Banes Motor České Budějovice
30.11.2013, Jaroslav Pešek

JUN: CEM - ZLN 5:2 - Junioři obrali o body lídra tabulky

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Na led Budvar arény přijel soupeř z nejtěžších. Lídr tabulky NOEN extraligy juniorů PSG Zlín. Na domácí tak čekal velice težký zápas. Nakonec se ale ukázalo, že dosavadní postavení v tabulce vůbec nehraje roli a Budějovičtí si tak připisují vítězství 5:2 a cenné body.

Do první třetiny vstoupily oba celky velice aktivně. Jak domácí tak hosté byli bojovní a velice dobře bruslili. K vidění bylo i množství střel, ale oba brankáři vypadali koncentrovaně a skóre tak zůstávalo na obou stranách na nule. První větší šanci měli hosté v přesilové hře, kdy střílel Kratochvíl. Jeho střelu Gába vyrazil jen k dojíždějícímu Vyoralovi, který ale dorážel jen do náručí budějovického gólmana. Od poloviny první části začínal mít navrch Zlín. Svou převahu nakonec dokázali svěřenci trenéra Svobody přetavit v první gól zápasu, když po pěkné kombinaci střílel z levého kruhu Vít Mika a trefil se přesně pod víko Gábovi svatyně. Gól hosty nabudil a tak do konce třetiny měl nejvíc práce David Gába. V první části už puk za svá záda nepustil, a tak se šlo do šaten za stavu 0:1.

I na začátku druhé části měli hosté více ze hry, ale díky bojovnosti Budějovických se do žádné větší příležitosti nedostali. Zajímavé věci se ale děly při vyloučení zlínského Hlaváče. Nejprve ve vlastní oslabení ujeli Mika s Matulou. Druhý jmenovaný dostal ideální přihrávku, vystřelil z voleje, ale Gába fantastickým zákrokem zabránil ve vstřelení gólu. Na druhé straně se do podobné situace dostal Václav Pašek, ale jeho střelu pokryl Svoboda. Václav Pašek si spravil chuť o něco později, jeho nenápadná střela z otočky totiž propadla hostujícímu Svobodovi do branky. Netrvalo dlouho a domácí přidali další gól. David Ciboch si vzal ve středním pásmu puk a po krásné individuální akci strhl vedení na stranu Českých Budějovic. Druhá část se už chýlila ke konci, když Jan Březina krásnou střelou získal pro Budějovice dvougólový náskok. Po druhé třetině tak na ukazateli svítilo skóre 3:1. Po této části se hosté rozhodli vystřídat gólmany. Namísto Svobody naskočil Lukáš Stojar

Do poslední části vtrhli hosté jako uragán. Všechny své síly vložili do útoku, což se jim vyplatilo. Martin Gremlica vypálil prudkou střelu směrem k budějovické brance, Gába puk vyrazil jen před sebe, kde už stál Daniel Karola a bez problému dopravil touš do odkryté branky. Po tomto gólu si Budějovičtí pravděpodobně uvědomili, že by mohli přijít o cenné body a začali bojovat. Hra byla velice vyrovnaná a nakonec rozhodla nedisciplinovanost Zlínských. Ti se totiž nechali několikrát zbytečně vyloučit, čímž se připravili o šanci vyrovnat. Naopak Budějovice brzy získaly zpět dvoubrankové vedení. Situaci dva na jednoho vyřešil Emil Švec střelou a udělal dobře. Lukáš Stojar se jen díval, jak puk směřuje do sítě. Poslední gól zápasu na sebe nenechal dlouho čekat. Martin Záhora se protlačil až před Stojara, ale tísněn obráncem zakončoval jen velmi slabou střelou, tu zlínský gólman vyrazil, ale na dorážku dojíždějícího Jana Březiny už byl krátký. Tento gól Zlínské zlomil a do konce zápasu byli neškodní. Patnáct vteřin před závěrečnou sirénou se na ledě strhl pěstní souboj mezi domácím Petrem Janáskem a zlínským Andrýskem. O něco úspěšnější byl Andrýsek, ale na konečném skóre zápasu to nic nezměnilo. Zlín odjíždí poražen 5:2.

Ohlasy po zápasu
Jaroslav Formánek, trenér HC České Budějovice: Dnes jsme hráli proti velice kvalitnímu soupeři, lídrovi tabulky. My jsme proti jejich nesmírné kvalitě, kterou tady ukázali, nasadili bojovnost a jednoduchost v založení útoku. V první třetině jsme bohužel byli neukáznění, takže jsme hráli hodně času v oslabení. Druhá třetina se nám povedla ze všeho nejvíc, ale také nám pomohl jejich brankář, který měl slabší chvilky. Dva góly padají na jeho hlavu. Třetí třetina byla takový malý sen. My jsme chtěli vyhrávat souboje u mantinelů, což nám vycházelo a myslím, že jsme dnes zaslouženě brali tři body.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....