Banes Motor České Budějovice
09.08.2018, Adam Pavlíček

První výhra v přípravě! Motor jasně přehrál kazašský Pavlodar

Diváci dnes mohli Motor v Budvar aréně sledovat podruhé během tří dnů. A dnes mohli odcházet o něco spokojenější, než tomu bylo v úterý. Českobudějovičtí byli v utkání s Pavlodarem jasně lepší a po zásluze zvítězili 4:0. Premiérový gól v dresu Motoru zaznamenal David Gilbert.

Více práce měl na začátku utkání českobudějovický Jan Strmeň. S úvodními pokusy soupeře si ale dokázal poradit. Nápor kazašského celku vzrostl v přesilové hře, během které si vysloužil aplaus fanoušků hlavně Martin Heřman, který obětavě padl do střely. V dobré pozici se po vypršení trestu domácích na druhé straně objevil David Gilbert, vzdálenější horní růžek ale minul. V polovině úvodní třetiny to vypadalo, že se hra začíná vyrovnávat. Ruský brankář Gelašvili dlouho odolával, necelých pět minut před koncem periody ale Bradley přihrál Jiřímu Šimánkovi, jemuž sice střela nesedla, přesto kotouč zaplul až za brankovou čáru. Domácí mohli být po odchodu do kabin ještě spokojenější, soupeřův brankář si s několika dalekonosnými pokusy ovšem poradil.

Pavlodar byl, stejně jako na začátku utkání, také na startu druhých dvaceti minut o něco aktivnějším týmem. Srovnat skóre mohl Volgin, k němuž šel puk před brankoviště, jenže přihrávka nebyla z těch nejpřesnějších, a tak se ohrožení domácí svatyně nekonalo. Strmeň už ale musel dávat pozor na střelu z levého křídla. Tu vyslal Nikita Titov a po dorážce se navíc nebezpečně natahoval Filonov. Pak přišla chvíle pro Davida Gilberta. Kanadský útočník si najížděl před branku. V tom dostal přesný pas od Pavla Pýchy a střelou k pravé tyčce z pohledu gólmana zaznamenal svou první branku v dresu Motoru. A podobně na tom mohl být i Milan Dančišin. Zakončení se mu ale nepodařilo, jak by si představoval, a Gelašvili navíc předvedl solidní zákrok. Na opačné straně ledové plochy pak podržel svůj tým zase Jan Strmeň, který vychytal Borovkovova. Netrvalo to dlouho a krásnou akcí se prezentoval Zdeněk Doležal. Motorácký útočník se ocitl zcela sám před Gelašvilim, kterému krásnou kličkou do forhendu nedal příliš šancí. Snížit stav na 1:3 mohl Pavel Kopytin, po rychlé souhře v útočném pásmu ovšem z výborné pozice v mezikruží neuspěl.

Jestliže Pavlodaru patřily předchozí dva vstupy do třetin, ten poslední připadl na stranu Motoru. Kazašská obrana v čele s Gelašvilim ale odolávala. Soupeřův brankář musel vytasit dobrý zákrok především proti Doležalově střele, která směřovala do horních pater branky. Tam plachtil také kotouč poté, co jej Martin Novák zvedl bekhendem. Na tuto střelu už Gelašvili nezareagoval. O malý moment později pavlodarský gólman předvedl fantastický zákrok. Aktivní Zdeněk Doležal mířil velmi přesně, ovšem Gelašvili vymrštil lapačku včas a puk v ní bravůrně schoval. Pár minut před koncem utkání ještě Jan Strmeň potvrdil dnešní skvělý výkon. Sošnikov ujel do nájezdu, domácí strážce svatyně ale opět nezklamal. Motor tak má po dobrém výkonu první výhru v přípravě.

Ohlasy po zápasu
Václav Prospal (trenér Motoru): "Tempo z naší strany bylo lepší než v předchozích zápasech. Po opatrnějším začátku jsme si dokázali vytvořit šance, trefili jsme se v přesilovce, což nás uklidnilo. Bruslařsky jsme byli lepší než soupeř, drželi jsme se více na kotouči. Je důležité, aby hráči viděli, že když budeme makat a dokážeme soupeře udržet v jeho pásmu, tak branky přijdou. Myslím si, že branek jsme mohli dát ještě více. Měli jsme tam i pasáže, které se mi úplně nelíbily. Posledních pět minut jsme neodehráli dobře. Na to bychom se měli koncentrovat a vyvarovat se toho do dalších zápasů.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....