Banes Motor České Budějovice
24.03.2004, Tomáš Kučera

Posezónní hodnocení hráčů #1

Naše redakce vám přináší celkové hodnocení všech defenzivních hráčů, jejichž jméno se skvělo na potápějícím se dresu HC České Budějovice. I přes tuze neúspěšnou sezónu se našla některá pozitiva, jež je nutné ocenit. Bohužel, je jich drtivá menšina. Hodnocení je podobné jako v deníku Sport - 1 nejhorší, 10 nejlepší.
Brankáři:

Jan Chábera (14 zápasů - 2,36 gólů na zápas - 92,5% úspěšnosti) - 7 bodů
Při svém mládí byl zřejmě nejpříjemnějším překvapením sezóny. Nastoupil do 14ti utkání, vesměs spíše v průběhu. Celá utkání odchytal pouze čtyři a zazářil především při výhře v Pardubicích. Pokud si Chábera udrží stoupající křivku výkonnosti, roste v Budějovicích další velice talentovaný brankář.

Josef Kučera (24 - 2,81 - 91,1) - 5 bodů
Po odchodu Hudáčka se stal překvapivou extraligovou jedničkou a zkraje to vypadalo, že otázka brankáře je vyřešena. Postupně s klesající formou mužstva možná poněkud stoupala nervozita mladého brankáře a tak byl pro závěrečné boje angažován zkušenější Mezin. Kučera však prokázal, že v budoucnu extraligu určitě může chytat, pokud se vyvaruje začátečnických chyb a přidá na psychické odolnosti. Nejpovedenější z jeho pohledu byla jistě vychytaná nula proti Slavii.

Andrej Mezin (19 - 2,79 - 91,0) - 5 bodů
Přišel v průběhu sezóny jako velká posila defenzivy a po prvním celém utkání doma se Slavií, v němž zachytal famózně, se zdálo, že na jihu chytá jeden z nejlepších brankářů extraligy. S odumírajícím mužstvem v nepovedeném závěru ale bylo vidět, že i kvalitní brankář za zle bránícím mužstvem na všechno sám nestačí. V baráži nechytal vyloženě špatně, ale asi se na něm projevila dlouhá, dvouletá přestávka, během níž si příliš nezachytal. Byl také do jisté míry limitován svým zraněním.

Vladimír Hudáček (11 - 3,92 - 87,6) - 2 body
Zkušený brankář v přípravě chytal velice dobře a zdálo se, že naváže na slušné výkony z předchozí sezóny. Opak byl však pravdou. Mužstvu se první zápasy zle nevydařily a Hudáček rozhodně nebyl tou pravou oporou, což vyústilo v jeho odchod.

Obránci:

Ivo Kotaška (34 zápasů - 0 gólů - 2 body) - 7 bodů
Asi nejpříjemnější překvapení mezi hráči v poli. Jako jediný z celého mužstva měl po základní části plusový bod za účast na ledě. Hrál klidně a rozvážně a hlavně nechyboval, což byl kámen úrazu jihočeské obrany. Není to žádný ofenzivní blesk, nicméně jeho pozice v mužstvu je jiná a jeho letošní výkony nezabředli do bahna a to je nutno ocenit.

Ján Mucha (26 - 1 - 2) - 6 bodů
Nevysoký Slovák dostal při nedostatku obránců po odchodu Suchánka slušný prostor na lědě. Vedl si se střídavými úspěchy, ale své místo ztratil, když přišel do mužstva další Slovák Ďurák. Na baráž se do sestavy vrátil a patřil k nejlepším, což při jeho mládí jistě překvapilo. Má budoucnost.

Stanislav Jasečko (55 - 5 - 28) - 6 bodů
Urostlý slovenský bijec měl hodně špatný úvod. Dokonce se spekulovalo o jeho výměně. To ho zřejmě zdravě naštvalo a v další části sezóny byl oporou zadních řad, vedle něhož se střídala eskadra teenagerů. I přesto vytrvale sbíral body a nakonec se stal nejproduktivnějším hráčem mužstva a to coby zadák! Baráž ho ale nezastihla v úplně optimálním rozpoložení...

Vladimír Gýna (33 - 0 - 4) - 5 bodů
Je asi obrovská škoda, že tenhle subtilní obránce strávil více času na marodce než na ledě. Vždy se zranil v době, kdy se začal rozehrávat. Defenzivně je na tom dobře, ale dopředu by při svém věku a zkušenostech měl asi častěji vysílat přesnější, či gólové pasy. V baráži nebyl příliš výrazný.

Tomáš Jakeš (27 - 2 - 5) - 5 bodů
Zkušený a tituly ověnčený obránce platí za defenzivně velmi dobrého beka a to zkraje potvrzoval i v extralize. Působil jistě a nechyboval, ale ani on nedokázal udržet svou výkonnost a postupně klesal spolu s mužstvem. Velká škoda.

Josef Jindra (50 - 3 - 9) - 4 body
Jeden ze služebně nejstarších hráčů měl být základním stavebním kamenem defenzivy. Čas mladistvého hájení skončil a nutno napsat, že Jindra zklamal. V obraně se vedle něj vystřídalo kvantum spoluhráčů, což mu rozhodně na pohodě nepřidalo, ale juniorský mistr světa by se s tím měl vypořádat lépe. V baráži pak ze sestavy dokonce i vypadl.

Miroslav Ďurák (33 - 2 - 7) - 4 body
Přišel v průběhu sezóny jako posila zadních řad, ale ve 22 letech mohl těžko převzít vůdčí roli při bránění extraligy. Silný a střelecky disponovaný bek s prozatím nedobrou rozehrávkou má jistě předpoklady ke zlepšování, byl dokonce povoláván i do slovenské reprezentace, ale letošní sezónu si určitě na štít nedá. V baráži se přes Muchu dokonce vůbec nedostal na led.

Daniel Babka (24 - 2 - 8) - 3 body
Obrovitý a velezkušený obránce měl být vůdčí osobností v cestě za play-off. Bývalý kapitán Slovanu však vůbec nezachytil úvod sezóny a posléze byl vyměněn do Zvolena za Tomáše Jakeše kvůli cizinecké kvótě. Že je ovšem stále dobrým hráčem dokazuje nyní ve slovenské extralize, velká škoda, že to neprodal i na jihu Čech.

Roman Čech (22 - 1 - 2) - 3 body
Velezkušený obránce se do extraligy vrátil po nebývale úspěšném působení na Slovensku a již méně dobrém angažmá v Rusku. Naděje do něj vkládané však nenaplnil. Při svých zkušenostech měl být vůdčím elementem obranné linie, ale nedařilo se mu, hlavně bodově, což u nedávno nejproduktivnějšího beka slovenské extraligy překvapilo. Se vzrůstající nervozitou mužstva rostla i nepřesnost jeho hry, což vyústilo až v místo na lavici pro střídající hráče v baráži.

Rudolf Suchánek (12 - 1 - 1) - 3 body
Legendární jihočeský pořízek neměl stejně jako celé mužstvo dobrý start do soutěže. Dělal triviální chyby a zdálo se, že mu hodně nesvědčil styl trenéra Neliby. Když se zdálo, že svítá na loňské časy, přišlo ukončení kariéry a jen druhá liga v Milevsku. Těžko tuto situaci soudit, nicméně jeho nejen přesilovkové body mužstvu děsivě chyběly.

Lukáš Vomela (15 - 0 - 1) - 3 body
Obrovský talent jihočeského hokeje, který byl vhozen do vody, ale prozatím zvládal jen nesmělá tempa. Chybí mu zkušenosti a to bylo v soubojích znát, protože ho někdy přehrávali i mnohem subtilnější útočníci. V následujících sezónách by ale měl stále hlasitěji promlouvat do základní sestavy.

Ladislav Kolda (23 - 0 - 0) - 2 body
Přišel ze zámoří jako jasný adept základní sestavy se zkušenostmi z juniorských reprezentací. V sezóně ale vůbec nepřesvědčil a pouze paběrkoval a více utkání odehrál v Písku. Tristně pak vyzněla jeho účast v baráži. Jednoznačně velké zklamání sezóny.

Ostatní obránci (Neckář, Kočí, Macháček) nedehráli dostatečný počet utkání a proto nebyli hodnoceni.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....