Banes Motor České Budějovice
25.01.2013, Pavel Kortus ml.

CEB - PCE 2:1 - Jihočeši důležitý duel zvládli a Pardubice porazili i počtvrté

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovickým hokejistům se podařilo prodloužit sérii vítězství již na šest, když v důležitém domácím utkání zdolali Pardubice 2:1. O výhře Jihočechů rozhodl znovu Lukáš Květoň, jenž čtyři minuty před koncem v přesilovce dorazil Vydareného střelu od modré. Další duel je čeká v neděli na ledě rozjeté Sparty.

Do sestavy domácích se vrátil útočník Jakub Langhammer a podílel se aktivním startu Jihočechů. Svěřenci trenéra Draisaitla však museli skousnout hodně hořkou pilulku již ve 4. minutě, kdy Pardubice z první vážnější šance udeřily. Střelu Radovana Somíka brankář Kovář pouze vyrazil a pohotový Martin Bartek dorazil volný kotouč do sítě. Záhy mohlo být srovnáno, ale Rastislav Dej minul po Kotalíkově nabídce odkrytou branku. Poté se hra trošku uklidnila a ani jeden z celků se nedostal do výraznějšího tlaku. I proto vedli svěřenci kouče Říhy po dvaceti minutách 1:0.

I úvod druhého dějství patřil hráčům HC Mountfield. Po pár vteřinách hry poslal Květoň přihrávku přesně na hůl Deje, jehož střelu zastavilo břevno Růžičkovy branky. Své možnosti měli i Východočeši. Autorem ostré střely švihem z mezikruží byl Tomáš Zohorna a Jakub Kovář musel vytáhnout ze svého arzenálu perfektní zákrok. Podobně se musel českobudějovický brankář činit i při střele Endála, kterou vykopl pravým betonem. Vyrovnání se domácí dočkali v polovině zápasu při početní výhodě. Jakub Langhammer vypálil z levého kruhu a kotouč proklouzl mezi betony brankáře Růžičky, který toho moc neviděl, až do sítě. Hodně bojovné střetnutí pokračovalo i v nadcházejících minutách a po druhé třetině byl stav po zásluze vyrovnaný.

Ve třetí části už točil kouč Draisaitl pouze tři útočné formace. Mimo hru zůstali Rousek, Švihálek a Škoda. Šanci na rozdílovou branku cítili domácí v početní výhodě, ale paradoxně mohlo udeřit na druhé straně. Jiří Cetkovský nic nevymýšlel a rozezvučel břevno Kovářovy svatyně. I ČSOB Pojišťovna si zahrála v závěrečné třetině přesilovku a to hned dvakrát, ale nebezpečná příliš nebyla. Jihočeši dostali možnost početní výhody čtyři minuty před koncem. Jako zkušený stratég se ukázal domácí kouč Draisaitl, který si vybral oddechový čas a naordinoval vyvolené pětce správnou taktiku. Od modré vypálil Vydarený a Lukáš Květoň pohodlně dorazil kotouč do sítě. Hosté v závěru šli za vyrovnáním, více jak minutu hráli powerplay, ale kýžené branky se nedočkali. Mountfield tedy důležitý duel zvládl a přiblížil se předkolu play off.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
3:54 Bartek Somík
30:31 Langhammer Ptáček
56:26 Květoň Vydarený Dej

Střely na branku
MOU PCE
Květoň5
Kotalík5
Harant4
Suja4
Červený3
Kolarz3
Vydarený3
Ptáček2
Škoda2
Langhammer2
Knotek2
Frühauf1
CELKEM36
Píša6
Nosek4
Tybor3
Zohorna3
Rolinek2
Somík2
Endál2
Vašíček2
Kousal2
Semorád2
Bartek1
Buchtele1
Cetkovský1
Kočí1
CELKEM32

Statistika vhazování
MOU PCE
Červený4/5 - 80%
Mertl11/16 - 68,8%
Knotek2/3 - 66,7%
Kotalík15/27 - 55,6%
Langhammer7/17 - 41,2%
Škoda0/1 - 0%
CELKEM37/68 - 54,4%
Tybor1/1 - 100%
Nosek6/10 - 60%
Kousal6/12 - 50%
Cetkovský5/10 - 50%
Zohorna4/9 - 44,4%
Rolinek6/16 - 37,5%
Buchtele1/3 - 33,3%
Somík1/6 - 16,7%
Semorád0/1 - 0%
CELKEM31/68 - 45,6%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD PARDUBICE
JAKUB KOVÁŘ
Lukáš Květoň
Jakub Langhammer
MARTIN BARTEK
Aleš Píša
Martin Růžička
Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl (České Budějovice): "Byla to dřina, výsledek určitě mohl být i obrácený. Naštěstí se nám dařilo v přesilovkách. Během utkání jsme dělali poziční chyby, ale ukázalo se, že mužstvo má morálku. Fantastický výkon podal Kovář, bohužel ztratili jsme zraněné Frühaufa, Škodu a Kolarze."

David Pospíšil (Pardubice): "Ve hře pět na pět jsme možná byli lepším týmem, ale rozhodly přesilovky, v nichž jsme byli málo hladoví po gólu. Velkou překážkou byl budějovický brankář. Za přístup ale musíme mužstvo pochválit, vážit si každého dobrého výkonu a pokračovat takhle dál."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....