Banes Motor České Budějovice
11.03.2004, Antonín Vansa

Hráči si začínají uvědomovat, o co půjde, říká Ladislav Kolda

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Jihočeši za sebou mají dva přípravné zápasy na barážová utkání s Duklou Jihlava. Na dvou povinných výhrách by však pozorné oko diváka našlo nejednu kaňku. „Například nájezdy nám moc nevyšly a snad na ně v baráži nedojde," usmívá se asistent trenéra HC České Budějovice Ladislav Kolda.
Splnila dvojice přípravných zápasů to, co jste od nich očekávali?
Je dobře, že jsme dokázali vyhrát, ale chtěl bych říct, že výsledky nejsou úplně nejdůležitější. Pro nás bylo hlavní, že se hráči po hrubé přípravě dostali do zápasového rytmu.

Ale například zápas s Mladou Boleslaví nebyl zrovna nejlepší přípravou. Středočechům jste museli půjčit útočnou formaci, zápas spíše připomínal trénink...
Ten zápas nebyl zase tak úplně dobrý, i když se soupeř ukázal v dobrém světle. To utkání s Karlovými Vary bylo daleko lepší. Utkání mělo lepší tempo i nasazení.

Ovšem i Karlovy Vary v určitých fázích zápasu působily dojmem, že na hru příliš nemyslí...
Nemyslím si, že by soupeři zápasy odflákli. S Karlovými Vary jsme dostali na začátku třetí třetiny dostali do dvoubrankového vedení a hráli jsme samozřejmě uvolněněji než soupeř. Souhlasím s Vámi, že se Vary na zápas těžko motivovaly, ale utkání odehrály dobré.

Volili jste i varianty samostatných nájezdů. Asi můžete pouze doufat, že na ně v baráži nedojde, že?
Zkoušeli jsme varianty, které mohou nastat. I proto jsme sáhli třicet vteřin před koncem zápasu ke hře bez brankáře. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby na nájezdy v barážových zápasech vůbec nedošlo, protože se nám moc nedařily. Ale to je otázka psychiky, stavu ledu a navíc atmosféra zápasu byla úplně jiná, než by byla v baráži.

Pomohla dvě vítězství hráčům psychicky?
Například v zápase s Karlovými Vary jsem na našich hráčích sledoval jistou soudržnost. Věřím, že v barážových zápasech to bude znát ještě více.

Přípravná utkání odehrála téměř stejná sestava. Myslíte si, že se před barážovými zápasy bude ještě hodně měnit?
Nerad bych to komentoval. Máme před sebou ještě pár tréninků a po nich se rozhodneme, jak budeme hrát.

Každopádně v obou zápasech chyběl gólman Andrej Mezin. Jaký byl důvod jeho absence?
Má chřipku. Ráno před zápasem s vary přišel na rozbruslení a doufali jsme, že nastoupí. Bohužel mu nemoc nedovolila hrát. Myslím, že v pátek by mohl trénovat naplno. V téhle fázi přípravy je to samozřejmě nepříjemné, ale nic s tím nenaděláme.

Vaším soupeřem v baráži je Dukla Jihlava. Soupeře jste už sledovali, jak byste ho charakterizoval?
Jihlava podle mě měla více zkušeností a vyšší ambice než Beroun. Máme o ní však dost poznatků a neměla by nás ničím zaskočit. Čeká nás tým, který bude hrát s maximálním nasazením a bojovností, což je jho hlavní deviza. První dva zápasy budou nesmírně těžké, ale musíme to zvládnout.

Do sestavy se vrátili zranění hráči. Rob ihned táhnul první formaci, Šimánek svým výkonem hodně pokulhával...
Šimánek nastoupil proti Mladé Boleslavi s Hanzalem a Kostourkem a výkon této formace nebyl takový, jaký bychom si přáli. Proti Karlovým Varům šel výkon Šimánka trochu nahoru.

Přesto byl rozdíl mezi výkony Roba a Šimánka velký, nemyslíte?
Rob má odehráno spoustu utkání v extralize. V útoku navíc hraje se Štrbou a Bělohlavem, s nimiž si dokáže vyhovět. Nezatracoval bych však Šimánka, svůj přínos pro tým v baráži mít bude.

Znovu jste se nedokázali vyvarovat hrubých chyb. Za vše hovoří hrubice Jindry u gólu Karlových Varů na 0:1...
Chyba Jindry naštěstí byla v zápase ojedinělým jevem. Proti Mladé Boleslavi jsme měli obranných propadů daleko více. Přesto mám z defenzivní činnosti našeho týmu dobrý pocit. Hráči si pomalu začínají uvědomovat, o co budeme hrát.

Děkuji vám za rozhovor a hodně štěstí v baráži.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....