Banes Motor České Budějovice
22.02.2015, Matěj Mayer

BNJ - CEB 7:4 - Jihočeši první utkání na ledě Benátek ztratili ve třetí třetině

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Českobudějovičtí sice ve třetím čtvrtfinálovém utkání nejprve prohrávali, do poloviny zápasu si však stihli vytvořit jednobrankový náskok a vedli 3:2. Třetí třetina v podání Rosolovy party nedopadla pro Jihočechy vůbec dobře. Benátky nad Jizerou v ní dokázaly skórovat hned pětkrát a urvaly utkání ve svůj prospěch. Jedním z mála pozitiv pro Motor může být branka Josefa Straky, který se letos prosadil až v sedmém utkání proti Benátkám nad Jizerou. Čtvrtý duel série se odehraje již zítra na stejném stadionu od 17:30.

Neuběhla ještě ani první minuta utkání a Českobudějovickým se naskytla první klasická početní výhoda. Benátečtí v ní však byli aktivní, dobře napadali a k výraznější příležitosti soupeře nepustili. Ani oni ale vzápětí se svou první přesilovou hrou nenaložili o nic lépe a i ta zůstala bez využití.

Nadcházející hra se sice nesla ve stylu nahoru – dolu, vyložené šance však postrádala. Až postupně začali Benátečtí v obranné třetině Motoru tábořit více, než by se Jihočechům zamlouvalo. A vytrvalá snaha se domácím vyplatila, ačkoliv jejich následná gólová akce nepramenila z trvalého tlaku v pásmu, nýbrž z bleskového protiútoku. Ten gólem nad beton Bláhy i přes faul protihráče zakončil Vít Jonák.

Středočeši se své těsné vedení v závěru třetiny snažili hájit, co jim síly stačili. Nejprve úspěšně ubránili dvouminutovou přesilovku Motoru 5 na 3. Necelou minutu před koncem úvodní periody ale úsměv z tváří benáteckých hráčů sebral Dušan Žovinec. Ten se domácí obranou probil až před Fučíka, kterého si položil, a s klidem zakončoval do poloodkryté klece.

I do prostřední části vstoupili domácí o poznání aktivněji, než českobudějovický Motor. A hned úvodní nápor přetavili v branku. Petr Kica naservíroval Jiřímu Říhovi skvostnou gólovou příležitost, kterou benátecký zadák nepromarnil a střelou do horní poloviny branky poslal Benátecké do vedení 2:1.

V úvodních minutách druhé dvacetiminutovky byli Benátečtí znova nuceni investovat maximum své energie na ubránění již druhé dvojnásobné početní výhody. Tentokrát však Motor svou příležitost nezahodil a na středočeského soka se díky trefě Josefa Straky znovu dotáhl.

Vyrovnávací trefa Budějovicím dodala na hokejky sebevědomí. Benátečtí oproti tomu působili zaskočeně, čehož soupeř dokonale využil a vývoj utkání strhl na svou stranu. V početní výhodě udeřila obávaná útočná trojice Budějovic ve složení Nouza – Heřman – Straka. Heřman nejprve obkroužil Fučíkovu svatyni a před ní našel vhodně postaveného Tomáše Nouzu, jenž našel skulinku mezi betony benáteckého gólmana a poslal jihočeský celek do zbrusu nového vedení.

Byly to právě přesilové hry, díky kterým se Jihočeši vyhoupli do sedla zápasu. Benátečtí totiž prakticky během celé druhé třetiny hráli v permanentním oslabení, jež středočeský celek dostalo do kolen. Navzdory množství přesilových her se ale Motoru podařilo využít jen dvě, a během druhé dvacetiminutovky tak vybojoval pouze nejtěsnější možné vedení 3:2.

Benátkám se závěrečné části nedala upřít snaha se opět postavit na nohy a s nelichotivým výsledkem něco udělat. Jejich úmorná snaha se vyplatila a do řad benáteckých fanoušků se vrátila euforie. Za hození hole si totiž trestné střílení vykoledoval gólman hostí a jeho prohřešek se mu hrubě nevyplatil. Benátecký Josef Skořepa se jedinečné příležitosti srovnat zhostil na výtečnou a Bláhu přelstil střelou mezi betony.

Jen málo lidí by si asi v tuto chvíli tipovalo, že během zbývajících necelých patnácti minut utkání padne ještě pět branek. Ale bylo tomu tak. Pětibrankovou kanonádu odstartoval v přesilovce 5 na 3 benátecký kapitán Jan Víšek. Ten pohlednou kombinaci vyšperkoval střelou do zpola odkryté brány.

Domácí si svou aktivní hrou následně vydobyli jen málo vídané druhé trestné střílení, kterým nepohrdl ani Adam Dlouhý. Ten nic záludného nevymýšlel a kotouč rychle poslal k pravé Bláhově tyčce.

Budějovičtí se ale naděje na srovnání vzdát nehodlali a na proměněný nájezd Dlouhého odpověděli kontaktní brankou na 4:5. Hráči Motoru se dokázali v útočném pásmu uvolnit a po rychlé přihrávce dorazil kotouč za záda roztaženého Fučíka najíždějící Roman Vráblík.

Benátky si však dvoubrankové vedení vzali záhy zpět. Necelé čtyři minuty před koncem na 6:4 navyšoval Marek Pabiška, který si vyhlédl Bláhou vyražený kotouč a umístil jej pod víko budějovické klece.

Motor se sice snažil nastartovat, aby závěr utkání ještě zdramatizoval, Benátky však další zvrat nedovolily. V poslední minutě střelou do prázdné početné brankové konto utkání uzavřel Josef Mikyska, a zpečetil tak ubojované vítězství domácích.

Ohlasy po zápasu
Milan Černý (Benátky nad Jizerou): Byl to nervózní zápas, do kterého jsme vstoupili aktivně. Jediným negativem je počet vyloučených. Máme na to svůj názor, nicméně některé zbytečné fauly jsme udělali. Druhou třetinu jsme téměř celou odehráli ve čtyřech či ve třech. Drtivou většinu těchto oslabení jsme dokázali uhrát. Pochopitelně vylučovaní jsme být nechtěli, na druhou stranu hostům nevyužívání přesilovek odebralo sebevědomí. Naopak nás to nakoplo. Ve třetí třetině jsme se snažili nepodlehnout nepříznivým okolnostem. Zdálo se mi, že chceme více vyhrát. Utkání jsme dokázali nejen vyrovnat, ale v závěru i výrazně odskočit. Jak jsem řekl, negativem byla nervozita a počet vyloučených. Co se týče hry, naše kluky chválím.

Petr Rosol (České Budějovice): Dvě třetiny jsme byli lepším týmem. Bohužel jsme se nedostali do vyššího než jednobrankového náskoku. Před třetí třetinou jsme upozorňovali hráče, že rozhodčí budou kompenzovat. Udělali jsme čtyři fauly, soupeř z toho vstřelil čtyři branky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice