Banes Motor České Budějovice
11.10.2020, Denisa Józsová

KOM - CEB 4:3sn - Motor má další bod, po nájezdech ale s Kometou padl

Jihočeši měli znovu poměrně dlouhou pauzu, naopak pro Kometu se jednalo teprve o druhé utkání v letošní extralize. Lépe začal Motor, který se dostal do vedení, ale na konci první periody bylo srovnáno. Druhá třetina však vyšla lépe Českým Budějovicím, které šly do kabin za jednogólového vedení. Brňané však necelé čtyři minuty před koncem srovnali a zápas došel až do samostatných nájezdů. V těch byli úspěšnější domácí hokejisté, kteří tak berou z tohoto utkání bod navíc.

Na úvod je třeba říct, že dnes je to přesně šestnáct let co platí spojení Libor Zábranský a Kometa. Jeho svěřenci mu chtěli dát dárek v podobě výhry a tak se také stalo. Vezmete to postupně. Modrobílí začali proti Budějovicím šancí navrátilce do sestavy Petera Muellera, jehož střelu Čiliak vyrazil mimo tři tyče. Na druhé straně pálil Doležal, ale gólman Klimeš si poradil. Skóre se měnilo v 8. minutě, Prokešovu střelu Klimeš vyrazil před sebe a pohotový Martin Beránek doklepl kotouč do sítě - 0:1. Brňané dostali o pár chvili později přesilovku, ve které nebezpečně zahrozil Mueller, ale ke smůle domácích nastřelil pouze tyč. Vyrovnání se Kometa dočkala přesně v 15. minutě. Klepiš vymyslel krásnou akci, stáhl na sebe hráče a našel zcela volného Petera Schneidera, který ve svém druhém zápase vstřelil druhý gól - 1:1. V závěru hrozili hosté, ale výsledek se zásluhou brankáře Klimeše už nezměnilo.

Druhá část nabídla vyrovnaný hokej, prvních deset minut patřilo Kometě, která si vynutila velký tlak, soupeř neustále vyhazoval kotouč a trenér Prospal musel dokonce reagovat oddechovým časem. Zatavení hráči hostů ale vzdorovali úspěšně a ba co víc, zahrozili gólovým kontrem. Suchánkovu střelu ještě Klimeš dokázal pokrýt, ale na dorážku Víta Christova byl již krátký - 1:2. O minutu později přišel další budějovický úder. Václav Karabáček dostal mezi kruhy ideální přihrávku a poslal kotouč do horních pater brány - 1:3. V závěru třetiny dostala Kometa možnost početní výhodu a tu po pěkné kombinaci využil Petr Holík, který se dostal na brankoviště a puk skončil mezi Čiliakovými betony - 2:3. Do konce druhého dějství se již skóre nezměnilo. Obraz hry vypadal stejně i ve třetí části. Kometa měla jasnou převahu, hrálo se prakticky na jednu bránu, ale kýženého vyrovnání se stále nemohla dočkat. Dobrou střelu vyslal Gulaši, pak také Klepiš, ale slovenský gólman byl připraven.

Dobrou šanci na vyrovnání měl Svozil, který trefil boční síť, následně se neujala ani dobrá možnost rakouského útočníka Schneidera, který byl sám mezi kruhy, Čiliak ale jeho nápor dokázal eliminovat. Střelecky aktivnější Kometa se zaslouženého vyrovnání dočkala. Holík našel volného na levém kruhu Luboše Horkého, jehož střela z voleje doplachtila do budějovické sítě - 3:3. Bylo jasné, že oba týmy si rozdělí po bodu a duel půjde do prodloužení.

V něm se urodilo několik šancí na obou stranách, ale tu největší měl čtyři vteřiny před koncem Mueller, jehož střelu vyrazil Čiliak na dorážejícího Zaťoviče. Kotouč se za zády brankáře Motoru odrazil od levé tyčky a zpět do hry. Muselo se tak jít do nájezdů. V nich uspěli pouze dva borci. Peter Schneider a Jakub Klepiš. Brankář Klimeš svůj tým podržel a Kometa bere v nové dosti specifické sezoně první dva body.

Ohlasy po zápasu
Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Budějovice hrály v první třetině aktivně, tak jak jsme očekávali a bylo tam hodně závarů kolem naší branky. Nakonec byla první část vyrovnaná, i my jsme tam měli svoje šance. Ve druhé třetině jsme ubránili dvě přesilovky a dostali jsme se do velkého tlaku. Bohužel, jak říkal Venca Prospal, dvakrát nám ujeli a dali dva góly. Musím pochválit mužstvo, že za toho stavu dál hrálo a dál se tlačilo dopředu. Ve třetí třetině jsme měli velkou převahu, byly tam velké šance, ale gól přišel až na konci. V prodloužení jsme měli pět tutových šancí, ale v nájezdech se nám to vrátilo. Máme dva body.

Václav Prospal (MADETA Motor): Zápas jsme měli vcelku slušně rozehraný. Po naší přesilovce ve druhé třetině jsme byli pět šest minut horším týmem, ale paradoxně jsme se dostali do vedení 3:1. Od té doby si myslím, že jsme nehráli tak dobře jako v první třetině. Následné dva góly byly vyústěním toho, jak bojácně jsme začali hrát. Je to škoda. Mohli jsme z Brna odvézt více než jeden bod, co máme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....