Banes Motor České Budějovice
18.02.2004, Antonín Vansa

Proti Vsetínu a Třinci jsem tým zabil, říká Andrej Mezin

Č e s k é B u d ě j o v i c e - V extralize už za českobudějovický tým odchytal jedenáct zápasů. Zatímco zpočátku se běloruskému brankáři Andreji Mezinovi v brankovišti nesmírně dařilo a proti Slavii dokonce vychytal čisté konto, poslední dva domácí zápasy mu nevyšly a musel střídat. „Když se mi nedaří, moc si to beru a pak nejsem týmu nic platný," smutně konstatuje gólman.
Můžeme se na začátek vrátit ke dvěma posledním zápasům, které jste doma odehráli?
Nechytal jsem v těch zápasech moc dobře. V průběhu sezony se většinou pohybujete na výkonnostní křivce. Mně se dařilo, když jsem sem přišel, v posledních zápasech mi to příliš nejde. Uznávám, že v posledních dvou zápasech jsem týmu vůbec nepomohl a dokonce bych řekl, že jsem ho zabil.

To si vážně myslíte?
Tak v prvním zápase jsem dostal čtyři branky, přičemž dvě z nich byly hodně laciné.

Je pravda, že jste o přestávce mezi první a druhou třetinou říkal trenéru Ťoupalovi, aby vás stáhl ze hry?
Po první třetině, kterou jsme 0:3 prohrávali, mi selhaly nervy a chtěl jsem, aby mne trenér vystřídal. On mi ale odpověděl, že mě chce vidět na ledě i druhou třetinu. Moc jsem chtěl týmu pomoci, ale nešlo to. Moc jsem si svoje výkony bral a když na to myslím, přestávám se na hru soustředit. Je vidět, že mě trenér ještě nezná (smích).

Včera vám většina fanoušků vyčítala první branku, která padla po první střele Třince v zápase...
Třinec neměl v zápase moc příležitostí. Pro mě to byl dost divný zápas. Osm minut jsem stál v brance, nic na mě nešlo a pak najednou vypálil hostující hráč a překonal mě. Byla to moje chyba, stejně jako třetí branka hostů. Gól na 1:3 byl hodně zlomový. Po tom zbytečně inkasovaném gólu bylo po zápase.

Už se cítíte lépe? Včera jste vypadal hodně smutně...
Malinko. Ale stále jsem zklamaný z toho, že jsme nezvládli poslední šanci na to, dostat se na 13.místo. Stále tu ještě nějaká šance je. Musíme zabrat, všechno vyhrát, a pokud nám to nepomůže na předposlední místo, zvedneme si alespoň sebevědomí před baráží.

Únorový program je po reprezentační přestávce pořádně nahuštěný. Nejste unavení?
Možná ano, ale nemůžeme se na to vymlouvat.

Vy osobně se cítíte unavený?
Trošku ano, ale jinak se cítím úplně normálně. Moje výkony nesouvisí s únavou. Musím se hlavně uklidnit psychicky a doufám, že příští zápas už budu chytat lépe.

Už jste mluvil o baráži. Víte, co od série o udržení čekat?
Je to jen hra a stát se může cokoliv. A co od toho čekám? Očekávám, že vyhrajeme, nic jiného si nesmíme připouštět. Bude to psychicky náročné, ale musíme to zvládnout.

Už jste někdy hrál něco podobného, jako je baráž?
Hrál jsem něco takového ještě v době, kdy jsem působil v Berlíně. Ale to bylo úplně něco jiného.

V čem?
Klub byl těsně před bankrotem a na hráčích bylo vidět, že nevědí, proč by za ten klub měli dřít. Capitals nám dlužili výplaty za šest měsíců a to se na našem výkonu projevilo.

Je pro vás boj o extraligu v Českých Budějovicích v něčem jiný?
Pochopitelně. Mluvil jsem o penězích. Není vše postavené jen na nich, ale na vašem výkonu se mohou podepsat. V Českých Budějovicích chodí výplaty včas, není v tom žádný problém. Pro mě osobně bude boj o záchranu hodně prestižní. Je to svým způsobem play-off.

Při vašem příchodu se hodně mluvilo o vašem poraněném koleně. Změnilo se od té doby něco?
Při zápasech s tím žádné problémy nemám, ale koleno neustále leduji. Cítím to, ale nelimituje mě to.

Pojďme od hokeje - jak se vám líbí v Českých Budějovicích?
Je to krásné město. Pěkné obchody a restaurace. Hraje se tu dobrý hokej a i fanoušky máme skvělé. Líbí se mi tu.

Našel jste si tu už nějaké přátele?
Bavím se se všemi chlapci, ale nejvíce asi s Mirem Ďurákem a Stanem Jasečkem. Ale přátelé jsou pro mě všichni z týmu.

Klub už vám sehnal bydlení?
Bydlím blízko Multikina, ale adresu z hlavy nevím. Je to pěkné bydliště.

Máte kde bydlet, vaše rodina se za vámi zatím nechystá?
Ne. V této sezoně už nepřijedou. Zbývá měsíc do konce sezony, takže už to nemá cenu. Asi by to ani nebylo dobré kvůli dětem. Neustále by někam cestovaly. Až budu vědět, že se někde usadím na delší dobu, přijedou za mnou.

Co vás čeká po sezoně?
Měl bych chytat za národní tým Běloruska a pak pojedu někam s rodinou. Budu relaxovat a budu se připravovat na novou sezonu.

Dokážete si představit, že byste v Českých Budějovicích působil i následující sezonu?
Dokáži, proč ne? Ale nerad bych o tom hovořil teď. Uvidíme, jak dopadne sezona a pak se můžeme bavit, co dále. Nechci o tom teď hovořit, protože to svým způsobem odvádí pozornost od práce, kterou mám pro mužstvo odvést na ledě. Počkejte prosím s tím dotazem po sezoně. Ale přiznám se, že by mne lákalo pokračovat i po sezoně v Českých Budějovicích.

Díky za rozhovor a ať se vám daří ve zbytku sezony.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....