lukáš Poživil
JAKUB ŠTĚPÁNEK
Róbert Petrovický
Jiří Burger
Ohlasy po zápasu

Ernest Bokroš (HC MOUNTFIELD): V dosavadním průběhu sezony jsme jedenáctkrát prohráli o gól, což je značně deprimující, ale dnes jsme o gól vyhráli, což nám psychicky určitě pomůže. Oběma týmům dnes dělalo problém zakončení, my jsme byli šťastnější, dvakrát jsme se ubránili ve třech a také závěr při power play soupeře byl pro nás velice náročný a všichni na střídačce, a zřejmě i diváci, museli být nervózní. Tím více si vítězství ceníme.

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): Zápas byl v celku vyrovnaný s mírnou převahou domácích. Pro nás je velkým problémem, když nedáváme góly. V posledních dvou zápasech jsme se trefili pouze jednou. Nedaří se nám ani přesilovky pět na tři, také dnes jsme zkoušeli různé varianty, které nám jdou krásně v tréninku, ale zápasový stres zřejmě způsobil, že jsme je nezužitkovali. Určitě se projevily i naše problémy s kádrem, hodně nám chybí Šimíček a Ujčík.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....