Banes Motor České Budějovice
24.02.2012, David Lukeš

ZLN - CEB 2:1 - Šance na body se rozplynula pár minut před koncem

Z l í n - S odhodláním zlomit nepříznivou bilanci posledních kol se vydali hokejisté HC MOUNTFIELD bojovat na led Zlína. Po vyrovnání Tomáše Mertla ve 22. minutě na 1:1 to dlouho vypadalo na dělbu bodů. Zápas se zlomil necelých pět minut před koncem, když si výhru připsali díky druhé trefě domácí hokejisté.

Měl to být zápas dvou střelecky se trápících týmů. Jenže začalo se hodně zostra. Stačila jedna bystrá přihrávka Petra Lešky a najetý Ondřej Veselý v počátku a přesná střela exbudějovického útočníka na konci, aby Zlín už po 43 vteřinách vedl 1:0. Pro MOUNTFIELD, který jel na Valašsko s předsevzetím stůj co stůj si zvednout sebevědomí, to byla studená sprcha. Jihočechům nějakou tu chvíli trvalo, než úvodní šok ze sebe setřepali.

V 5. minutě ale mohli vyrovnat. Mertl využil nepřesnosti v rozehrávce domácích a kvapil si to ke gólu. Ovšem Jakub Sedláček svůj tým podržel. O chvíli později načapal domácí beky na švestkách Milan Gulaš, jenže i on si vylámal na Sedláčkovi zuby. Tím se aktivní několikaminutovka Budějovických skončila. První třetina se sice dohrála v poměrně teplém tempu, jenže šancí k vidění moc nebylo.

Pokud MOUNTFIELD potřeboval k nastartování svého výkonu v zápase co nejrychleji vyrovnat, nemohl si přát lepší úvod druhého dějství. Ve 22. minutě těsně za modrou napřáhl těsně za modrou čárou Tomáš Mertl a jeho dalekonosný projektil si k údivu zlínského zimního stadionu našel cestu za Sedláčkova záda - 1:1. Začala se aktivní část z pohledu Budějovických, jíž umocnilo vyloučení Petra Čajánka.

MOUNTFIELD ovšem svou výhodu nevyužil a naopak šel do čtyřech po podivném vyloučení Červeného. Domácím se v přesilovce také nedařilo, nicméně vyloženou šanci si vypracovali nedlouho po Červeného návratu na led. Jakub Kovář vychytal Lešku a pokračovat se tak mohlo dál za nerozhodného stavu. Zlomit zápas ve prospěch Jihočechů mohl David Kuchejda v 37. minutě, ke smůle MOUNTFIELDU ale trefil jen horní tyčku Sedláčkovy svatyně. Budějovičtí byli v závěru prostřední dvacetiminutovky aktivnější, jenže druhý zásah do zlínské svatyně ke své smůle trefit nedokázali.

Na začátku třetí části si oba týmy vyměnily po jedné přesilovce, dokázaly však, že tato herní varianta dnes nebyla jejich silnou stránkou. Tvrdý boj okořenily šance až v době, kdy se zápas přehoupl přes svou padesátou minutu. Nejprve Melenovský nevyužil parádní pobídku Köhlera před brankoviště, vzápětí se neprosadil před Sedláčkem Mertl.

Rozuzlení přišlo pro Jihočechy v nejnevhodnější moment. V 56. minutě dostal přihrávku mezi kruhy Bedřich Köhler a jeho zakončení pod horní tyčku si našlo cestu do branky - 2:1. V úplném závěru už domácí upracované vítězství uhájili, takže ani výlet na východ republiky bodovou radost MOUNTFIELDu nepřinesl.

Vyhraj lístky na play off - otázka č. 2

Který brankář budějovického klubu byl pověstný svou "holubičkou" po vítězném zápase?

A: Jan Chábera
B: Michal Mařík
C: Oldřich Svoboda
D: Vladimír Hudáček

Ohlasy po zápasu

Josef Turek (Zlín): "Byl to vyrovnaný zápas se šťastným koncem pro nás. Měli jsme plno šancí, které vychytal Jakub Kovář. Výborný výkon podal Jakub Sedláček. Jsem rád, že jsme vyhráli. Stále jsme ve hře o postup mezi nejlepších šest týmů, o čemž rozhodne poslední zápas v Brně."

Milan Kupka (České Budějovice): "V dnešním utkání jsme viděli vyrovnaný průběh hry a vyhrát mohly oba týmy. Nakonec se to povedlo domácím a já jim k tomu gratuluji."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....