Banes Motor České Budějovice
06.01.2020, Denisa Józsová

HAV - CEB 2:5 - Jihočeši otočili skóre a berou další výhru za tři body

Jihočeši dnes měli v nohách včerejší zápas s Porubou, který nakonec rozhodli až v poslední minutě. K tomu je navíc čekal zápas v Havířově, tedy u soupeře, se kterým jde vždy o tuhé boje. Domácí navíc začali lépe, jelikož se dostali do vedení o dvě branky. To však Motor ještě do konce třetiny smazal, načež vstřelil ještě další tři branky a veze si na jih Čech vítězství 5:2.

Jihočeši sice měli lepší vstup do utkání, přesto jako první inkasovali. Dominik Cihlář našel na středu hřiště volného Jakuba Doktora, který si puk zpracoval a prosadil se střelou k tyči – 1:0. O chvilku později to navíc bylo o dvě branky, když Havířov využil početní výhodu. Kotala našel na straně volného Jakuba Doktora, který trefil vzdálenější růžek branky – 2:0. Budějovicím ale stačilo jednačtyřicet sekund na to, aby snížily na rozdíl jedné branky. Karel Plášil vypálil tvrdou ránu od modré, kdy jeho pokus byl ještě tečován Janem Klozem a gólman domácích na změnu nestihl reagovat – 2:1. Jihočechům se navíc podařilo srovnat, a to při hře ve čtyřech. K odraženému puku po souboji Beránka se soupeřem u mantinelu se jako první dostal Radek Prokeš, jenž střelou zápěstím trefil místo u tyčky – 2:2. Následně se Miroslav Holec ocitl po úderu hokejkou na zemi a musel být ošetřen. Následně se ovšem do hry vrátil a pokračoval v zápase. Každopádně domácí tým se mohl dostat znovu do vedení. Ve velké šanci se ocitl Werbik, avšak Klouček proti jeho pokusu zasáhl. Na druhé straně dobře střílel Lukáš Endál, ovšem trefil tyčku. Do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Ve druhé třetině už tolik branek nepadlo. Budějovice však měly dvě dobré možnosti v početní nevýhodě. Nejprve se dostal do šance Vít Christov, který ale tváří v tvář Stezku nepřekonal. Následně našel Holec Nováka, ale ani on nedokázal překonat brankáře domácích. Oba týmy byl poté schopné si vytvořit zajímavější šance, ale dlouho se ani jeden z nich nemohl prosadit. To se rozhodl změnit kapitán hostujícího celku. Pavel Pýcha dostal přihrávku od Lukáše Endála na vrcholek kruhu a ranou o zadní tyč dostal svůj tým poprvé v zápase do vedení – 2:3. Ve zbytku druhé periody měl ještě Havířov možnost přesilové hry, ale využít ji nedokázal. Proto vedl Motor po dvou periodách o jednu branku.

Neuběhly ani čtyři minuty a Motor se radoval z dvougólového vedení. Martin Beránek nahodil puk do brankoviště, kam vložil svou hůl Martin Novák, jenž dostal puk za brankovou čáru – 2:4. Na druhé straně tečoval Němec nahození od Kachyni, ovšem jeho teč skončila jen na bočním oblouku. Jihočeši navíc nasázeli svému soupeři bůra. Holec dobře napadal v útočném pásmu, díky čemuž se k puku dostal Novák. Ten přiťuknul puk právě na Miroslava Holce, jenž poslal puk bekhendem přesně pod horní tyčku – 2:5. Budějovice navíc hrály ještě v závěru zápasu početní výhodu a své vedení nepustily. Z horkého ledu v Gascontrol Aréně tak vezou tři body za výhru 5:2.

Ohlasy po zápasu

Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Ono se to těžko hodnotí. České Budějovice jsou silný tým, včera vyhrály v poslední minutě. Měli jsme zprávy, že Poruba byla lepší. Pro nás je škoda, že jsme ten dvougólový náskok neudrželi o chvilku déle. Myslím, že za stavu 2:2 tam Lukáš Bednář nastřelil břevno, pak byl před brankářem faulován. Možná mělo být nařízeno trestné střílení, zase by to bylo možná jinak, kdybychom vedli 3:2. Třetí třetinu už Motor kontroloval. Dneska jsme přišli o tři body, ale je třeba se připravit na další utkání.

Václav Prospal (ČEZ MOTOR České Budějovice): Pro nás je to strašně cenná výhra. Více než samotná výhra mě těší výkon našich hráčů, protože oproti včerejšku (v Porubě) to bylo diametrálně odlišné. Dneska tam bylo srdce, emoce a všechno, co potřebuješ, abys mohl předvést ten nejlepší výkon. Myslím, že jsme měli dobrý start, ale bohužel jsme velmi rychle prohrávali 0:2, ale pořád v tom týmu byla síla a víra v to, že se můžeme do zápasu vrátit. Samozřejmě nám pomohl ten brzký gól, který dal Jan Kloz. To nás okamžitě vrátilo do zápasu a pak jsme dokázali vyrovnat. Postupem času jsme ten zápas daleko víc kontrolovali myslím, že jsme zaslouženě vyhráli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....