Banes Motor České Budějovice
02.01.2005, Antonín Vansa

Je dobré dostat facku, soudí trenér Josef Jandač

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisté z jihočeské metropole úspěšně zvládli druhou polovinu roku 2004. V boji o okamžitý návrat do extraligy zatím plní roli favorita do puntíku a přes prohru na ledě Ústí nad Labem zůstali na prvním místě prvoligové tabulky. Klíčové okamžiky ročníku 2004/05 však jihočeský celek teprve čekají. „Hrát nezodpovědně a s vědomím, že se nám nemůže nic stát, když máme šest hráčů z NHL, to by byla cesta do pekla,“ tvrdí rozhodně první trenér HC České Budějovice Josef Jandač.
Je pro vás dosažení prvního místa po skončení roku 2004 splněním plánu?
První místo je určitě dobré. Sice jen o bod, ale horší než druzí už asi těžko po skončení základní části budeme. Jsme sice předurčení k tomu, abychom první ligu vyhráli, ale v současnosti nám na paty šlape Ústí nad Labem, které má velice silné a dobře poskládané mužstvo. Možná je to pro nás dobře, protože to v konečném důsledku může být lepší, než kdybychom soutěží procházeli naprosto suverénně a v klíčových bojích by přeci jen mohlo dojít k nějakému sebeuspokojení. Podle mého názoru není na škodu dostat občas nějakou facku, ale zároveň je potřeba, abychom se z toho poučili.

Ústí nad Labem už vás letos přehrálo dvakrát? Nemáte ze severočeského celku obavy?
Obavy určitě ne. Mám však respekt k soupeři, který má silný tým a pokud nedojde k nějakému velkému překvapení, tak se právě s ním potkáme ve finále. Tím, že se finále hraje na tři vítězná utkání, bude to pro nás nesmírně těžký soupeř. My musíme získat zdravý respekt, uvědomit si, že nás nečeká žádná procházka růžovým sadem, a že pouze stoprocentní výkon všech hráčů nás může někam dovést. Nemůžeme hrát nezodpovědně nebo s vědomím, že se nám nemůže nic stát, když máme šest hráčů z NHL. To by byla cesta do pekla.

Hráči z NHL hodně zvedli úroveň týmu. Nemáte trošku strach ze 14. ledna? Sice se očekává ukončení letošní sezony v zámoří, ale přeci jen jsou stále dva týdny k dosažení dohody...
Ta situace je pro nás samozřejmě složitá, protože nikdo jiný z první ligy tuto otázku neřeší - jen my. V extralize by to také týmy postihlo, ale tam už je dnes situace rozdělená. Pokud se NHL rozběhne, odejde téměř ze všech extraligových týmů najednou pět hráčů a bude se pokračovat dále. Kostky už jsou vrženy. Zato v první lize by nás to postihlo více a jsme z toho samozřejmě trošku nervozní. Ale zase si musíte uvědomit, že kdyby NHL strajkovala celý rok a my to nevyužili, tak byste do nás dnes šili, že jsme blázni, že jsme ty kluky neangažovali, když nám chtěli pomoct. Dokonce by ani nešlo, že bychom je posbírali až v lednu, protože touto dobou by tu už museli být, aby si soutěž vyzkoušeli a zjistili, že je nečeká nic jednoduchého. Pro každého trenéra je lepší, když má tým delší dobu pohromadě a nemusí to skládat na poslední chvíli. U nás se děje to, že tvoříme tým za pochodu, s čímž jsem sice počítal, ale teď už potřebuji, abychom jako mužstvo hráli co nejvíce pohromadě a byli dobře připravení na ten závěr.

Mluvíte o Vladimírovi Gýnovi, který je na hostování ve Vsetíně?
Gýna by se měl podle původních dohod vrátit do Českých Budějovic 15. ledna. Nakonec zřejmě ještě dojde k prodloužení do 28. ledna, protože Vsetín ještě hraje nějaký pro něj důležitý zápas. S ním by měl přijít nějaký hráč ze Vsetína.

Vraťme se ještě k hráčům z NHL. Sliboval jste si od jejich angažmá i to, že se od nich mohou mladší hráči lecos naučit. Vyplnilo se vaše očekávání?
Pro všechny je obrovské oživení, když mohou vidět ty hráče, jak pracují v tréninku. Do mužstva se to určitě pozitivně vneslo a tým pracuje najednou úplně jinak. Důležité je, až jednou ti kluci znovu odejdou, aby to pokračovalo a stav přístupu k tréninku byl trvalý. Nechtěl bych, aby to mělo zase klesající tendenci a vrátilo se to zpět do starých kolejí. Věřím, že hráči pochopí, že jim podobný přístup k tréninku může v zápase hodně pomoct a že vidí to, kam to ti kluci z NHL dotáhli. Navíc to nejsou žádní machři, ale úplně normální kluci, kteří rádi s čímkoliv poradí a pomohou.

Konkrétně Václav Prospal působí jako velký hecíř. Nepřemýšlel jste o tom, dát mu kapitánskou funkci namísto Radka Bělohlava?
Situace byla dána od začátku. Z kraje sezony zde kluci z NHL nebyli, kapitánské céčko nikdo nechtěl, tak si ho nandal Radek Bělohlav. Já s kapitánem vůbec žádné problémy nemám. Radek Bělohlav tuto roli splňuje od začátku do puntíku a mě jako kapitán plně vyhovuje. Vůbec nepřemýšlím nad tím, že bych po 14. lednu uvažoval nad změnou vůdce týmu.

Účastí hráčů z NHL hodně trpí starší generace. Vnímáte jejich postoj k současné situaci, kdy de facto přišli o role lídrů mužstva?
Tak bych to nehodnotil. Jsme ve specifické situaci stejně jako řada dalších týmů. Přijdou do mužstva třeba Bulisové, Hejdukové a dominantní roli najednou nehraje Dopita, Blažek, ani Petr Sýkora. Dnes ve Spartě nejsou na prvním místě Broš, Ton, Chabada, ale Výborný, Hlaváč a Petr Nedvěd určují kvalitu a sílu mužstva. Neříkám, že jsou to špatní hráči, ale hokejisté z NHL jsou v nejlepší soutěži světa asi pro jejich umění. Extraliga se s jejich účastí dostává úplně někam jinam. Hokej je zcela na jiné úrovni, návštěvnost je nejvyšší za posledních x let. Přetlakem hráčů v extralize se výrazně zvýšila i úroveň první ligy. Každý hráč si nyní musí najít svou roli v mužstvu a pokud ji nenajde, jeho výkon to může o dost snížit.

Tím jste však příliš neodpověděl...
Těžko se ale můžu vyjadřovat k tomu, jakou roli by v týmu hráli naší starší hráči, kdyby tu nebyli kluci z NHL, kteří tu jsou. Bez Prospala, Dvořáka atd. by mužstvo bylo složené jinak a ostatní hráči by byli v úplně odlišné pozici. Teď má v mužstvu každý nějakou roli. Pokud si ji ten dotyčný uvědomí a já ji dokáži využít, pak jsme a budeme tým - dobrý tým! Kdo se v mužstvu nedokáže najít a nebude vzniklou situaci akceptovat, tak je někde něco špatně a musí se to řešit. My teď ani nemáme čas na nějaké koncepční skládání mužstva. Máme jediný cíl - postup. A tomu všichni musíme podřídit vše.

Byl někdo, kdo svou roli v týmu neakceptoval a musel jste to s ním řešit? Zklamal vás v otázce přístupu k týmu někdo?
V otázce přístupu mě zklamal Patrik Luža. Toho obránce jsme dělali na poslední chvíli, potřebovali jsme zkušeného beka. Na konci srpna jsme ho angažovali, poněvadž předchozí ročník odehrál velmi dobře. Při jednáních a kontaktech vystupoval jako profesionál a my jsme se k němu tak zachovali. Samozřejmě pak ale naše očekávání bylo velké. A to on nesplnil. Navíc mě úplně šokoval proces jeho marodění. Bez jakékoliv komunikace se sbalil, odjel domů a nezvedal telefony, ačkoliv měl být tady a věděl to. Tady v Budějovicích přestal chodit do práce. Pro mě bylo jeho jednání nepochopitelné a strašně jsem se v něm zklamal.

Z vašich dřívějších prohlášení je patrné, že vás příliš nepřesvědčil ani svými výkony...
Od začátku to z jeho strany nebylo ono, ale měl jsem trpělivost. Bylo možné, že by se postupem času zlepšoval a rozehrál. Možná pro něj bylo těžké adaptovat se na první ligu. Ne každému to hned jde. Z toho jsem ani tak rozčarovaný nebyl, protože byl pořád čas a prostor něco zlepšovat. Spíše mě zklamalo to, jak vystupoval po svém zranění ramena.

Dokážete si představit, že byste s Patrikem Lužou ještě v budoucnu spolupracoval? Pokud se nemýlím, má smlouvu ještě na následující dvě sezony.
Z jeho strany došlo k porušení smlouvy, takže může dojít k rozvázání kontraktu. Podle mě nebude problém se na tom domluvit. Teď je momentálně zraněný, takže to neřešíme, ale myslím, že pak se dohodneme, protože on bude ještě určitě někde chtít hrát. Já zatím nemohu říct, že už bych s ním nechtěl v budoucnosti pracovat. Nikdy neříkej nikdy, že? Ale v současné chvíli si to raději nepředstavuji a chci pracovat s jinými hráči než je Luža.

Díky za rozhovor a hodně štěstí v roce 2005!

Trenér HC České Budějovice Josef Jandač v akci při prvním letošním vzájemném zápase mezi jihočeským týmem a Kadaní (1:2po prod.).

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....