Banes Motor České Budějovice
05.02.2004, Antonín Vansa

Jakeše potěšilo přivítání od znojemských fanoušků

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Po svém příchodu do českobudějovického dresu se stal nepostradatelným článkem zadních řad červenobílích. Po dvou vyhraných zápasech nad Karlovými Vary a nad Vsetínem ještě sympatický zadák věří v záchranu. „Musíme se soustředit v každém zápase," zdůrazňuje Tomáš Jakeš.
Ještě po utkání na Spartě se mluvilo o tom, že baráž máte jistou. Po dvou výhrách to vypadá, že byste ještě mohli do boje o třinácté místo promluvit...
Dva vyhrané zápasy nás určitě psychicky pozvedly. Každý zápas jsme se snažili hrát naplno a konečně přicházejí body, které potřebujeme. Ze dvou výher bych však ještě nedělal velké závěry, protože zápasů je před námi ještě spousta. Musíme se teď soustředit na každý zápas a uvidíme, co to přinese. Odstup předposledního Vsetína je však stále veliký.

Ve Znojmě jste uspěli letos podruhé. Myslíte, že rozhodující pro vývoj zápasu bylo, že jste dokázali vsítit úvodní branku?
Určitě. Bývá to tak, že tým, který vstřelí úvodní gól zápasu se svým způsobem uklidní, zatímco soupeř musí začít tvořit a reagovat na nepříznivý vývoj. Na Znojmo jsme si celkem věřili, věděli jsme, že na nás neumí hrát a z toho vyplynula naše aktivní hra.

Vy jste prý hlídal osobně Marka Urama. Tomu se nechce věřit. Bylo to tak?
Ne, vůbec ne. Trenér nám pouze zdůraznil, že si na Urama musíme dát pozor. Uram je velice šikovný hokejista a neměl dostat v zápase prostor. Ale o osobní obraně nemůže být řeč.

Bránit osobně Urama, to by pro vás bylo spíše za trest, ne?
(smích) Je malý a když mu protihráč jde do těla, tak tomu trošku přidá. Jak jsem řekl, naštěstí se nám ho, a vůbec celou jeho formaci, podařilo ubránit.

Vstřelil jste nesmírně důležitý gól na 1:4. Vy jste si všiml, že Duba má zrovna zakrytý výhled?
Dostal jsem kotouč na bekhend, jel proti mě Peter Pucher a uvědomil jsem si, že by brankář nemusel mojí střelu vidět. Navíc byl Duba celý zápas strašně nejistý a všechno pouze vyrážel před sebe. Zkusil jsem to nahodit na branku a najednou jsem viděl, že to skončilo v brance. S odstupem času si uvědomuji, jak důležitý ten gól byl, protože to bylo do té doby 1:3. Kdyby snížili oni na rozdíl jediného gólu, asi bychom znervozněli, zatímco takhle jsme se dostali na koně.

Kolik vás stála výhra nad Znojmem?
Něco jsem přispěl. Hrálo se na hřišti, kde jsem prožil krásné roky, takže jsem vypsal nějaká kuřata. Po zápase jsem ještě navrch přidal 5 litrů vína.

Jak vás vůbec přijali znojemští fanoušci? Vzpomněli si ještě na vás?
Vzpomněli. Hned při nástupu skandovali moje jméno. Ve Znojmě je výborný kotel a já se s těmi lidmi znám. Bylo to od nich pěkné!

Nezačne vás z vypisování prémií bolet ruka? Příští týden hostíte Vsetín...
Něco také určitě slíbím. Hrajeme doma velice důležitý zápas, takže nějakou prémii určitě slíbím.

Uvědomujete si, že se Vsetínem vás čeká klíčový zápas celé sezony?
Ano. Ale není to pouze tím, že je to Vsetín. I kdybychom teď měli doma Spartu, tak musíme vyhrávat, abychom ztrátu smazali. Ale vedle domácích vítězství musíme začít vozit body ve velkém i z hřišť soupeřů. Střídavě vítězit a prohrávat, to pro nás nic neřeší.

Nevlezly vám dvě přesvědčivé výhry do hlavy? Nemůže u vás nastat uspokojení?
Myslím, že ne. Teď se soustředíme na to, abychom se dobře připravili na závěr sezony, který pro nás bude strašně důležitý. Ty dva vítězné zápasy si raději moc nepřipouštíme.

Daří se vám na dobré týmy, ale s papírově slabšími soupeři se trápíte. Co by mohlo platit na Vsetín?
Zápasy s horšími týmy se nám skutečně moc nedaří, protože oni brání. Více nám vyhovuje zahrát si hokej nahorů-dolů. Se Vsetínem to nebude žádný oku lahodící hokej. Oni moc dobře vědí o co jde a dá se z jejich strany očekávat samé sekání a hákování. Budeme muset bojovat a doufat, že vstřelíme alespoň o jeden gól více než oni.

V tak důležitém zápase by se vám určitě hodila mohutná podpora publika, že?
Určitě! Bylo znát, už když na nás přišlo 4 000 lidí se Zlínem a atmosféra byla výborná. I když to nebude krásný hokej, doufám, že fanoušky strheneme k povzbuzování.

V pondělí jste měli volno, vy jste se v úterý nezúčastnil dobrovolného tréninku. Proč?
Trenér nám řekl, že za výhru nad Znojmem dá dojíždějícím ještě den volna navíc. Já jsem si doma vyřídil osobní věci a poklábosil jsem s klukama ze Znojma. Bylo to super.

Říkali něco znojemští hráči na situaci, v níž se České Budějovice ocitly?
Bavili jsme se o tom a kluci říkali, že to budeme mít ještě pořádně těžké. Říkali, že Vsetín, ani Liberec nemají nějakou dlouhodobou krizi, že by například pět zápasů za sebou nebodovali. Ale je to hokej a stát se může cokoliv...

Díky za rozhovor a dobře se připravte na klíčový zápas se Vsetínem.

ZÁVĚR SOUTĚŽE OČIMA TOMÁŠE JAKEŠE

Českobudějovické hokejisty čeká ještě sedm zápasů. Ve hře je jedenadvacet bodů, hráči z jihu Čech ztrácejí na předposlední Vsetín bodů sedm. „Porazit můžeme prakticky kohokoliv," říká Tomáš Jakeš.

46.kolo - České Budějovice - Vsetínská akciová a.s.
Valaši mají náskok sedmi bodů na České Budějovice. V posledních sezonách bývalo pravidlem, že Vsetín v Českých Budějovicích alespoň jednou v sezoně uspěl.
Tomáš Jakeš - „Bude to hodně nepříjemný zápas. Bude se to hodně mlátit a já si myslím, že hodně napoví první třetina. Pokud se nám v ní podaří nastřílet nějaké góly, můžeme dopadnout v utkání dobře. Určitě to bude zajímavý zápas, který rozhodne minisouboj Mezin - Biegl."

47.kolo - Rabat Kladno - České Budějovice
Kladno se oslabilo o brankáře Zdeňka Orcta. Ztráta klíčového hráče může se Středočechy pořádně otřást a v psychicky náročném souboji může zkušenost mezi třemi tyčemi chybět.
Tomáš Jakeš - „Bude důležité bodovat venku. Víme, co máme od zápasů na hřištích soupeřů čekat a dá se očekávat, že budeme především pozorně bránit. Bude hodně důležité, kdo dá první branku v zápase. Ztráta Orcta může být pro Kladno hodně citelná. V posledním zápase v Českých Budějovicích nás doslova vychytal. Pro Kladno je jeho odchod velkou ztrátou."

48.kolo - České Budějovice vs. Oceláři Třinec
Třinec získal letos ve vzájemných zápasech všech devět bodů. V Budvar aréně porazil trapně hrající Jihočechy vysoko 5:0!
Tomáš Jakeš - „Třinec se určitě dá porazit. Ke konci soutěže jim začíná docházet dech, alespoň to tak vypadá. Kdybychom hráli u nich, bylo by to nesmírně těžké, ale na domácím ledě bychom mohli uspět. Musíme si pohlídat jejich brejky a přesilové hry."

49.kolo - Chemopetrol Litvínov vs. České Budějovice
Litvínov na domácím ledě příliš bodů neztrácí. České Budějovice na severu Čech nevyhrály od sezony 2000/01, v brance navíc bude stát zdravě motivovaný Michal Mařík.
Tomáš Jakeš - „V Litvínově už za sebou budeme mít odehrané tři zápasy po přestávce a budeme vědět, jak na tom jsme. Bude důležité, jak na tom bude Litvínov. Zda si udrží naději hrát play-off, nebo tu šanci ztratí. Psychika bude hrát důležitou roli."

50.kolo - České Budějovice vs. Moeller Pardubice
Suverén soutěže už se připravuje na první kolo play-off. Letos České Budějovice vyšachoval ze hry o body v Budvar aréně spolehlivým výkonem a vyhrál zaslouženě 3:1. V posledním vzájemném zápase však Pardubice doma nečekaně klopýtly 1:2v prodloužení.
Tomáš Jakeš - „Je jedno, jestli přijedou Pardubice, nebo Havířov, nebo Montreal. Soupeři na našem ledě pouze čekají na to, co my jim dovolíme a z toho můžeme těžit. Když budeme hrát aktivně, není to ztracený zápas. To ukázal poslední zápas. Musíme se vypořádat i s jejich záludnou hrou."

51.kolo - České Budějovice vs. Bílí Tygři Liberec
Klíčový zápas číslo 2. Pokud se Jihočeši dostanou do 51.kola na dostřel Bílým Tygrům, bude se jednat o přímý souboj o pád do baráže. České Budějovice však na Liberec neumějí zahrát.
Tomáš Jakeš - „To je strašně daleko. S Libercem to bude důležitý zápas, jako s každým jiným týmem. Musíme bodovat, protože každý bod může hrát v konečném účtování zásadní roli."

52.kolo - Slavia Praha vs. České Budějovice
Slavia koupila s Karlových Varů spolehlivého brankáře Petra Fraňka. Slavia má v posledních sezonách s Českými Budějovicemi velice nepříznivou bilanci.
Tomáš Jakeš - „Popravdě bych si nepřál, aby se rozhodovalo v posledním zápase, zda se udržíme, nebo ne. Bylo by lepší, kdybychom hráli před domácími fanoušky. Slavia doma prohrála například se Vsetínem, takže se porazit také dají."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....