Banes Motor České Budějovice
11.01.2005, Antonín Vansa

Prezident klubu Jaroslav David věří v postup do extraligy

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V červnu vše vypadalo s českobudějovickým hokejem hodně beznadějně. Nové klubové vedení však odvedlo během necelých sedmi měsíců pořádný kus práce a na jihu Čech vybudovalo tým, který by papírově měl v březnu mít na postup do extraligy. „Vzhledem k tomu, jak se sezona vyvíjí, pevně věříme v postup,“ řekl prezident HC České Budějovice Jaroslav David.
Už jste si zvykl na to, že vám od konce jara přibyla jedna vedoucí funkce?
Samozřejmě jsem ze začátku trávil hodně času v Budvar aréně. Snažil jsem se, abych se dostal do problému v klubu. Já mám několik firem, které jsou zaběhlé a plně funkční, což mi vytvořilo prostor k tomu, abych mohl trochu více času věnovat hokeji. Samozřejmě bych do budoucna rád udělal model vedení klubu, který by byl v souladu s ostatními extraligovými týmy. Jde mi teď hlavně o posílení obchodních vztahů klubu ke svým partnerům, protože zde máme největší rezervy.

Na konci prosince došlo k prvnímu kroku v rámci transformace klubu na akciovou společnost. Přiblížíte, o co šlo?
Především by transformace měla proběhnout do konce letošní sezony, takže nás v příštím ročníku čeká pořádně práce. Původně měla přeměna na akciovou společnost proběhnout už po zasedání valné hromady v květnu, kdy došlo k jejímu schválení. Když jsme ovšem transformaci začali připravovat, zjistilo se, že klub má záporné jmění. Ze zákona není možnost v takovém případě transformaci provést. V září proběhla další valná hromada, kdy se usneslo, že je potřeba najít někoho, kdo navýšil základní jmění tak, aby měl klub plusový kapitál a transformace se mohla uskutečnit.

Nakonec došlo k navýšení základního jmění zhruba o patnáct milionů korun...
Oslovil jsem veřejnost s částkou, která byla potřebná k dohrání sezony. Ta pak byla pány Loškem seniorem, Loškem juniorem a mnou navýšena. Teď má klub HC České Budějovice kladný kapitál a může se začít transformovat na akciovou společnost.

Věc tedy nyní už pouze právně ošetřuje JUDr. Milan Tripes?
Ano. Musí proběhnout mimořádná účetní uzávěrka k datu, kdy začne proces transformace. Očekáváme, že koncem února, či začátkem března, bude tento proces dokončen.

Co se týče sportovní stránky, cítíte zadostiučení za práci, kterou jste v klubu odvedli? Přeci jen se zde v červenci nacházely trosky kádru, dnes má trenér Josef Jandač k dispozici téměř extraligové mužstvo...
Určitě se, co se mé osoby týká, jednalo o určitou výzvu. Když je něco funkčního a sednete si k něčemu, co je hotové, nemáte takovou motivaci, jako když musíte pracovat v takovéhle situaci. Prezentovalo se, že klub se rozprodává, odcházejí sponzoři, nebude na výplaty... Pro mě je současný stav obrovským zadostiučiněním za tu práci, kterou jsme se snažili odvést. Hokej v Českých Budějovicích má obrovskou tradici a je to vidět i z podpory fanoušků, či sponzorů a reklamních partnerů. Samozřejmě všichni chtějí vidět konkrétní výsledek a to se myslím zatím daří. Já osobně mám dobrý pocit.

V současnosti máte skutečně velice slušný kádr. Je vůbec v silách klubu finančně utáhnout takovou situaci?
Samozřejmě jsme museli mít v rozpočtu určitou rezervu, aby mohl kádr být takto široký, jak dnes je. V tom je vidět, že se rozdíl mezi extraligou a první ligou pomalu smazává. Jen jména a nálepka extraligového mužstva nepředurčuje k tomu, abyste v každém zápase vedli po první třetině 4:0. Na náš tým je takový nárok kladen v každém zápase. Jenže čím více se tlačíte dopředu, tím více se rozchytá gólman, soupeř se semkne, brání a není jednoduché dosáhnout v každém zápase většího brankového rozdílu.

Karel Pražák nedávno kritizoval tým za prohru se slabým Havířovem. Jak vy omlouváte takový propadák?
Jak jsem řekl, první liga se za poslední roky hrozně vyrovnala. Pan Pražák se divil, že nás přejela podprůměrná Kadaň a slabý Havířov. V době, kdy on působil v hokeji, byl opravdu obrovský rozdíl mezi extraligou a první ligou. V prvoligových mančaftech bězně chodili hráči do práce a tým měl maximálně tři profesionály. Dnes se jedná o plně profesionální soutěž a úroveň zápasů tomu odpovídá. Určitě to není tak, že kdyby hrál extraligový tým s prvoligovým, tak mu dal volně 12:0, aby soupeř vůbec nevyjel ze třetiny. Podle mne by bylo hrozně zajímavé srovnání, jako je například v kopané Pohár ČMFS.

Hodně se diskutuje výše smluv hráčů z NHL. Jsou na tom platově srovnatelně, jako hráči z NHL, kteří hrají extraligu?
Kluci z NHL u nás hrají za podstatně nižších podmínek, než za kterých by hráli v extralize, nebo v zahraničí. Jejich přístupu si skutečně moc ceníme, protože je vidět, že v jejich případech se nejedná o finance, ale především o pomoc klubu. Je za námi třičtvrtě soutěže a je vidět, jaký kus práce pro nás odvedli. V kontrastu s tím je například situace Znojma, kde byl přínos hráčů z NHL takřka nulový, stálo to nemalé peníze a dokonce si myslím, že jejich účast kádr narušila.

Nebojíte se startu zámořské NHL? Před deseti lety se obě strany dohodly tajně a v podobném termínu jako letos...
Snaha dohodnout se na podobě nové kolektivní smlouvy je, ale šance jsou podle mě zatím mizivé. Samozřejmě existuje varianta, že by se odehrála jen čtvrtina soutěže a pak následné play-off. Musíte si však uvědomit situaci řady klubů, které prostě ambice na play-off nemají. Museli by sezvat hráče, realizační týmy a obsadit haly na necelé dva měsíce. To je tak ekonomicky nevýhodné, že se to prostě nevyplatí. Ta mužstva by byla jen komparsem pro celky, které mají ambice na zisk Stanley Cupu.

Vy tedy ve start NHL v letošní sezoně nevěříte?
Podle mého názoru si budou vlastníci tvrdě stát za zavedením platového stropu. Podobný model je nastavený v NBA, kde to funguje. O tom vlastníci vědí a budou si striktně stát za zavedením platového stropu i v NHL. Já osobně už si start letošní sezony NHL ani nepřipouštím.

Připouštíte, že by se na jihu Čech mohl objevit nějaký hráč z NHL?
Tuto možnost mohu k dnešnímu dni vyloučit. Ale nějaká jednání probíhala, to přiznávám.

Máte připravenu řadu záložních variant pro případ, že by se nakonec sezona v zámoří letos rozběhla. Pokud se tak neuskuteční, ustoupíte od některých plánovaných příchodů?
Určitě. Hlavní pro nás je v tuto chvíli spolupráce se Vsetínem, kam jsme v listopadu půjčili Vláďu Gýnu a nyní jednáme o tom, kteří hráči by měli přijít opačným směrem. Důležité je, aby ti hokejisté měli zájem hrát za České Budějovice. Nebyl by pro nás přínos, kdyby přišli jen na základě toho, že jim to vedení Vsetína nařídilo.

Dokážete si představit, že by se HC České Budějovice nedostal do extraligy? Co by podle vás následovalo?
Pochopitelně i na tuto variantu jsme připraveni. Stát se může vše, ale zatím vzhledem k tomu, jak se sezona vyvíjí, pevně věříme v postup do extraligy. Pokud bychom do nejvyšší soutěže nepostoupili, chceme dát větší prostor našim mladým hráčům. O zdejší práci s mládeží nejlépe svědčí počet českobudějovických odchovanců v NHL. Rozhodně to není tak, že kdybychom letos nepostoupili, tak naší činnost ukončíme. Došlo by k určitému ekonomickému propadu, ale věřím, že bychom se o postup poprali i s nově sestaveným mužstvem.

Díky za rozhovor a hodně psychických sil pro závěr soutěže!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....