Banes Motor České Budějovice
13.03.2004, Tomáš Kučera

Uzdravený kapitán nepřipustí sestup

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Při sledování přípravných soubojů bylo jasné, co mužstvu ve větší části sezóny chybělo nejvíce. Střelec důležitých branek, zkušený borec, který dokáže hru uklidnit, dokáže rozehrát, zakončit. Takovou osobností je Luboš Rob, staronový kapitán HC ČB. "Jsem odhodlán dát do baráže všechno a myslím si, že mužstvu mohu pomoci," tvrdí neochvějně.
Po delším čase jste byl zase dlouhodobě zraněn, jak celá ta situace nastala?
Když na podzim přišly první problémy, tak jsem počítal s tím, že to odezní, protože takové drobné obtíže jsou vždycky, ale neustále se to zhoršovalo. Jenže v tu dobu nebylo mužstvo v dobré situaci a já jsem to nechtěl vzdát, tak jsem se přemáhal. Jak se později ukázalo, asi to nebylo dobře.

Přesto jste ještě zkoušel návrat bez operace, skutečně to asi nešlo dál.
Já s těmi třísly marodil 2 měsíce, měl jsem naordinovaný klid, potom jsem šel na led, chvíli se nic nedělo, ale zase se obtíže vrátily, takže jsem se po dohodě s lékaři rozhodl pro operaci, která tedy dopadla naštěstí dobře a já si myslím, že to bylo jediné řešení.

Jak se tedy cítíte v současné době, máte za sebou dva přípravné zápasy, tréninky...
Ty dva přípravné zápasy byly pro mne moc užitečné, protože jsem asi tři a půl měsíce vůbec nehrál. Cítím se po nich dobře, i když to samozřejmě není ještě stoprocentní. Ale jsem odhodlán dát do baráže všechno a myslím si, že mužstvu mohu pomoci.

Většinu zápasů jste strávil na střídačce po boku trenérské dvojice, jak jste se cítil v pozici, v níž toho nelze mnoho ovlivnit?
Já jsem to střídal. Občas jsem byl v hledišti, občas tady na střídačce. Chtěl jsem i touhle formou tomu mužstvu nějak pomoci, ale samozřejmě vím, že to moc nejde. Porážky jsem snášel velice těžko, když jsem s nimi nemohl nic dělat. Ale teď už zase naplno věřím, že následujících 14 dní proběhne pro nás úspěšně a extraligu udržíme.

Nakonec sezóna HC ČB skončila účastí v baráži, jakého soupeře jste si přál, když jste sledoval play-off první ligy?
Obecně se soudí, že Beroun by byl pro nás lepší, protože je techničtější a hokejovější a proti takovým týmům se nám hraje lépe, takže Beroun bychom možná radši. Jihlava je pro nás těžký soupeř, chce postoupit, ale my nesmíme být vůbec na pochybách, že extraligu udržíme a uděláme pro to všechno.

Vy znáte Jihlavu ještě coby extraligového soka, jaké je to podle vás mužstvo?
Jihlavské mužstvo mělo několik různých období. Když jsem v nejvyšší soutěži začínal, tak tam bylo plno reprezentantů a byl to velice silný tým. Pak se to zcela změnilo odchodem armády a dneska tam znám lépe vlastně jen Petra Kaňkovského a snad Kuchyňu, který ale baráž hrát nebude. Je to určitě tým mladých kluků, kteří chtějí hrát a pro nás to znamená, že se jim musíme v bojovnosti minimálně vyrovnat a myslím si, že v té hokejovosti je pak už musíme přehrát.

Zastavil bych se právě u Petra Kaňkovského. Vy jste s ním v letošní sezóně nastupoval dokonce v jedné řadě, když zde na podzim hostoval, jaký je to podle vás hráč?
Je to trochu paradox, že jsem s ním letos hrál a nyní nastoupím proti němu. Jinak si myslím, že s ním stojí a padá výkon jihlavského mužstva, je to určitě mozek týmu a velká osobnost. Mám pro něj tedy jen slova chvály, ale teď bych uvítal, kdyby se mu nedařilo. Budeme si ho muset pohlídat a musíme mu znemožnit jakýkoliv úspěch proti nám.

Loni jste měl veleúspěšnou sezónu, sbíral jste ohromnou spoustu bodů, asi jste nepředpokládal takovýto ústup ze slávy, že?
Předpoklady musí jít stranou. Já vždycky vstpuji do sezóny s tím, že se chci té předchozí minimálně přiblížit, pokud byla dobrá, a proto musím tu letošní překonat a hodit ji za hlavu. Určitě jsem letos nečekal, že budu mít přes 50 bodů, ale rozhodně jsem věřil, že dopadnu mnohem lépe. Dopadlo to tak, jak to dopadlo, teď je důležite zkoncentrovat se na baráž.

Čím myslíte, že současné budějovické mužstvo může Jihlavu přehrát?
Jihlavu lze přehrát jedině tím, že budeme makat naplno a dáme do toho všechno, včetně té bojovnosti, která nám někdy možná chyběla. V technice a kreativitě jsem přesvědčen, že jsme lepší.

Vy se vracíte do funkce kapitána. Co lze z této pozice dělat, aby mužstvo nepodalo podobně špatné výkony, které předvedlo v závěru extraligy?
Já mohu mužstvo strhnout jedině svým výkonem. Když kluci uvidí, jak hraju, tak věřím, že se nechají strhnout k tomu nejlepšímu, co umí. Samozřejmě se budu snažit všechny ty méně zkušené psychicky podporovat, protože určitě přijdou i krizové situace a my na ně musíme být připraveni a musíme být silní.

Vřelé díky za rozhovor a hodně sil do rozhodujících bojů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....