Banes Motor České Budějovice
15.02.2013, Pavel Kortus ml.

CEB - TRI 5:3 - Neuvěřitelný obrat ve druhé části přinesl tři body

Č. B u d ě j o v i c e - Další důležitý krok k play off udělali na domácím ledě hokejisté HC Mountfield, kteří porazili Třinec 5:3. Na tři body to však dlouho nevypadalo, Oceláři vedli ještě 3:1, ale tři branky během tří minut utkání zcela otočily a Jihočeši už si cennou výhru vzít nenechali.

Jihočeši na svého soupeře vlétli a povedl se jim vstup do utkání. Již ve druhé minutě nahodil kotouč na branku Vráblík a Jakub Langhammer přesnou tečí poslal Draisaitlův výběr do vedení. Ocelářům se však povedlo bleskově odpovědět. Po čtyřiadvaceti vteřinách posunul Jan Peterek kotouč na volného Martina Růžičku, který využil přísné vyloučení Podlešáka. Svižné střetnutí bavilo Budvar arénu i nadále. Pěknými pokusy se prezentoval Harant a na druhé straně Klimenta, ale brankáři obou celků byli pozorní. Domácím nevyšel ani únik Suji po pravém křídle či Luňákův objezd branky. Jenže udeřilo na druhé straně. Dokonalou kombinaci s Vladimírem Rothem zakončil přesnou střelou z mezikruží Martin Růžička, čímž stanovil vedení Třince po první třetině na 2:1.

Na startu druhé části měl Mountfield možnost zahrát si početní výhodu, ale krátce po jejím skončení připravili hosté další smrtící protiútok. Hrabal posunul kotouč Danielu Rákosovi, jenž nenápadnou střelou pokořil Kováře. Nejlepší střelec extraligy byl blízko hattricku v polovině utkání, ale jeho pokus Kovář vyrazil s pomocí tyče do ochranné sítě. Jihočeši měli opticky navrch, ale Oceláři produkovali neuvěřitelně nebezpečné brejky. Jeden z nich zakončoval po pasu Davida Květoně nekrytý Orsava, ale reprezentační brankář se vyznamenal. Podobná situace se opakovala i o pár minut později, kdy Polanského nabídku odmítl před prázdnou brankou Klimenta.

Mountfield mohl snížit po ubráněné přesilovce, kdy Šimánek vyslal do úniku z trestné lavice vracejícího se Františka Ptáčka, jehož blafák však Hamerlík přečetl a zlikvidoval. Za nedlouho se však domácí dočkali. Přečíslení dva na jednoho vyřešil Aleš Kotalík přihrávkou na Rastislava Deje, ten mu kotouč vrátil a domácí lídr neměl problém poslat kotouč do okryté branky. Uběhlo devatenáct vteřin a Budvar aréna byla na nohou znovu. Martin Podlešák se moc nerozmýšlel, přejel modrou čáru a poslal na Hamerlíkovu branku krásný projektil, který skončil až v brance Ocelářů. Neuvěřitelný závěr druhé třetiny dovršil Mountfield při signalizované výhodě. V poslední minutě roztočila první pětka před Hamerlíkem pořádný kolotoč, po několika odrazech se puk dostal k Martinu Podlešákovi, jenž prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Neuvěřitelný závěr druhé části zajistil Jihočechům vedení 4:3.

Entuziasmus získaný v předchozí třetině nechyběl Draisatlovým svěřencům ani startu závěrečné periody, ale trošku ho přibrzdil Rousek svým faulem. Při přesilovce nebezpečně pálil Varaďa, ale Kovář udržel puk pod svým tělem. Pátou trefu Jihočeši přidali v početní výhodě v 52. minutě a domácí skórovali po baseballové vložce. Zíb kotouč nevyhodil, trefil pouze Knotka, jenž ho „nadhodil“ Aleši Kotalíkovi, který rovněž ze vzduchu propasíroval puk za Hamerlíka. Oceláři se pochopitelně nevzdávali, ale obětaví domácí hokejisté v zádech s výbornými fanoušky už si závěr duelu pohlídali. Pro Mountfield jsou to cenné body se silným soupeřem v boji o play off.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
1:47 Langhammer Vráblík Knotek
2:11 Růžička Peterek Hrabal
16:04 Růžička Roth
2:11 Růžička Peterek
36:46 Kotalík Dej
37:05 Podlešák
39:20 Podlešák Suja Harant
51:47 Kotalík Knotek

Střely na branku
MOU TRI
Kotalík7
Suja6
Ptáček5
Podlešák4
Harant4
Frühauf3
Langhammer2
Luňák2
Knotek2
Dej2
Květoň2
Červený2
Šimánek1
Vydarený1
Mertl1
Jank1
CELKEM45
>
Varaďa4
Rákos4
Růžička3
Klimenta2
Peterek2
Polanský2
Orsava2
Roth2
Zíb2
Adamský1
Květoň1
Lojek1
Hrabal1
CELKEM27

Statistika vhazování
MOU TRI
Knotek2/2 - 100%
Mertl13/22 - 59,1%
Kotalík12/22 - 54,6%
Langhammer7/14 - 50%
Červený1/2 - 50%
CELKEM35/62 - 56,5%
Peterek4/8 - 50%
Rákos8/16 - 50%
Polanský6/14 - 42,9%
Varaďa8/22 - 36,4%
Květoň0/1 - 0%
Adamský0/1 - 0%
CELKEM27/62 - 43,5%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD TŘINEC
MARTIN PODLEŠÁK
Jakub Kovář
Aleš Kotalík
MARTIN RŮŽIČKA
Peter Hamerlík
Josef Hrabal

Ohlasy po zápasu

Peter Draisaitl (Mountfield): „Hrál se hodně dobrý hokej. Třinec dokázal potrestat některé naše nesmysly. Ve druhé třetině jsme ale dokázali zápas otočit. Vypadáme mentálně silně. Před nějakými třemi měsíci bychom takový zápas rozhodně neotočili. Výborný výkon odvedla naše čtvrtá řada mladíků." Pavel Janků (Třinec): „Výborně jsme začali, vedli jsme 3:1 a zápas jsme kontrolovali. Měli jsme šance dát čtvrtý gól, ale vychytal nás výborný Kovář. Jedna naše chyba pak odstartovala hrozivý konec druhé třetiny, ve kterém domácí skóre otočili. Ve třetí třetině už domácí zápas dotáhli do vítězného konce. Pro nás je to obrovské zklamání."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice