Banes Motor České Budějovice
05.03.2013, Miroslav Mayer

VIT - CEB 5:1 - Mečbol nevyužit, rozhodne se ve čtvrtek v Budvar aréně

Č. B u d ě j o v i c e - Úterní utkání ve Vítkovicích nerozhodlo o postupujícím mužstvu do čtrtfinále play-off. Tým HC MOUNTFIELD začal sice zápas aktivně, ale branky dávali Vítkovičtí. Jediný gól Jihočechů padl až na začátku třetí třetiny a neznamenal ani zdramatizování zápasu. Rozhodující duel se odehraje ve čtvrtek v Budvar aréně od 17.30.

Čtvrtý zápas série začali ve Vítkových lépe hráči HC MOUNTFIELD, kteří během dvou minut prověřili Šindeláře hned čtyřkrát. Na druhé straně zazvonila po střele Hrušky za Kovářovými zády tyčka. Pak předvedl rychlý výpad Suja a přišel čas pro Slezany, kteří přeci jen přidali, a Kovář si sáhl na puk po střele Burgera. Vzápětí našel Klimek před brankou volného Jiřího Burgera a ten trefil odkrytý prostor v brance. Jihočeši měli velkou možnost vyrovnat v přesilovce pět na tři, která trvala přes minutu a půl, ale kromě pár střel na branku neměli Vítkovičtí problém se ubránit. Druhou branku zápasu tak dali opět domácí. Před brankou Budějovic nastal zmatek a k odraženému puku se dostal Rudolf Huna, který přesnou ranou pod horní tyčku podruhé překonal Kováře. Další branku měl na holi Vladimír Svačina, který z první trefil dobře postaveného Kováře. Vítkovičtí byli v první části efektivnější a po zásluze si vyhráli 2:0.

Jihočeši začali druhou část opět aktivněji než domácí, ale zbrzdilo je vyloučení Knotka a přesilovka domácích. Zápas se odehrával v poklidném tempu, které úplně nepřipomínalo boje play-off. Obě mužstva předváděla, že přesilové hry nepatří k jejich silným stránkám. Po delší době se dostal do dobré střelecké pozice Suja, ale Šindelář dobře utěsnil svoji tyčku a puk nepustil. Vzrušení přinesla potyčka mezi Švihálkem a Voráčkem, kterou domácí hráč vyhrál. Vítkovičtí přeci jen využili přesilovou hru. Vladimír Svačina dostal krásnou přihrávku a z první přesně vymetl horní růžek Kovářovy branky. Jihočeši se sice nadále snažili a zápas nevzdali, ale stále jim něco chybělo. Další hřebíček do rakve vrazil týmu HC MOUNTFIELD opět Rudolf Huna, který byl na konci krásné přesilovkové akce. Druhá část se Jihočechům nevydařila a Vítkovice vedly jasně 4:0.

Do třetí třetiny se do branky HC MOUNTFIELD postavil Pavel Kantor, do obrany se zapojil Karel Plášil a do útoku i Lukáš Luňák. Noví hráči přinesli do hry nový impuls, ale na všechno nestačili. Jihočeši nakonec využili přesilovou hru, když Tomáš Knotek trefil puk do odkryté branky po přihrávce Kotalíka. Naděje Jihočechů na zdramatizování zápasu definitivně utnul Roman Szturc, který před Kantorem lehce tečoval střelu Burgera. Zbytek zápasu se dohrával už jen z povinnosti. Vítkovice vyhrály zaslouženě a vynutily si rozhodující zápas v Budvar aréně.

Ohlasy po zápasu
Ladislav Svozil (Vítkovice): „Vyhráli jsme, ale nemyslím si, že by to bylo lehké utkání. Důležité bylo, že jsme ustáli soupeřovu přesilovku pět na tři. To byl jeden z rozhodujících momentů zápasů. Do Budějovic můžeme jet s otevřeným hledím."

Peter Draisaitl (HC Mountfield): „Jednoznačná záležitost Vítkovic. Na ledě byl jenom jeden tým, ten druhý čekal na autobus. Kováře jsme nechali odpočívat, protože stav byl 0:4. Bylo to dobré rozhodnutí."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....