Banes Motor České Budějovice
07.10.2011, Michal Špírek

CEB - VIT 4:2 - Kotalík se uvedl gólem a pomohl k výhře

Č. B u d ě j o v i c e - Lepší představení se domácím fanouškům si Aleš Kotalík vymyslet nemohl. Hned ve čtvrté minutě zápasu s Vítkovicemi překonal Málka a nasměroval HC MOUNTFIELD ke třem bodům. Vítkovice sice srovnaly krok, branky Červeného a Květoně poslaly ovšem ve druhé třetině domácí znovu do vedení. Vítkovice dokázaly snížit, ale gól Milana Gulaše z 57. minuty uklidnil domácí barvy. HC MOUNTFIELD si tak po třech prohraných zápasech připsal tříbodové vítězství.
Vítanou posilou pro českobudějovické řady byl navrátilec z NHL Aleš Kotalík. Jihočeši v posledních třech zápasech nastříleli pouhé čtyři góly, ale s Kotalíkem v útoku mohli nastoupit domácí proti Vítkovicím se zdviženou hlavou. HC MOUNTFIELD vstoupil do utkání náporem a Podlešák po Gulašově vybídnutí Málka rychle uvedl do pohotovostního režimu. Obránce Mikuše pak sekl přes rukavici napadající vítkovický útočník a pro Aleše Kotalíka se naskytla první příležitost ukázat se v přesilové hře svého týmu. A po minutě a jednatřiceti sekundách zvedala nová posila ruce ke stropu haly v radostném gestu. Kotalík si parádně vyměnil kotouč s Pavlem Kašpaříkem a zasunul puk do prázdné brány – 1:0. Vítkovice poté přidaly, ale i když s pukem kroužily kolem Kováře, k jeho ohrožení se prosazovaly jen těžko. Jihočeši stíhali s hostujícími útočníky bruslit a vykrývat prostory. V 10. minutě domácí předvedli domácí bleskurychlý přechod do útoku a přečíslení zakončila střela Lukáše Květoně, jež ukončila svou trasu až na tyči Málkovy branky.

Na druhé straně pak po povedené příležitosti pálil puk příklepem Petr Pohl a Kovář musel předvést rychlý pohyb k zemi. Vítkovice ale stačily před koncem první třetiny přeci jen vyrovnat. Z pravé strany znovu střílel Pohl a vyraženého puku se ujal Ctirad Ovčačík. Jeho dorážku Kovář nedokázal zpacifikovat a bylo to 1:1.

Hned ve druhé minutě druhé třetiny zaznamenal první gól v sezóně domácí Rudolf Červený, který si zkušeně pokryl puk, vyjel zpoza brány s protihráčem za zády na mezikruží a z otočky prostřelil Málka mezi jeho betony. Překvapivé zakončení a stínění Langhammera před gólmanem způsobilo to, že hostující brankář nestihl reagovat – 2:1. Po spolupráci útočné trojice Káňa – Ujčík – Burger střílel na druhé straně posledně jmenovaný, ale nezamířil přesně. Ve 26. minutě znovu zkoušel štěstí Červený, ale Málek už své překonání nepřipustil a puk pokryl. Po následném vhazování už se ovšem domácí fanoušci znovu radovali. Lukáš Květoň ve 27. minutě objel bránu a pověsil puk do šibenice – bezchybné zakončení znamenalo zvýšení na 3:1. Tlak Budějovic nadále pokračoval, Kranjcovi ovšem střela z nadějné pozice nesedla podle představ a Málka kotouč trefil do vyrážečky. Jihočeši dominovali, Gulašovu pobídku nepřetavil v branku Langhammer. Vítkovice ale ve druhé třetině nakonec vytěžily z minima maximum a ze snad jediné své gólovky ve drhém dějství dokázaly udeřit. Ve 36. minutě Jan Káňa využil práce Ujčíka, jehož rychlý průnik skončil na tyči, ale puk doťukl za Kovářova záda právě Ujčíkův parťák z útočné formace a připsal si též první branku v probíhajícím ročníku.Čtyři vteřiny před koncem Šimánek fotbalově přikopl na Langhammera a Málek si připsal do statistik další zásah.

Hned ve třetí minutě závěrečné části mohli Českobudějovičtí navázat na tradici zápasu – gól na začátku třetiny. Tomáš Mertl ale odmítl dopřát domácím dvoubrankový náskok a v nájezdu nevyzrál na Málka. Hrál se svižný hokej se šancemi na obou stranách, Punčochářovo zakončení dokázal vykopnout betonem budějovický Kovář. Tomáš Káňa pak svého bratra nenapodobil a Jakub Kovář znovu podržel svůj tým. O slovo se pak přihlásil HC MOUNTFIELD, Gulašova svižná střela měla gólové parametry, ale rameno Málka přizvedlo letící puk nad břevno. V 52. Minutě Ujčík stačil, ač faulován Šimánkem, zakončit a proti dorážce Kudělky se musel znovu předvést mladý domácí brankář. V následující přesilovce Vítkovic si lapačka Kováře smlsla i na ráně Malíka. České Budějovice vyklidily pozice, vyhazovaly na zakázaná uvolnění a vypadalo to, že se budou soustředit na hlubokou defenzivu a bránění těšného náskoku. Situaci a cestu ke třem bodům jim ovšem nutně ulehčila událost z 56. minuty. Třiatřicetiletý Šimánek na sebe natáhl beky soupeře a parádní žabičkou předal puk Milanu Gulašovi. Ten mířil sám proti Málkovi a po ukázkovém blafáku do bekhendu rozvlnil síť – 4:2. Vítkovicím už odvolání brankáře nepomohlo a HC MOUNTFIELD se po třech porážkách v řadě dočkal vítězství. Samotný závěr ještě okořenila potyčka Gulaše s Tomášem Káňou, která skončila nerozhodným klinčem obou hráčů. Výsledek zápasu ovšem remízový nebyl, Budějovice si zaslouženě došly pro tříbodový zisk.

Prehled branek
CasStrelec1. asistent2. asistent
3:51 Kotalík Kašpařík
17:39 Ovčačík Szturc
21:46 Červený Gulaš
26:03 Květoň Vydarený
35:48 Káňa J. Ujčík.
56:18 Gulaš Šimánek Kašpařík

Strely na branku
MOU VIT
Gulaš5
Kotalík4
Podlešák3
Květoň3
Červený3
Novák2
Mertl2
Vydarený2
Ptáček1
Šimánek1
Kašpařík1
Langhammer1
Němeček1
CELKEM29
Húževka4
Sloboda3
Káňa T.2
Kudělka2
Punčochář2
Káňa J.2
Malík2
Burger1
Trnka1
Ovčačík1
Voráček1
Ujčík1
Strapáč1
CELKEM23

Statistika vhazování
MOU VIT
Šimánek5/5 - 100%
Kotalík1/1 - 100%
Květoň1/1 - 100%
Mertl7/9 - 77,8%
Kašpařík13/22 - 59,1%
Langhammer10/19 - 52,6%
Pšurný R.1/2 - 50%
Červený1/3 - 33,3%
Podlešák1/3 - 33,3%
CELKEM40/65 - 61,5%
Káňa T.1/1 - 100%
Sýkora1/1 - 100%
Húževka11/20 - 55%
Burger8/24 - 33,3%
Štefanka3/10 - 30%
Strapáč2/9 - 22,2%
CELKEM25/65 - 38,5%
Nejlepší hráci
MOUNTFIELD VÍTKOVICE
ALEŠ KOTALÍK
Pavel Kašpařík
Lukáš Květoň
CTIRAD OVČAČÍK
Jan Káňa
Peter Húževka
Ohlasy po zápasu
František Výborný (České Budějovice): "Viděli jsme kvalitní utkání v dobrém pohybu, o jehož výsledku rozhodla druhá třetina, ve které byla na naší straně určitě větší aktivita a utekli jsme tam soupeři o dva góly. Získali jsme tak důležité body po několika nevydařených utkáních."

Mojmír Trličík (Vítkovice): "První třetina byla hodně vyrovnaná i po statistické stránce. Naši hráči měli dobrý pohyb, ale ve druhé třetině se v tomto směru zhoršili a ztráceli kotouče. Po inkasovaných gólech jsme promíchali sestavu a díky snížení na 2:3 jsme se dostali zpátky do hry. Měli jsme snahu vytvořit si tlak, ale naději nám vzala situace, při níž jsme pustili soupeře do nájezdu a ten rozhodl."

Fotogalerie
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....