Banes Motor České Budějovice
15.03.2004, Antonín Vansa

Ve středu začíná barážová série!

Špatné výsledky v sezoně 2003/04 znamenají, že HC České Budějovice musí o svou extraligovou příslušnost bojovat s dlouholetým účastníkem nejvyšší soutěže, Duklou Jihlava. Vojáci si ve finále poradili s překvapením první ligy Berounem a už ve středu vyzvou Jihočechy k prvnímu souboji. Oba první zápasy (středa i čtvrtek) začínají v Budvar aréně od 17:30 hodin.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC DUKLA JIHLAVA

Historie

Počátky jihlavského hokeje spadají do roku 1948, kdy byl rozkazem založen armádní hokejový klub ATK Praha. Již o dva roky později získal první titul. Na podzim dvaapadesátého roku dostala zelenou další dvě mužstva - Křídla vlasti Olomouc a Tankista Praha. Všechny tři kluby se sloučily v roce 1956, kdy došlo k reorganizaci sportu v armádě - vznikla Dukla, která byla nasměrována do Jihlavy.

Ačkoliv ji měla připadnout prvoligová nástupnická práva, ocitla se Jihlava ve II.lize. Tu hrála v ročníku 1956/57, a úspěšně. Dukla vyhrála i kvalifikaci o první ligu, kdy za sebou zanechala Baník Ostrava, Královo Pole Brno a Tatru Smíchov.

Svou první sezonu v nejvyšší soutěži bojovali vojáci ze všech sil o udržení, ale teprve v předposledním kole Jihlava porazila České Budějovice a zachránila se.

Příprava na další sezonu byla mnohem důkladnější, kádr navíc vyztužila talentovaná trojice Vimmer - Karas - Lidický, která do Jihlavy zamířila v rámci povinné vojenské služby z Kladna. Bojovnost a elán udělaly z mladého týmu štiku ligy, na jehož herním projevu se začal projevovat rukopis trenéra Jaroslava Pitnera. Jihlavští obsadili dvakrát za sebou v lize sedmí, v sezoně 1960/61 však skončili už čtvrtí a vydobyli si postavení mezi elitou.

Nejslavnější období Jihlavy je mezi lety 1967-1972. Pitnerovi hoši vyhráli šestkrát za sebou ligu, třikrát se probojovali do finále Poháru mistrů a dvakrát do závěrečných duelů Světového poháru v U.S.A. V letech 1965, 1966 a 1968 dominovali na ve slavném Spenglerově poháru. Titul Jihlava získala i v roce 1974, zlatou sérii si Dukla prožila i mezi léty 1982-1985 a tucet prvenství v nejvyšší soutěži završila v sezoně 1990/91.

Po rozpadu komunistického bloku došly ministerstvu obrany peníze na provoz klubu a Jihlava šla rok od roku blíže extraligovému suterénu. Poslední vzepětí předvedli hráči z Vysočiny v ročníku 1997/98, kdy do posledního kola bojovali před natěšenými fanoušky o play-off.

Následující sezona však pro Jihlavu přinesla nejtvrdší pád v dějinách. Tým se celou sezonou protloukl jako jasný outsider a se Znojemskými orli prohrával v barážové sérii už 0-3 na zápasy. Proměněné trestné střílení kapitána Vlka v nastaveném čase čtvrtého utkání však vlilo Horákům novou krev do žil a vynutili si rozhodující sedmý zápas. V něm za podivných okolností vyhořel gólman Marek Novotný a Jihlava spadla do první ligy.

Pokus o návrat udělali Jihlavští už o rok později, ale zkonsolidované Vítkovice byly nepřekonatelnou překážkou. Další sezony zůstávala jihlavská Dukla ve stínu ambicioznějších týmů Liberce, Kladna a Chomutova. Až letos se Jihlava opět dostává tam, kam na základě své slavné minulosti patří...

Umístění Jihlavy v posledních pěti sezonách

1998/99   HC Dukla Jihlava            14.místo (v baráži 3-4 se Znojmem)
1999/00   HC Dukla Jihlava            první liga
2000/01   HC Dukla Jihlava            první liga
2001/02   HC Dukla Jihlava            první liga
2002/03   HC Dukla Jihlava            první liga

Současnost

Jihlava prožila nejúspěšnější sezonu za posledních šest let. Na finálová utkání s Berounem se podařilo dvakrát Horácký zimní stadion vyprodat a Dukla si proklestila cestu až do baráže.

Jihlavští jsou v podobné situaci, jako v sezoně 1999/00. Znovu proti ní stojí tým, který před sezonou rozhodně odepisovaný nebyl a má ve svém středu několik výrazných individualit. Podrobnějšímu rozboru obou soupeřů se věnujeme na úplném konci článku.

Předpokládaná sestava

Suchan - Kolafa, Morava, Punčochář, Malena, Šmarda, Přemysl Duben - A.Padělek, Bakus, Rytnauer - Fink, Altrichter, Mareš - Čachotský, P.Kaňkovský, Říha - Hlouch, Havel, Sklenička.
Trenéři: Petr Fiala a Petr Vlk.

DO SÉRIE VSTUPUJÍ JIHOČEŠI S UZDRAVENOU PSYCHIKOU

Není to zrovna příjemný soupeř, říká o Jihlavě trenér Radek Ťoupal

Už ve středu to vypukne. Hokejisté Českých Budějovic změří síly s vítězem první ligy, Duklou Jihlava. Jihlavští se do barážových bojů dostali poprvé od sezony 1999/00, kdy jejich snažení o návrat do extraligy nemilosrdně uťaly Vítkovice. „Je to nepříjemný soupeř s velkou hokejovou tradicí. Na Vysočině je v tuhle chvíli velká euforie z postupu a Jihlava má hodně trumfů na své straně. My se musíme umět přizpůsobit hře, která se bude dost odlišovat od extraligových zápasů a vyrovnat se Jihlavským v bojovnosti, nasazení a srdíčku," myslí si trenér HC České Budějovice Radek Ťoupal. Jihočeši za sebou mají více než dvoutýdenní přestávku mezi posledním extraligovým zápasem a prvním utkáním v boji o záchranu v extralize. Hlavní úkol na toto období zněl, umět se vypořádat s rolí favorita. „Bude se od nás určitě čekat, že právě my budeme tvořit hru a celou přípravu jsme na to také směřovali. Zároveň však nesmíme podlehnout tomu, abychom hokej hráli příliš profesorsky. Potřebujeme často střílet a prosadit se v prostoru před brankovištěm. Pokud naši hráči k chuti přidají bojovnost, mohli bychom uspět," soudí českobudějovický kouč.

Jihočeši se před středečním zápasem musí vypořádat se situací, kdy se od nich očekává úspěch, zatímco Dukla Jihlava může jen překvapit. Psychika může hrát v celé sérii velikou roli. „Hráči si po fyzických testech uvědomili, že se silami jsou na tom dobře, tudíž jsme i zkrátili tréninky. Myslím si, že nám pomohla i dvojice přípravných zápasů, které jsme oba vyhráli. Nechci ale úspěch přeceňovat, zápasy v baráži budou nepochybně hodně odlišné," upozorňuje Ťoupal.

Závěr sezony se příliš nevydařil brankář Andreji Mezinovi, který se svezl po klouzačce se zbytkem týmu. Jeho výkony v posledních kolech nebyly dobré, navíc si ani nemohl vylepšit sebevědomí v přípravných utkáních proti Mladé Boleslavi a Karlovým Varům. Přesto se Radek Ťoupal výpadku od zkušeného gólmana neobává. „Mezin nemá problémy se sebedůvěrou. Je to zkušený brankář, který toho mnoho odchytal. Je ale důležité, aby mu v zápasech s Jihlavou pomohl zbytek týmu a nenechal ho na holičkách tak, jako se nám to stávalo ke konci základní části," říká kouč HC České Budějovice.

Pondělní trénink neabsolovoval Vladimír Škoda, který určitě v celé sérii nenastoupí. Neobjevila se ani dvojice Ďurák - Fadrný a po dvaceti minutách odešel z ledu obránce Jakeš. Před středečním úvodním zápasem se trenérům Českých Budějovic nepříjemně plní marodka. „Fadrný vyléčil zranění, začal i bruslit, ale bohužel jej skolila viróza. Uvidíme, zda se stihnou dát do startu série dohromady," nechce vynášet předčasné soudy trenér Radek Ťoupal.

Snad nás lidé přijdou podpořit, říkají hráči Českých Budějovic

Na českobudějovických hokejistech je vidět, jak moc se těší na začátek celé série. Při každé příležitosti střílí puk do branky, po oficiálním konci tréninku na ledě zůstávají i ti, kteří to celou sezonu nedělali a pilují střelbu. „Ta příprava už byla trochu dlouhá," říká pilíř zadních řad HC České Budějovice Josef Jindra. „Těšíme se na to, až to konečně začne," dodává útočník Petr Sailer. Nejčastěji zmiňovaná špatná psychika hráčů nejhoršího týmu extraligy nechává Českobudějovické naprosto klidnými. „Za těch čtnáct dní jsme se stačili dát psychicky do kupy. Dokázali jsme vyhrát dva přípravné zápasy, kde nebyla důležitá předvedená hra, ale výsledek. Potvrdili jsme si, že stále ještě vyhrávat umíme a je cítit na tréninku i v kabině, že jsme v klidu," myslí si loňský mistr extraligy Sailer.

Přesto, co se týká psychických sil, je výhoda na straně Jihlavy. „Možná, ale nerozhoduje jen psychika. Jihlava skončila po základní části 1.ligy až na čtvrtém místě, takže hokejová kvalita by měla být na naší straně. Pokud do toho dáme srdíčko a bojovnost, uspějeme," soudí zkušený forvard druhého útoku.

Jihlava se do barážové série dostala díky své nezměrné bojovnosti. V zápasech v Budvar aréně nebudou mít vojáci prakticky co ztratit, ale i tak se dá očekávat urputný hokej ze strany hráčů ve žlutočerveném. „Jihlava hraje vždy hrozně urputný hokej, ale doufám, že je přehrajeme," přeje si vytáhlý zadák. „Jsme připraveni na to, že budeme útočit do plných. Pilovali jsme rovnovážné situace, které proti nim mohou být klíčové," říká Sailer. Podle Josefa Jindry nebude českobudějovickým hráčům dělat problém ani přechod do nové role. Snad poprvé v sezoně vstupují Jihočeši do nějakého zápasu jako jasný favorit. „Připravovali jsme se na to důkladně. Trenéři nám hlavně zdůrazňovali, že se nesmíme nechat vyprovokovat k tomu, abychom opláceli nějaké fauly. My se musíme věnovat své hře," soudí Jindra. Sám letos jednou výzvám protihráče k šarvátce podlehl. V zápase v Třinci mu ale boxerská vložka s Richardem Bordowskim moc nevyšla. Jindra slibuje, že případné provokace Moravy a Skleničky ho nechají klidným. „Já se určitě vyprovokovat nenechám. Když se poperu a dostanu osobní trest, mančaftu moc nepomohu. Je pravda, že jsem se letos jednou popral, ale jinak nejsem takový typ," připomíná sympatický zadák.

Petr Sailer nebude na ročník 2003/04 vzpomínat příliš rád. Před sezonou si myslel na semifinále, nakonec nastřílel jen tři branky v celém ročníku a spolu se zbytkem mančaftu musí dokonce bránit extraligovou účast. „V sezoně jsem sice nedával moc branek, ale ta pro mne skončila 52.kolem. Teď je přede mnou zcela nová soutěž, věřím si a doufám, že to tam zase začne padat," přeje si rozený kanonýr.

Vedení čekobudějovického klubu dalo do prodeje balíčky vstupenek na oba domácí zápasy. Mohutná podpora publika, podobně jako proti Vsetínu, Zlínu, nebo Slavii by se Jihočechům v honbě za vedením 2-0 na zápasy hodila. „Lidé celou sezonu, až na ten závěr, chodili a já doufám, že nás přijdou podpořit stejně jako v průběhu sezony. Věřím, že se jim dobrou hrou za jejich podporu odplatíme," říká Petr Sailer. „Přál bych si, aby přišlo hodně diváku. Celou sezonu jich nechodilo tolik jako dříve, ale při našich výkonech se není čemu divit. Určitě pro nás bude lepší, když bude úplně plno, než když přijde 1000 diváků," doplňuje obránce s číslem 9 na zádech.

Předpokládaná sestava

Mezin - Kolda jun., Jindra, Jasečko, Mucha, Jakeš (Kotaška?), Roman Čech - Bělohlav, Štrba, Rob - F.Mrázek, Ondřej, Sailer - Kristek, Bacul, Bartoš.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

STATISTICKÉ CENTRUM

Historie vzájemných zápasů v české lize

Dvaadvacet zápasů čítá bilance mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi z dob, kdy hokejisté z Vysočiny ještě hrávali extraligu. V těchto utkáních si vedli daleko lépe Jihočeši, kteří dokázali zvítězit více než polovinu všech střetnutí.
22   12   0   3   0    7     66:43   27

Na zimním stadionu v Českých Budějovicích se Jihlavě nedařilo už vůbec. Připsala si pouze dvě výhry, ale záražející je především počet dosažených branek. Vojáci nastříleli budějovickým gólmanům méně než dva góly v zápase.

11    7   0   2   0    2     43:21   16

Posledních šest barážových sérií v extralize

1997/98   Opava vs. Znojmo       4 - 3 (1:4,1:2,2:3,4:1,6:4,3:2po p.,6:0)
1998/99   Jihlava vs. Znojmo     3 - 4 (1:6,2:3po p.,1:4,3:2po p.,8:2,3:1,2:3)
1999/00   Vítkovice vs. Jihlava  4 - 0 (3:0,3:1,3:2,2:1po p.)
2000/01   K.Vary vs. Chomutov    4 - 2 (3:2,5:1,0:2,4:5po ts.,5:1,5:2)
2001/02   Kladno vs. Liberec     1 - 4 (1:4,2:5,4:2,0:3,1:2)
2002/03   Havířov vs. Kladno     2 - 4 (5:4po p.,2:3,3:5,1:9,3:1,0:2)

Přehled přípravných zápasů s Jihlavou od sezony 2000/01

29.12.2000 HC České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:3 (0:1,1:1,1:1)
Sailer, R.Martínek - Benda, Mokrejš, Adamec.

7.9.2001 HC Dukla Jihlava - HC České Budějovice 2:1ukončeno po 2.třetině (0:0,2:1)
branka hostů - Brož.

10.8.2002 HC Dukla Jihlava - HC České Budějovice 0:2 (0:0,0:0,0:2)
F.Mrázek, Nedoma.

19.8.2002 HC České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:1 (1:1,0:0,1:0)
Ondřej, Jiří Novotný - Adamčík.

Nejproduktivnějším hráčem je trenér

Tabulku nejproduktivnějších hráčů zápasů mezi Českými Budějovicemi a Jihlavou vede nynější trenér Jihočechů Mgr. Radek Ťoupal. Ziskem 16 bodů je na druhém místě nedávný hráč HC České Budějovice Filip Turek. Teprve třetí Luboš Rob stále patří do kádru letos nejhoršího týmu extraligy
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Radek Ťoupal          9  +  10        19
2.  Filip Turek           7  +   9        16
3.  Luboš Rob             6  +   9        15
4.  Radek Bělohlav        4  +  10        14
5.  Roman Horák           4  +   6        10

SROVNÁNÍ OBOU MUŽSTEV PŘED STARTEM BARÁŽE

Baráž o účast v příštím ročníku extraligy budou rozhodovat maličkosti. Na diskuzních fórech internetových stránek obou mužstev už týden vře nemilosrdná bitva, oba týmy se předhánějí v tom, kdo na veřejnost ukáže větší psychickou pohodu. „Přáli jsme si Jihlavu," pravil například bez rozpaků při nedávném offline rozhovoru na serveru www.hokejcb.cz útočník Martin Štrba. Zde předkládáme osm kategorií, ve kterých se může barážová série rozhodovat.

Brankáři

Papírově je kvalita na straně Českých Budějovic. Andrej Mezin je gólmanem s mezinárodními zkušenostmi, své umění potvrdil na několika světových šampionátech. Zápasy, kdy na něj poletí pouze několik ran za třetinu, by s přehledem zvládnout měl.

Jihlavský Jaroslav Suchan stojí za úspěchem Dukly ve finálové sérii s Berounem. Především díky němu dokázala Jihlava přežít všechny první třetiny finále I.ligy na ledě Berouna bez inkasované branky. Otázkou ovšem zůstává, jak si zavalitý gólman poradí s útoky mnohem zkušenějších a kvalitnějších útočníků Českých Budějovic.

HC České Budějovice     8
HC Dukla Jihlava        5

Obrana

Jihočeši měli celou základní část extraligy problémy v defenzivě. Z celku sice vyčnívají osobnosti jako Josef Jindra, nebo Stanislav Jasečko, ale jinak českobudějovičtí zadáci často zbytečně chybovali. Velkou roli přitom hrála i psychika.

Jihlavští mají obrannou činnost zkonsolidovanou lépe. Hráči ovšem nemají zkušenosti v zápasech s velkými týmy, navíc po zranění Moravy a znemožněném startu Kuchyni je jediným hokejistou, který snese status osobnosti bývalý bek Zlína Rostislav Malena.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava        6

Útok

Kvalita je jednoznačně na straně domácích. Jihočeši mají ve svém středu řadu schopných střelců s mnohaletými extraligovými zkušenostmi. Pravdou zůstává, že ale například střelcům Robovi, Sailerovi, Šimánkovi a Bělohlavovi poněkud v sezoně zvlhl střelecký prach. Bude zajímavé, zda dokáže trenérská dvojice Ťoupal - Kolda přesvědčit tyto hokejisty o jejich skutečných schopnostech.

Jihlava zdaleka nedisponuje takovou řadou kvalitních útočníků. Vyhovuje jí ovšem hra na brejky. Play-off se velmi vydařilo útočníkovi Aleši Padělkovi, který se letos nedokázal prosadit ve Vítkovicích. Za očekáváním ovšem zatím zůstávají například Fink, či Rytnauer, kteří by tým měli svými góly k úspěchu vést.

HC České Budějovice     7
HC Dukla Jihlava        5

Psychika týmů

Kdo se byl v Budvar aréně podívat na posledních utkáních Českých Budějovic s Třincem, Pardubicemi a Libercem, udělal si o psychice českobudějovických hráčů svůj obrázek. Týmu ovšem pomohly fyzické testy i dvojice přípravných zápasů s Mladou Boleslaví a Karlovými Vary. I na tréninku je poslední dobou vidět spíše zdravá bojovná nálada, než zmar z toho, jak sezona dopadla.

Jihlavská Dukla má v této kategorii obrovskou výhodu. Tým vyhrál první ligu a právem si myslím, že do druhé nejvyšší soutěže již nepatří. Netaktický tah vedení Dukly, který otevřeně vyhlásil boj o extraligu, může však mít za následek určitou svázanost hráčů v nadcházející baráži.

HC České Budějovice     7
HC Dukla Jihlava        9

Bojovnost

Ta asi chybí Jihočechům nejvíce. Ačkoliv se snažil generální manažer proměnit kádr tak, aby českobudějovičtí hokejisté zničili pověst o rybí krvi, tah se mu nepodařil. Tým musel opustit Jan Neliba, který se snažil zarputilejší styl zavést. HC České Budějovice se herně zvedl až po návratu k osvědčené hře. Bude to však proti urputně bránícímu soupeři stačit?

Dukla může těžko svou hru založit na něčem jiném. Hokejově by neměla sahat Jihočechům ani po kolena, ale onen boj o každou píď ledu může přinést sladké ovoce. Bude záležet i na metru hlavního rozhodčího, zda dokáže odlišit bojovnost od nečisté hry.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava       10

Osobnosti

Těch mají jednoznačně více Jihočeši. Tým vede zkušený kapitán Rob, Českobudějovičtí mají ve svých řadách medailisty ze světových šampionátů Bělohlava, Jasečka, Bartoše, mistry ligy Bělohlava, Jakeše a Sailera. Zároveň českobudějovičtí hráči nemají problémy s uznáváním skutečného vůdce. Tím se po návratu na led stal Luboš Rob, který dokáže v rozhodujících chvílích tým stmelit.

Mozkem hry Horáků je extraligou protřelý Petr Kaňkovský. V rozhodujících chvílích dokáže i on mladším spoluhráčům poradit a vzít zodpovědnost na sebe. V situaci, kdy Kuchyňa nemůže nastoupit kvůli nesplněnému limitu však zůstal v roli přirozeného vůdce poněkud osamocený. Na nedostatek skutečně zkušených osobností může Jihlava zle doplatit.

HC České Budějovice     8
HC Dukla Jihlava        5

Trenéři

Jihočeši v sezoně prodělali tři výměny na postu hlavního kouče. České Budějovice v současné době vede relativně nezkušená dvojice koučů Ťoupal - Kolda, který však svůj potenciál naznačila ihned po svém nástupu do funkce. Problémům čelí přímo, navíc Ťoupala většina hráčům pamatuje, coby skvělého a aktivního hokejistu. Vědí, o co svá slova opírá.

Podobný vzor mají na střídačce i Jihlavští. Petr Vlk dlouhá léta patřil k vynikajícím extraligovým hokejistům, ještě nedávno dokonce hrál v týmu aktivně. Ve dvojici s trenérem Fialou mu ovšem scházejí zkušenosti z extraligových zápasů. Výhra v play-off první ligy ale ukazuje, že by to zase takový handicap být nemusel.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava        6

Zázemí

V zajištění obou týmů je možná největší rozdíl celé barážové série. Jihočeši hospodaří s vyrovnaným rozpočtem téměř 55 milionů korun, mají supermoderní halu, pevně vytvořenou síť sponzorů a výplaty hráčům chodí na účet včas.

Jihlava hraje své zápasy na sice modernizovaném, ale přesto zastaralém Horáckém zimním stadionu, hospodaří s téměř polovičním rozpočtem oproti Českým Budějovicím. Plánovaný vstup nového sponzora však přeci jen Jihlavě připisuje body navíc.

HC České Budějovice     9
HC Dukla Jihlava        6

Fanoušci

V rámci extraligy patří fanoušci v Českých Budějovicích spíše do průměru. Ovšem loňské play-off, i zkušenosti z několika letošních zápasů ukazují, že fanoušci na jihu Čech dokáží za svůj tým dýchat. Do baráže by měli své síly spojit a vytvořit v Budvar aréně bouřlivou atmosféru, stejně jako v loňském play-off se Spartou.

Jihlava mívala vždy skvělé fanoušky, kteří by jistě za úspěch v baráži obětovali cokoliv. Jejich vysmívání se útočníku Eiseltovi narážkami na jeho bývalou přítelkyni Moniku Absolonovou se však dají označit za ohyzdné. Jihočechy nečeká na Horáckém zimním stadionu nic lehkého, po zkušenostech z finálové série se musí připravit i na podobně ubohé výlevy, které znechutily Václava Eiselta.

HC České Budějovice     7
HC Dukla Jihlava        8

Součet bodů celkem

HC České Budějovice    64
HC Dukla Jihlava       60
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....