Banes Motor České Budějovice
16.10.2013, Lukáš Dvořák, Miroslav Fantal

OLO - CEB 4:2 - Motor nebodoval, Kohouti rozhodli slepenými góly

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Výhra střídá prohru. To je aktuální kolorit zápasů českobudějovického Motoru. Tentokrát byli nad jeho síly hráči Olomouce. Ti o své výhře rozhodli především díky dvěma slepeným trefám v druhé polovině prostřední části. Jihočeši se ještě vrátili do zápasu brankou Marka Vaniše, na tu však už nikdo nenavázal, a tak odjíždějí z Hané s prohrou 2:4.

Úvod utkání se nesl v poklidném tempu, oba týmy se spíše seznamovaly. První vážnější příležitost přišla na konci páté minuty a hned z toho byla branka. Vodný vyhrál v útočném pásmu buly pro Jana Jaroměřského, kterému hráči Českých Budějovic nechali příliš volného prostoru. Následný tvrdý projektil z hole olomouckého obránce zastavila až síť za zády Halmošiho.

Kohoutům po vstřelené brance narostla křídla a vzápětí mohli jít do dvoubrankového vedení. Defenziva hostů ale tentokrát k soupeři lépe přistoupila a ke gólovému zakončení jej nepustila. V polovině první části dostali Hanáci výhodu více jak minutové dvojnásobné početní výhody, v druhou branku ji však neproměnili.

Jihočeši se poprvé osmělili až v patnácté minutě, kdy dostali i oni možnost přesilové hry. Přestože si vytvořili menší tlak, který trval i v následné hře v pěti hráčích, kotouč za Halászova záda nepropasírovali.

Co se Motoru nepovedlo během první dvacetiminutovky, povedlo se mu hned v první minutě té druhé. Skuhravý zpoza domácí klece vybídl mezi kruhy Jiřího Moravce, který střelou z první poslal kotouč do pravé šibenice branky. Vzápětí se po chybě v rozehrávce soupeře mohl zapsat mezi střelce Mavrojanidis, ale zaváhání Mory nevyužil.

V rozmezí mezi sedmadvacátou a osmadvacátou minutou zažila obrana Motoru perné chvilky. Kohouti si během několika okamžiků vytvořili několik brankových momentů. Diviš v samostatném úniku neuspěl, štěstí neměl ani Selingr při dorážce. Následně se do zakončení dostali Ondroušek s Knotkem, ale recept na Halmošiho nenašli.

Odměnu za stoupající aktivitu si Kohouti vybrali ve dvaatřicáté minutě. V rychlém přečíslení dvou na jednoho servíroval kotouč z levého křídla Jan Knotek, jehož prudký pas hostující Třetina nešťastně srazil za záda vlastního brankáře. O dvě minuty později se Hanáci opět nastěhovali před brankoviště soupeře, dva tvrdé projektily Cartelliho sice úspěšné nebyly, v následné nepřehledné situaci ale před brankou plácl do ležícího kotouče Aleš Jergl, jenž trefil odkrytou část branky.

Do posledního dějství tak vcházeli domácí hokejisté s pohodlným náskokem dvou branek, který po necelých dvou minutách navýšili. Řípův křižný pas zastihl v ideální pozici Michala Vodného, který bombou do poloprázdné klece přidal čtvrtou branku svého týmu. Domácí hokejisté s tříbrankovým vedením v zádech rázem nemuseli nikam spěchat, snažit se tak museli hokejisté ve žlutých dresech.

Na začátku sedmačtyřicáté minuty dostal Motor výhodu přesilové hry. Místo branky v síti Halásze ale mohl kotouč lovit ze své klece Halmoši. Po nedovoleném zákroku na unikajícího Řípu bylo nařízeno trestné střílení, olomoucký útočník ale Forsbergovou kličkou neuspěl. Mrzet jej to muselo dvojnásob o pár vteřin později. V posledních chvílích oslabení totiž Kohouti inkasovali, Bártovo nahození šikovně tečoval Marek Vaniš.

Olomoučtí hokejisté se poté pokoušeli opět posunout do vedení o tři branky, uklidňující branka jim ale souzena nebyla. Hosté mohli v poslední desetiminutovce zdramatizovat závěr zápasu, brankář Kohoutů byl však proti. V koncovce duelu ještě zkusil Motor hru bez brankáře, k ničemu vážnějšímu se už ale nedostal. Hanáci si tak podruhé v řadě poradili na domácím ledě s nováčkem soupeře, České Budějovice přehráli 4:2. Naopak Jihočeši po vítězství nad lídrem tabulky zůstali tentokrát bez bodu.

Ohlasy po zápasu

Jiří Dopita (HC Olomouc): Začali jsme utkání špatně, v první třetině to bylo nervózní, nedali jsme si přihrávku. Sice jsme šli z jedné akce do vedení, ale třetina nebyla dobrá včetně přesilové hry pět na tři, která byla katastrofální. Poté jsme dali šťastnou brankou, když si to soupeř srazil do brány. Třetí branka byla po důrazu. Takové branky sice padají, ale nebyla to žádná super šance. Od té chvíle jsme byli na koni a hráli jsme líp. Šancí jsme měli hodně, ale po neproměněném trestném střílení a snížení na 2:4 jsme znervóznili. Naštěstí jsme to zvládli, jsou to pro nás cenné tři body.

Radek Bělohlav (HC Motor České Budějovice): Přijeli jsme hrát proti týmu, který je hokejový. Na tyto soupeře se nám daří, protože se snažíme také hrát tvořivě. Někteří hráči nepotvrdili výkon z předešlého utkání. Kluci se stále musí učit. Bylo to jako den a noc. Dvě branky jsme soupeři darovali po individuálních chybách. Určitě z toho budeme vyvozovat důsledky. Máme široký kádr a hráči si to musí uvědomit. Podíváme se na videa. Hráči si o místo v sestavě musí říct i na tréninku a ne jen v zápasech. Zodpovědnost tam už musí být a nějaký standardní výkon už hráči musí odevzdávat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....