Banes Motor České Budějovice
26.02.2013, Petr Kaše

CEB - SLA 0:1 - Jihočeši na závěr padli a v předkole play-off narazí na Vítkovice

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Závěrečné kolo měla na programu Tipsport Extraliga. Hokejisté HC MOUNTFIELD v něm přivítali pražskou Slavii, která do poslední chvíle bojovala o zisk Prezidentského poháru pro vítěze základní části. Domácí nedokázali na obranu Pražanů v čele s Kopřivou najít recept a po nejtěsnější možné prohře zakončili základní část porážkou.

Úvod utkání patřil domácím, kteří se museli obejít bez svého nejproduktivnějšího hráče Aleše Kotalíka. Ten se objevil pouze v hledišti. V dresu Slavie nemohl kvůli druhému vyššímu trestu nastoupit kapitán Petr Kadlec, jenž se jubilejního 1000. startu v nejvyšší soutěži dočká až v play off. Ve čtvrté minutě se ocitl v dobré pozici Harant, ale Kopřivu, který dostal přednost před Furchem, střelou zápěstím nepřekonal. O chvíli později hledal Červený zpoza branky Podlešáka, ale jeho střelu Kopřiva výborným zákrokem zastavil. A když se neujala ani šance Jiřího Šimánka, zůstával stav i nadále bezbrankový. Nic na tom nezměnila ani přesilová hra Jihočechů, kdy byl za sekání vyloučen hostující Petr Šenkeřík. V ní domácí slávistického brankáře prakticky neohrozili. Hosté toho v první třetině směrem dopředu příliš nepředvedli, přesto odcházeli do šaten s jednobrankovým vedením. Velký závar před domácí brankou ještě v síti neskončil, ale 45 vteřin před koncem první části se Jakub Sklenář objevil osamocený u pravé tyčky Kantorovy branky a poslal Slavii do vedení.

Do druhé části vstoupila obě mužstva aktivněji a k vidění byl svižný hokej se šancemi na obou stranách. Tentokrát to byli Pražané, kteří byli aktivnější a tlačili se před branku domácích. Za svou aktivitu byli odměněni přesilovou hrou, kterou však využít nedokázali. Naopak to byli domácí, kteří mohli ve vlastním oslabení skórovat. Rousek ale tváří v tvář proti Kopřivovi neuspěl a na svou první extraligovou trefu si musí ještě počkat. Další šanci na srovnání skóre měli domácí hokejisté pět minut před druhou sirénou, ale obrovský závar před Kopřivou brankou neskončil. A když Holubovo tvrdá střela od modré čáry mířila pouze do betonů domácího brankáře, odcházela obě mužstva do šaten za stejného stavu.

Ve třetí části hosté hlídali své těsné vedení, které je drželo ve hře o zisk Prezidentského poháru pro vítěze základní části Tipsport Extraligy. K ohrožení branky Jihočechů se tak dostávali minimálně, hrozili především z rychlých protiútoků, se kterými si ale domácí obrana v čele s Kantorem dokázala poradit. Domácí se přes střední pásmo dostávali jen ztěžka a k výraznějšímu ohrožení Kopřivovo branky se nedostali. Vyrovnání měl i přesto na holi minutu před koncem Květoň, ale z dobré pozice branku přestřelil. V posledních vteřinách ještě zkusili domácí power play, ale kýženou branku se jim vstřelit nepodařilo. Definitivní pojistku tak mohl přidat překvapivě hostující brankář Kopřiva, jenž to zkusil přes celé hřiště, ale trefil pouze bránícího protihráče na modré čáře. Slavia si tak odváží z Budvar arény tři body, Mountfield zůstává na osmé pozici a v předkole play-off vyzve Vítkovice.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
19:15 Sklenář Růžička Hertl

Střely na branku
MOU SLA
Langhammer4
Podlešák3
Marek3
Dej2
Švihálek2
Harant2
Vydarený2
Šimánek2
Knotek2
Vráblík2
Rousek2
Červený2
Dietz2
Jank1
CELKEM31
Holub3
Šenkeřík3
Poletín2
Jelínek2
Kuboš2
Šulc1
Alinč1
Hertl1
Růžička1
CELKEM16

Statistika vhazování
MOU SLA
Luňák3/4 - 75%
Langhammer7/10 - 70%
Červený12/19 - 63,2%
Švihálek6/10 - 60%
Knotek4/8 - 50%
CELKEM32/51 - 62,7%
Tomica1/1 - 100%
Růžička4/8 - 50%
Jelínek8/17 - 47,1%
Alinč4/10 - 40%
Hertl2/5 - 40%
Krenželok0/1 - 0%
Micka0/1 - 0%
Sklenář0/1 - 0%
Poletín0/1 - 0%
Klhůfek0/2 - 0%
CELKEM19/51 - 37,3%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD SLAVIA
TOMÁŠ ROUSEK
Michal Švihálek
Jakub Marek
MIROSLAV KOPŘIVA
Jakub Sklenář
Jan Holub
Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl, trenér HC Mountfield: "Prohra 0:1 nás těšit nemůže, ale ve hře jsem viděl hodně pozitiv. Ukázalo se, že i naši mladí hráči jsou na play off připraveni. I přes to, že nám chyběla řada hráčů, tak jsme si několik šancí vytvořili, ale bez vstřeleného gólu se vyhrát nedá."
Ondřej Weismann, asistent trenéra Slavie: "Jsme samozřejmě rádi, že se nám povedlo udržet jednobrankový náskok. Domácí byli aktivnější a vytvořili si více šancí, ale nás podržel brankář Kopřiva. Utkání asi nezvedalo diváky ze sedadel, ale jsme rádi, že jsme ho zvládli."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....