Banes Motor České Budějovice
08.03.2010, Michal Špírek

LIB - CEB 2:1 - Vedení v sérii se ujal Liberec

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD v prvním utkání předkola pod Ještědem neuspěli. Stejně jako v posledním kole padaly branky v přesilovkách, tu českobudějovickou nejprve proměnil Petr Sailer, domácí kontrovali ve druhé třetině Podkonickým a Víškem. Z vyrovnaného boje už poté další branka nevzešla a z prvního bodu v sérii hrané na tři vítězné zápasy se radoval šťastnější Liberec. Šanci na reparát mají Českobudějovičtí hned v úterý, začíná se v 17:40.

Utkání předkola České pojišťovny Play-off O2 extraligy začalo ve slušném tempu, mírně aktivnější byli domácí a především čtvrtá liberecká řada si při svých prvních střídáních vytvořila slušný tlak, vždy ale narážela na jistého Turka. Hosté zahrozili šancí Vaka, který se na chvíli zjevil volný před brankou s pukem, svou možnost ale prováhal a Pinc, který dostal přednost před Leinonenem, nakonec ani zasahovat nemusel. Poté co se neujala přesilovková střela Nedvěda, šancí přeci jen trochu ubylo. Až v závěru první části fauloval při útočné snaze Libereckých Plodek a Jihočeši svou druhou přesilovku v utkání dokázali využít. Veselý našel křížnou přihrávkou přes brankoviště Petra Sailera, a ten z úhlu poslal kotouč za Pince - 0:1. Do kabin tak odcházeli spokojenější hosté.

Mikeska a spol. mohli v úvodu prostřední části svůj náskok ještě navýšit, když Pincovi vypadla střela Hudce a jen včasný zásah Hunkese Tygry ochránil před druhým inkasovaným gólem. Následné minuty už se ale především kvůli častému pobytu červenomodrých na trestné lavici odehrávaly před Turkovou klecí. Nejprve se za katrem sešli Květoň s Poživilem, a i když byla liberecká dvojnásobná přesilovka v prvních vteřinách hodně křečovitá, dokázali se v ní nakonec svěřenci trenéra Kalouse prosadit. V závaru na brankovišti se totiž nejlépe zorientoval slovenský forvard Andrej Podkonický a i s trochou štěstí protlačil puk za Turka - 1:1.

Podobná situace se opakovala i za šest minut. Nejprve se vyfauloval Pletka, po něm šel na trestnou Mikeska a smolné chvíle Mountfieldu zakončil Snopek, který zasáhl nechtěně Plodka do obličeje, nicméně trest na 2+2 minuty ho neminul. Dlouhou přesilovku pět na tři Tygři sice opět ideálně nesehráli, nicméně i tak se dokázali dostat do vedení. Střela Hunkese sice ještě skončila na tyči, nicméně dorážka Jana Víška po akci Nedvěda už rozvlnila síť českobudějovické branky -2:1. Hosté pak už klasické oslabení zvládli bez komplikací, a po dvou třetinách tak byl stav 2:1 pro Severočechy.

Možná definitivní rozhodnutí měl na hokejce hned v první minutě poslední třetiny Václav Nedorost, kterého hezky uvolnil Nedvěd. Exbudějovický útočník ale se zakončením mezi betony Turka neuspěl. Českobudějovičtí nicméně byli aktivnější a mnohem více kontrolovali puk, i když vyložených šancí moc neměli. Naopak domácí využili dvakrát volnějšího prostoru před Turkem, Podkonický s Ondřejem své gólovky ale neproměnili. Hosté se s přibývajícím časem stále více tlačili před Pince. Neujala se však ani střela Melichara, Vakův pokus zastavila tyč, a když hosté nevyužili ani možnost přesilovky v samém závěru, radovali se po výhře 2:1 domácí. Série bude za stavu 1:0 pro Severočechy pokračovat v úterý opět na ledě Tipsport areny.

Ohlasy po zápasu

Filip Pešán (Liberec): "Bylo to velice těžké utkání pro obě strany, fyzicky náročné s atributy utkání play-off. Jsme samozřejmě rádi, že jsme využili dlouhou výhodu pět na tři a ty přesilovky vlastně rozhodly utkání v náš prospěch. Českobudějovičtí hráči byli velmi silní na kotouči v útočném pásmu, což nám dělalo chvílemi problémy, ale kluci bojovali do poslední vteřiny. Je to důležité první vítězství na naší straně."

František Výborný (HC MOUNTFIELD): "Odehráli jsme z našeho pohledu dobré utkání, ale musíme se samozřejmě vyvarovat vyloučení, abychom nehráli tolik ve třech a ve čtyřech, protože to dneska rozhodlo. Oba týmy mají problémy s koncovkou, proto padá tak málo gólů. Bohužel nejdeme před branku tak důrazně, abychom to tam dotlačili. Hráče jsme pochválili a zítra půjdou znovu do toho."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....