Banes Motor České Budějovice
06.03.2004, Antonín Vansa

V testech jsme prošli a pomohlo nám to, říká Jaroslav Kristek

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Start v českobudějovickém angažmá měl hodně pomalý. Příliš bodů nesbíral a navíc v hodnocení +/- byl na těch nejspodnějších příčkách. Od domácí bezbrankové remizy šla jeho výkonnost rapidně nahrou a přestalo se mu dařit až v závěru základní části. „Doufám, že mi ten gól, který jsem dal teď Slavii, psychicky pomůže," přeje si útočník Jaroslav Kristek.
Když jste v létě přicházel do Českých Budějovic, napadlo by vás, že byste mohli skončit na posledním místě a hrát tak baráž?
Určitě ne. Předpokládal jsem, že bychom mohli hrát okolo osmého místa a doufal jsem, že si zahrajeme play-off. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo.

Daří se vám překousnout zklamání?
Jsme zklamaní, ale musíme se teď porvat o to, abychom v extralize setrvali. Popravdě ale nevíme, co od baráže čekat, protože kromě Radka Bělohlava jí nikdo nehrál.

Důvodů, proč jste poslední už byly napsány celé stohy. Vy jste se ovšem v konci základní části potýkali s katastrofální koncovkou. To by se vám v baráži nemuselo vyplatit...
Se špatnou koncovkou se potýkáme celou sezonu a dali jsme skutečně strašně málo gólů. Příliš nám nepomohlo ani časté střídání na trenérském postu.

Je slabá produktivita dílem špatné psychiky, nebo už je v tom i určité neumění? Já osobně nepamatuji, že by tým v sezoně zahodil tolik samostatných nájezdů, nebo tolikrát netrefil zcela prázdnou branku...
Neumění to určitě není, protože je tady spoustu kluků, kteří už v minulosti nějaké extraligové góly nastříleli. Je to hlavně v psychice a ve štěstí.

A jak se nyní cítíte vy osobně. Po reprezentační pauze se vám přestalo střelecky i herně dařit a prosadil jste se až v posledním kole na Slavii.
Je to tak. Přestalo se mi bohužel dařit v tu nejnesprávnější chvíli. Naštěstí mi to tam padlo alespoň na Slavii, psychicky mi ten gól může hodně pomoct.

V 51.kole jste doma hráli s Libercem a podali jste velice špatný výkon. Hodně lidí jste svým výkonem rozzlobili. Čím byste tak podprůměrný výkon vysvětlil?
Nevím, jak to vysvětlit. Byli jsme myšlenkami už v baráži. Věděli jsme, že ze čtrnáctého místa se již dostat nemůžeme a byli jsme zřejmě myšlenkami zcela někde jinde.

Vypadalo to, jako by pro vás naděje skončila zápasem se Vsetínem. Přitom ještě před zápasem s Třincem jste měli reálnou a velkou šanci na záchranu. Litvínov se tou dobou také herně trápil.
Před reprezentační přestávkou jsme byli hodně rozjetí, ale remíza se Vsetínem nás dostala zpět tam, kde jsme byli dlouho předtím. Kdybychom vyhráli, vyvíjelo by se asi vše úplně jinak, ale takhle na nás padla hrozná deka.

Jaká je nyní nálada v kabině?
Po té sérii porážek byla nálada samozřejmě špatná, ale dělali jsme nějaké testy, které nám všem dopadly velice dobře. Myslím, že jsme si zase začali více věřit, protože jsme zjistili, že to není tím, že bychom byli špatně trénovaní. Poslední týden je však nálada v kabině výborná a věříme, že baráž úspěšně zvládneme.

Jak dopadly testy přímo vám osobně?
Nevím, jak to mám hodnotit, ale v bench-pressu jsem prošel a v jízdě na kole jsem byl s Františkem Mrázkem na druhém místě za Štěpánem Hřebejkem.

Sledujete, jak se vyvíjí play-off první ligy?
Sleduji to na teletextu a myslím si, že vyjde celkem nastejno, zda budeme hrát s Berounem, či s Jihlavou. Oba mají dobré kádry a to zatím potvrzují, vždyť zápasy dlouho vypadají na remizu. Myslím si však, že větší ambice postoupit má Jihlava, proto by pro nás byl přijatelnější Beroun.

Baráž bude nejspíše rozhodovat bojovnost a nasazení. Jste na to připraveni?
Bude to určitě hodně odlišný hokej od toho, jak se hraje v extralize. Zvláště pokud my budeme hrát doma, tak bude soupeř pozorně bránit a bude se to hodně nastřelovat. Viděl jsem například Beroun v Písku (Beroun nečekaně prohrál 1:0, pozn.aut.) a tam Beroun ukázal, co od něj můžeme v baráži čekat.

Vám osobně bude podobný hokej dělat potíže?
Doufám, že ne, protože podobným stylem se hrálo na farmě v U.S.A. Kádr máme lepší, takže musíme první dvě domácí utkání vyhrát.

Co říkáte spekulacím, že v týmu jsou hráči, kterým může být prakticky jedno, jak sezona dopadne, protože stejně budou po sezoně hrát jinde?
To je výmysl. Nikdo v kabině nechce určitě mít pověst hráče, který spadl do 1.ligy. Je pravda, že je v mužstvu hodně kluků, kteří končí, ale na druhou stranu je tam spoustu hráčů, kteří po sezoně budou pokračovat v Českých Budějovicích. Všichni budeme o záchranu bojovat s maximálním nasazení.

Pomoci vám k tomu měly pohovory s generálním manažerem? Vy jste se jich také účastnil?
Ne, já jsem s ním osobně nemluvil. Ale je pravda, že sezení u manažera absolovovalo pět nejzkušenějších hráčů týmu, kteří nám pak vše tlumočili v kabině.

Prozradíte o co šlo?
Nezlobte se, ale to zůstane v kabině.

Díky za rozhovor a hodně štěstí v baráži.

Letošní statistiky Jaroslava Kristka

                    Zápasy Branky Nahrávky Body  Tr.minuty  +/- body
1.čtvrtina soutěže    13      2  +  3        5       2        -11
2.čtvrtina soutěže    13      4  +  5        9       6        + 5
3.čtvrtina soutěže    13      3  +  3        6      10        + 1
4.čtvrtina soutěže    13      3  +  3        6       6          0
celkem                52     12  + 14       26      24        - 5
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....