Banes Motor České Budějovice
11.01.2005, Tomáš Kučera

Na Olomouc s Cháberou v brance

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Zběsilé tempo nabrala první liga po novém roce. Po pondělní výhře v Chomutově přivítají Českobudějovičtí ve středu v 17:30 tým HC Olomouc. Při hájení první příčky v tabulce musí svěřenci trenérů Jandače a Kupky myslet na každý bod a každá ztráta v domácí hale by byla neúspěchem.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC OLOMOUC

Historie

Hokejový sportovní klub byl v Olomouci založen v listopadu 1912. Do týmu se združili z tehdy silně německé Olomouce především chlapci ze středních škol. Podařilo se zřídit i kluziště, které však divoce bruslící veřejnost odmítla uvolňovat pro hokejové zápasy. Další rozvoj této hry pak na čtyři roky zastavila první světová válka. Po válečném sportovním útlumu nastal čilejší hokejový život až začátkem dvacátých let, kdy se vedle SK Olomouc objevil i městský rival ČSS Olomouc. Poměrně dlouho však oba týmy nastupovaly jen k přátelským zápasům. Až v roce 1925 uspořádal Moravský večerník turnaj o putovní pohár. Za další čtyři roky byla z popudu olomouckých hokejistů zřízená Moravská župa. Její mistrovství vyhrál v roce 1930 právě SK Olomouc.
Okupace Československa, zahájená v roce 1939 vojsky Wehrmachtu, znamenala znovu přibrždění hokejové činnosti, avšak takřka hned po osvobození území Rudou armádou vytryskl doslova gejzír hokejového nadšení. Nezanikla myšlenka na vybodování zimního stadionu, který byl 25.ledna 1948 slavnostně otevřen a měl kapacitu tehdy neuvěřitelných 11 000 míst! I proto si hanáckou metropoli vybral armádní tým Křídla vlasti a přinesl do Olomouce nejvyšší soutěž.
Už v roce 1955 ale bylo armádní mužstvo zrušeno a město přišlo o první ligu. Takřka ihned bylo založeno nové mužstvo, Spartak Moravia Olomouc. Do jeho řad přešlo pět hráčů z Křídel vlasti, trenérem se stal Alois Cetkovský a díky spojení se Sokolem Velká Bytřice dostala Olomouc šanci bojovat o postup do II. ligy. Ihned v roce 1956 Olomoučtí oblastní soutěž vyhráli a dočkali se vytouženého postupu.
Na přelomu 50. a 60. let se dostavila finanční krize, která zasáhla i olomoucký hokej. Hrozící úpadek zažehnaly Dopravní stavby Olomouc, které hokejový oddíl vzaly pod svá křídla. Přesto Olomouc v roce 1974 sestoupila do II. Národní hokejové ligy. Ihned se však dokázala vrátit a od roku 1979 patřily DS Olomouc k absolutní špičce I. NHL. V roce 1983 ji dokonce vyhrály, leč Dukla Trenčín byla v kvalifikaci o nejvyšší soutěž až příliš těžkým soupeřem. Sen řady generací se splnil až o sedm let později, kdy Olomouci stačila k postupu do první ligy i druhá příčka.
Od sezony 1990/91 nepoznali Hanáci lepší, než jedenácté umístění. Obrovský zlom nastal v ročníku 1993/94, kdy se Olomouc radovala z historicky prvního českého titulu! V základní části sice Hanáci sotva dokráčeli na příčky, zajišťující účast v play-off, ale vyřazovací boje je zastihly v báječné formě. Tým, posílený o Jiřího Dopitu a Josefa Řezníčka, smetl ve čtvrtfinále ambiciozní České Budějovice, v semifinále přežil proti Kladnu klinickou smrt, když prohrával už 0-2 na zápasy. V následujících třech utkáních ale Olomouc vyhrála a radovala se z postupu do finále. V něm opřela svůj výkon o vynikající brankářskou dvojici Cagaš - Blažek a získala mistrovský titul. Jako výsměch lze s odstupem času brát předsezónní předpověď uznávaného kouče Stanislava Neveselého. „Klub z Hané hokejisty pořád točí, prodává je a kupuje nové z různých částí republiky. Nejsem přesvědčen, že to je dobrý trend.Mužstvo je posíleno, zpočátku extraligy bude hrát nahoře, později mu však nejspíš dojdou síly.“
Leč výrazný úspěch olomouckého hokeje si brzy vybral svou krutou daň. Od svého trimfu se Olomouc dostala do play-off pouze jednou a po skončení sezony 1996/97 vyšly najevo finanční problémy klubu. Ten ve stavu nejvyšší nouze musel extraligu prodat do Karlových Varů, kam spolu s extraligovými právy odešla i kostra týmu. Olomouc padla do krajského přeboru, kde zůstala po dlouhé roky. Návrat světlých zítřků znamenal postup do druhé nejvyšší tuzemské soutěže v sezoně 2002/03.

Současnost

Letošní ročník nezastihl olomoucké Kohouty v plné zbroji. Od začátku sezóny se pohybují po čarou pro play-off a nic nevěstí změnu. Naopak, náskok na prozatím potápějící se Třebíč je pouze osm bodů. Na Hané se už i vyměnili trenéři, hráčský kádr je velice proměnlivý a dres Olomouce už letos navléklo 37 hokejistů. Hlavním cílem pro zbytek sezóny je s největší pravděpodobností záchrana.

Předpokládaná sestava:
Žigárdy - Klimeš, Houdek, Světlík, Bartoň, Faltýnek, T. Vlček - Smejkal, Ministr, L. Vlček - Martinka, Ditrich, Hradecký - R. Hruška, Najdek, Zbořil.

S OLOMOUCÍ UZAVŘE HC ČB TŘETÍ ČTVRTINU 1. LIGY

Čeká nás zřejmě tradiční domácí zápas, myslí si Jandač

Po dvou porážkách v Ústí a Havířově přišly dvě výhry, které byly pro sebevědomí mužstva určitě důležité. Zejména výhra na ledě třetího Chomutova, který kolo předtím setnul nekompromisně lídra z Ústí nad Labem, byla velice cenná. "Výhra z Chomutova je pro nás určitě důležitá, protože tam se rozhodně lehko nevyhrává," netajil trenér Jandač svou střídmou spokojenost. "Utkání jsme si zkmplikovali sami zejména v oslabení, protože v něm padly všechny tři góly soupeře. Celkově hrálo naše mužstvo s velkým nasazením a důrazem, ale bohužel jsme nezvládli hru ve čtyřech. Nepokryli jsme vyražené puky a okolí brankoviště a tak padly vlastně všechny branky Chomutova," shrnul trenér dění na severočekém ledě. "Myslím si, že výkon většiny týmů roste s tím, kdo proti němu stojí. My máme v kádru hráče z NHL a další kvalitní hokejisty a to většinou soupeře vybudí k mnohem lepším výkonům, než podávají obvykle," zopakoval evergreen letošní sezóny. "S Olomoucí to bude pro nás opět stejné, pokusíme se dát co nejrychleji nějaké branky, abychom odskočili, a pak doufám, že se to nestrhne v nějaké bezhlavé útočení, abychom zase nedostali nějaký hloupý gól a nebylo z toho drama," vyjevil trenér svá přání, která před zápasem určitě zopakuje i svým svěřencům. "Sestava zřejmě nedozná výrazných změn, uvidíme ještě podle momentálního zdravotního stavu. Štrba ještě zřejmě hrát nebude, vypadá to až na sobotu. Jedinou změnou tedy bude to, že chytat bude Chábera," sdělil lakonicky Jandač. Mladý brankář tak nastoupí do branky po sedmi zápasech. Naposledy chytal v Písku 13. prosince. "Jsem s gólmany domluven na zápasech, které budou chytat, až do konce ledna. Musíme je oba udržet v permanenci," uzavřel jihočeský lodivod.

Předpokládaná sestava:
Chábera - Martínek, Krstev, Ference, Kotaška, Jindra, Neckář - Dvořák, Prospal, Hřebejk - Sailer, Bělohlav, Květoň - Rob, Šimánek, Kropáč.

STATISTICKÉ CENTRUM

HC Olomouc

Letošní zápasy:      38   12  0  3  0  23   84:133  39
Aktuální série:      10    3  0  0  0   7   20:36    9

Nejproduktivnější hráč: Milan Ministr - 25 bodů (10+15)
Nejlepší střelec:       Ministr, Najdek, Hebar - 10 branek
Nejlepší nahrávač:      Milan Ministr - 15 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Michal Šafařík - 93 tr. minut
Nejlepší v +/-:         Robert Najdek - 2 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Štefan Žigárdy   91,4%; 3,09 G/Z
2 - Radek Tihlář     89,3%; 3,74 G/Z

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      38   31  0  0  1   6  150:61   94
Aktuální série:      10    8  0  0  0   2   38:19   24

Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 53 bodů (21+32)
Nejlepší střelec:       Václav Prospal - 21 branek
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 32 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Štraub - 73 tr. minut
Nejlepší v +/-:         Václav Prospal - 32 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Roman Turek       91,0%; 2,00 G/Z
2 - Jan Chábera       93,9%; 1,38 G/Z
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....