Banes Motor České Budějovice
22.11.2009, Miroslav Mayer

CEB- LIB 1:0p - Dva body po bitvě

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD dokázali bodovat již ve třetím zápase v řadě. Tentokrát porazili v domácím zápase Bílé Tygry Liberec gólem v prodloužení 1:0. Domácí hokejisté byli po většinu zápasu lepším týmem, ale nepodařilo se jim vstřelit branku. Ani Roman Turek za svá záda nepustil jediný puk a tak zápas dospěl do prodloužení. V čase 63:42 se prosadil Josef Melichar a zajistil tak druhý bod pro domácí mužstvo.

První třetina střetnutí sousedů v tabulce, často kouskovaná vyloučeními, začala opatrně. Záhy však zásluhou dvou vyloučení Tygrů mohli hrát domácí v rychlém sledu po sobě dvě přesilovky. Paradoxně ale při nich zahrozili nejvíc hosté, když v 7. minutě z úniku Turka nepřekonal Podkonický.

Ani hosté svou přesilovku nevyužili a když se konečně síly na ledě vyrovnaly, měli domácí Jihočeši velkou šanci vstřelit první gól zápasu. Melichárek nemohl dokončit svůj nájezd jen zásluhou nedovoleného zákroku a tak se jela penalta. Gulaše ovšem finský fantóm Tero Leinonen vychytal. Přestože aktivita zůstávala na domácích hokejkách, šance si oba týmy do přestávky rozdělily rovným dílem. Klimenta ani Květoň ale po svých loženkách ruce nad hlavu nezvedali.

Druhá třetina přinesla budějovický nápor. MOUNTFIELD sice vytrvale útočil a pokoušel se o střelbu, ovšem pravidelně narážel na pevnou libereckou obranu, a co prošlo, o to se spolehlivě postaral finský strážce svatyně. Ve 26. minutě byl vyloučen Melichar a přestože se hosté v této výhodě výrazněji neprosadili, jedno pozitivum jim přesilovka přinesla. Otupila nápor domácího týmu, jenž se i po ubráněném oslabení ne a ne dostat zpátky do tempa.

A když se opět Jihočeši nadechli k náporu, zastavila je další, hodně paradaxoní situace. Za brankou Tygrů se ve 34. minutě srazil Michal Mikeska s hlavním rozhodčím Jebavým. Zatímco první jmenovaný okamžitě pokračoval, muž v pruhovaném putoval do kabin na ošetření. Přesto i on se na led později vrátil. Budějovičtí těsně poté mohli zúročit svůj tlak při vyloučení Antonína Duška, ovšem hosté své oslabení ubránili precizně.

V poslední třetině se hra vyrovnala. Jednak zásluhou lepšího libereckého napadání, jednak zdánlivě únavou domácích hokejistů. Přesto ti ještě v úvodu třetího dějství notně kousali a nebýt dotyku kotouče s ochrannou sítí ve 43. minutě, mohla být Mertlova gólová dorážka uznána za platnou.

V poslední desetiminutovce se ke slovu dostali několikrát i hosté, Turek však napodobil celozápasové představení Leinonena a i on svůj tým podržel. Na poslední chvíli těsně před sirénou to ještě zkoušeli Mikeska s Mertlem, ovšem nehokejový výsledek 0:0 vydržel a tak se šlo do prodloužení.

Oba celky, jakoby uvolněné s pocitem, že naprázdno už dnes neodejdou, směle útočily. Nakonec se štěstí usmálo na v kontextu celého zápasu aktivnější Jihočechy. V 64. minutě uzamkli soupeřovu čtveřici, která nedokázala včas vystřídat, a obléhání branky se vyplatilo. Michal Mikeska se ještě neprosadil, ale zmocnil se zpátky puku, obkroužil s ním branku a předložil jej mezi kruhy, odkud se prudkou ranou Josef Melichar nemýlil - 1:0. Zápas tak skončil spravedlivou dělbou bodů.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
63:42 Melichar Mikeska Sailer

Střely na branku
MOU LIB
Gulaš8
Veselý5
Vak5
Sailer5
Melichárek4
Květoň3
Mikeska2
Ptáček2
Melichar2
Gřegořek2
Mertl1
Kotrla1
Hřebejk1
Snopek1
CELKEM42
Bartovič4
Klimenta3
Podkonický2
Derner2
Kašpařík2
Jareš2
Holub2
Čakajík2
Víšek1
CELKEM20

Statistika vhazování
MOU LIB
Gulaš1/1 - 100%
Sailer1/1 - 100%
Mikeska13/18 - 72,2%
Vak24/35 - 68,6%
Šimánek10/17 - 58,8%
Micka3/8 - 37,5%
CELKEM51/80 - 63,7%
Jech1/1 - 100%
Víšek5/10 - 50%
Podkonický9/26 - 34,6%
Kašpařík10/29 - 34,5%
Plodek3/12 - 25%
Urban0/1 - 0%
CELKEM29/80 - 36,3%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD LIBEREC
ROMAN TUREK
Michal Mikeska
Josef Melichar
TERO LEINONEN
Andrej Podkonický
Pavel Kašpařík
Ohlasy po zápasu

František Výborný (České Budějovice): "Snažili jsme se být aktivní, protože Liberec je nepříjemný a důrazný soupeř a chtěli jsme jeho hru eliminovat. To se nám dařilo, vytvářili jsme si šance, ale nedostávali jsme se k odraženým kotoučům, které sbírali liberečtí obránci. Mrzí nás to, alespoň jeden gól jsme si v normální hrací době zasloužili dát. Prémiový bod za úspěšnou trefu v prodloužení je však velmi důležitý pro nabuzení mužstva do dalších bojů. Na trestné střílení jsme po poradě s kolegy poslali Gulaše, i když jsem věděli, že proti skvělému Leinonenovi to bude mít těžké."

Jiří Kalous (Liberec): "Domácí byli po celý zápas aktivnější, měli víc ze hry i větší množství šancí. My jsme spokojeni s tím, že celý tým bojoval a především chválíme výkon Leinonena, který má obrovskou zásluhu na zisku bodu. Nastoupil dnes poprvé po velmi dlouhé zdravotní pauze a chytal opravdu skvěle. Shodnou okolností naposledy předtím hrál doma proti Českým Budějovicím a udržel nulu."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....