Banes Motor České Budějovice
31.01.2012, Miroslav Mayer

CEB - PCE 1:4 - Jihočeši neporazili Pardubice ani posedmé v řadě

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovičtí hokejisté nedokázali přerušit sňůru prohraných zápasů s mužstvem ČSOB Pojišťovna Pardubice, když prohráli posedmé v řadě. Tentokrát se podařilo Východočechům skórovat v káždé třetině a v jejich brance předváděl skvělé zákroky brankář Růžička, který hosty podržel. Jediným střelcem HC MOUNTFIELD byl Jiří Šimánek, který se trefil při oslabení.

Nejen fakt, že Jihočeši před dnešním zápasem svého pardubického soka nedokázali šestkrát v řadě porazit, měl domácí hnát kupředu. Oba týmy před tímto kolem dělilo jedno místo v tabulce a čtyřbodový rozdíl. Ve hře tedy bylo upevnění třetí pozice MOUNTFIELDu anebo dotažení Východočechů.

Svižný úvod z obou stran předznamenal, že taktizování tentokrát půjde stranou. Útočníci vyslali několik pozdravů brankářům soupeře, ovšem skóre se až do 9. minuty neměnilo. V té musel putovat na trestnou lavici mladý Tomáš Rousek, jenž poslal kotouč z vlastního obranného pásma mimo kluziště. Hostům stačilo pouhých šest vteřin k využití první přesilovky. Možná se sami divili, jak lehce se k ráně z bezprostřední blízkosti dostal Jan Kolář I., zatímco bránící čtveřice byla od něho na hony daleko a navíc zády otočená - 0:1.

O něco později si v početní výhodě zahráli i domácí, ovšem bez úspěchu. Současně s Buchteleho návratem na led propásl velkou příležitost k vyrovnání Jiří Šimánek, který z úhlu trefil jen tyčku Růžičkovy branky. Ke konci první třetiny Jihočeši stupňovali svůj tlak, jenže proti domácím střelcům čím dál tím víc zářil fantóm jménem Martin Růžička.

Do druhé třetiny vletli Budějovičtí s přímo zběsilou touhou po vyrovnání. Hra na jednu branku přinesla MOUNTFIELDu tři přesilovky v řadě. Jihočeši tlačili soupeře před brankou, pálili ze všech pozic, ovšem Martin Růžička za přispění své obrany pokaždé odolával. Vynikající zákrok vytasil i v případě, kdy už se zdálo, že vyrovnání visí na vlásku. Ve 28. minutě dostal přihrávku zpoza branky Tomáš Mertl, pálil do okrytého koutu branky, jenže Růžičkova lapačka čapla kotouč zázračně na brankové čáře!

Kolotoč okolo pardubické branky pokračoval v podstatě po celou druhou třetinu. Hosté si nechali svou lekci na téma produktivita útoku na její konec. Ve 38. minutě v podstatě poprvé za celou prostřední dvacetiminutovku uzamkli Jihočechy v jejich pásmu a rezultátem byl druhý gól. Druhou hrubou nedůslednost domácí obrany v zápase potrestal bekhendovou dorážkou Robert Kousal - 0:2.

Úsilí domácích v prvních čtyřiceti minutách snad mohlo v příznivcích MOUNTFIELDu vzbuzovat naději, že ještě není nic ztraceno. Jenže tato víra vydržela jen 75 vteřin dějství třetího. V čase 41:15 se přesnou ranou švihem do horního růžku prosadil Radovan Somík - 0:3. Jakkoli ani po třetím tvrdém direktu Jihočeši nepolevovali v útočné aktivitě, začalo být čím dál tím jasnější, že i tentokrát se bude konat bodový export na východ Čech.

Pojistku přinesla 54. minuta a druhá přesilovková trefa ČSOB Pojišťovny. Pavla Kantora, jenž o chvilku před tím vystřídal otřeseného Kováře, překonal Petr Koukal - 0:4. Svým způsobem si svůj šťastný konec užili i Budějovičtí. Kouzlo s názvem Martin Růžička odčaroval v 56. minutě ve vlastním oslabení Jiří Šimánek a domácí kabina tak dnes může v klidu usnout se zjištěním, že i tato nepropustná skála má svou trhlinku - 1:4.

I přes velkou snahu MOUNTFIELD utrpěl další, tentokrát možná trochu krutou, porážku od týmu Pardubic. Jihočechům byla málo platná nezměrná aktivita v útoku, z níž neplynuly vstřelené branky. Naopak hosté nesmírně efektivně potrestali každou hrubku budějovické defenzívy.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
8:07 Kolář Koukal Kolář II
37:52 Kousal Markovič
41:15 Somík Nahodil
53:50 Koukal Starý Píša
55:28 Šimánek

Střely na branku
MOU PCE
Gulaš5
Langhammer5
Ptáček5
Šimánek4
Mertl4
Novák4
Květoň3
Kranjc3
Pšurný R.3
Němeček2
Kašpařík1
Kuchejda1
Červený1
Vráblík1
CELKEM42
Starý3
Kolář3
Zohorna2
Radil2
Borer2
Koukal2
Kousal2
Píša2
Kolář II1
Cetkovský1
Drtina1
Šagát1
Somík1
Benák1
Nahodil1
Buchtele1
Kočí1
CELKEM27

Statistika vhazování
MOU PCE
Šimánek1/1 -100%
Langhammer14/19 - 73,7%
Kašpařík17/31 - 54,8%
Mertl10/18 - 55,6%
Červený2/5 - 40%
Květoň1/4 - 25%
Švihálek0/1 - 0%
CELKEM45/79 - 57%
Radil2/2 - 100%
Somík4/7 - 57,1%
Nahodil6/11 - 54,5%
Starý1/2 - 50%
Kolář1/2 - 50%
Koukal8/17 - 47,1%
Zohorna6/13 - 46,2%
Kousal3/9 - 33,3%
Buchtele2/6 - 33,3%
Píša0/1 - 0%
Borer0/2 - 0%
Kočí0/2 - 0%
Cetkovský0/5 - 0%
CELKEM34/79 - 43%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD PARDUBICE
JIŘÍ ŠIMÁNEK
Milan Gulaš
Jakub Kovář
MARTIN RŮŽIČKA
Petr Koukal
Jan Kolář
Ohlasy po zápasu

František Výborný (České Budějovice): "Naše zápasy s Pardubicemi jsou všechny stejné. Vytváříme si šance, ale nejsme produktivní. Za stavu 0:2 jsme ještě chtěli vstřelit kontaktní gól, ale potřetí jsme inkasovali a tím bylo rozhodnuto."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Rozhodlo proměňování šancí. Po vyrovnaném úvodu jsme se ve druhé třetině dostali pod tlak kvůli našim zbytečným faulům a vyloučením. Paradoxně jsme dali druhý gól, který nás uklidnil. V závěru jsme výsledek kontrolovali."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....