Banes Motor České Budějovice
03.02.2004, Antonín Vansa

Martin Štrba a České Budějovice - po sezoně už ne!

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Po zranění Luboše Roba se ujal kapitánování nad potápějícím se českobudějovickým korábem útočník Martin Štrba. Hraje se sebezapřením, přesto je na ledě jedním z nejlepších. Po sezoně už jej ale fanoušci HC České Budějovice v červenobílém dresu neuvidí. „Po sezoně určitě odejdu," říká usměvavý centr prvního útoku.
Poslední utkání se vám velmi vydařilo, když jste vyhráli ve Znojmě 5:2. Vzhledem k vašim výkonům na hřištích soupeřů je výhra poněkud překvapivá...
Potvrdili jsme dobrý výkon z domácího utkání proti Karlovým Varům, bojovali jsme a dali jsme první gól. Podařilo se nám aktivní hrou zaskočit Znojmo a to rozhodlo o naší výhře.

Klíčová pro vývoj celého zápasu byla určitě první branka, kterou jste dali vy, nemyslíte?
Určitě. Ale slovenská řad Uram - Pucher - Pardavý měla v první minutě dobrou šanci, dostali nás pod tlak, ale Andrej nás podržel a nám se podařil dát gól na druhé straně. Inkasovaná branka s nimi hodně otřásla.

V pořadu Dohráno na České televizi mluvil reportér utkání o osobní obraně, kterou jste na dvojici Pucher - Uram praktikovali. Vážně jste hlídali slovenské útočníky osobně?
Nehráli jsme na nikoho osobku. Pouze jsme si dávali větší pozor ve chvíli, kdy šla jejich lajna na led. Střídali jsme normálně...

Minulý týden už se na jihu Čech mluvilo nahlas o barážové jistotě, ale po dvou výhrách jste opět ve hře o konečnou 13.příčku.
Mluvilo se o baráži, protože zde zavládlo velké zklamání po remíze s Plzní. Ten zápas jsme měli jasně pod kontrolou, ale bohužel jsme ho nedotáhli do vítězného konce. Tím ta nálada byla poznamenaná. Měli jsme ztrátu na předposledního deset bodů, ale v tříbodovém systému je všechno možné. Hodně napoví příští zápas se Vsetínem.

Dvakrát jste vyhráli, ale jako už poněkolikáté v historii, v nejlepším vás přibrzdí přestávka. Víte o tom?
Víme. Je přestávka, ale je to tak rozlosované, s tím my nic neuděláme. Co se dá dělat. Musíme dobře potrénovat a připravit se na závěr sezony.

Zápasů se v lednu hrálo hodně, z toho pohledu vám přijde přestávka naopak vhod, že?
Ano. Program byl velmi nahuštěný a odpočinek se určitě hodí.

Už jste hovořil o Vsetínu. Zápas, který s ním budete hrát 13.února bude asi hodně mediálně nafouknutý - Neliba versus České Budějovice. Chcete dokázat svému bývalému trenérovi, že hokej hrát umíte?
(smích) Zatím ještě o tom zápasu moc nepřemýšlíme, i když už nějaká slova v kabině padají. Já si myslím, že bychom se v tom neměli zase tak moc hloubat, neměli bychom nastupovat do zápasu přemotivovaní. Půjde o hodně, novináři to určitě strašně nafouknou, ale my k tomu musíme přistupovat, jako k normálnímu zápasu.

Ale ta snaha dokázat trenérovi, že hokej hrát umíte, bude velká. Zvláště po tom, co o Budějovicích řekl...
Začátek se nám moc nepovedl, pan Neliba odešel a padly nějaké věty v emocích. Je to ale pryč, my máme trenéry Koldu a Ťoupala a musíme vyhrát.

Neříkejte mi, že po zápase...
...pochopitelně, že když vyhrajeme, zavládne v kabině velké zadostiučinění. Dokážeme trenérovi, že nejsme tak špatní, jak o nás říkal.

Bude to klíčový zápas, ale ty se vám letos příliš nedaří. Stačí si vzpomenout na poslední zápas s Plzní, kdy jste jen remizovali 3:3...
Nemyslím si, že klíčové zápasy nezvládáme. Hráli jsme klíčový zápas s Karlovými Vary o zachování alespoň teoretické naděje a hráli jsme ho výborně. Je důležitý, ale klíčová pro nás byla všechna odehraná utkání a ty zbylá teprve klíčová budou (smích).

Vsetín stojí prakticky jen na brankáři Bieglovi. Je právě v něm největší síla současného Vsetína?
Určitě, ale chtěl bych připomenout, že my to teď stavíme na Andrejovi (smích). Já už jsem jednou říkal, že gólman je 70% mančaftu a ve Vsetíně to platí dvojnásobně.

Po sezoně vám v Českých Budějovicích končí smlouva. V rozhovoru pro hokej.cz jste se nechal sylšet, že už jí na jihu Čech neprodloužíte. Nic se na vašem rozhodnutí od té doby nezměnilo?
Ne. Už jsem před sezonou říkal, že v Budějovicích hraji poslední rok. Jsem tu už dlouho a potřebuji změnu. Dostal jsem návrh nové smlouvy, ale moje odpověď zní ne.

Víte, kde byste po sezoně mohl působit?
Ještě nevím, vše má v rokou agent. Ten kontaktoval kluby v domácí lize a řekl jim, že končím. Je to v jeho rukou a my jsme spolu v kontaktu. Vím, že některé kluby z extraligy už projevily zájem. Rozhodneme se ale až po sezoně.

Magnitogorsk, který vás lanařil před sezonou, by vás už nelákal?
Jasně, že lákal. Já osobně bych to šel zkusit, ale bude také hodně záležet na rodině. Uvidíme až po sezoně.

Postoj rodiny asi pro vás bude hlavní kritérium při výběru nového angažmá...
Ve Švédsku, kam už manažer odeslal nabídky, by to problém nebyl, ale do Ruska by se mnou asi manželka s Dennym nejeli. Rodině vděčím za vše. Poslední tři sezony pro mě byly hodně psychicky náročné a nevím, jak bych to bez ní zvládl.

Díky za rozhovor a šťastnou ruku při volbě nového působiště.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....