Banes Motor České Budějovice
14.01.2005, Antonín Vansa, foto Robert Straka

V sobotu proti prvoligovému Jánošíkovi

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Pokud by bájný slovenský zbojník Jánošík dnes sledoval prvoligový hokej, při pohledu na tým Berouna by se zaradoval. Podobně jako podtatranský hrdina se středočeský hokejový klub řídí heslem - bohatým brát a chudým dávat. Poslední šanci obrat nejbohatší tým první ligy budou mít Berounští medvědi v sobotu od 17.00 hodin v českobudějovické Budvar aréně.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC BEROUNŠTÍ MEDVĚDI

Historie

Počátky hokeje v Berouně spadají do roku 1933, kdy v tomto středočeském městě vznikl klub Český lev Beroun. V předválečných letech byl v Berouně založen i druhý hokejový oddíl - Sokol Beroun. Obě mužstva se pravidelně střetávala v Podbrdské župě. Při slučování tělovýchovy v roce 1953 byla založena TJ Lokomotiva Beroun, v níž splynuly oba dosavadní kluby v jeden celek. Po sloučení v padesátých a šedesátých letech hrával tým převážně na úrovni okresu a regionu.
Významný krok v dějinách berounského hokeje přišel v roce 1971, kdy byl uveden do provozu nezastřešený zimní stadion. Hala sice měla mít svou střechu ihned, ale nakonec byla prodána do Rokycan a k zastřešení hokejového stánku došlo až v roce 1985.
Již o sedm let dříve však středočeský klub slavil postup do II. NHL. Dvě patra pod nejvyšší československou soutěží byl ale Beroun jen dva roky. V roce 1993 přišel největší dosavadní úspěch nově vzniklého H + S Beroun. Posílen o řadu kladenských hráčů vybojoval historický postup do I. NHL. Ve skupině o postup do první ligy se střetli berounští hráči s Ústím nad Labem, Milevskem, Mladou Boleslaví a Chomutovem. Z prvního místa prošlo do druhé nejvyšší soutěže Ústí nad Labem. Beroun postoupil jen o skóre před třetím Milevskem.
Pod hlavičkou H + S Beroun hrál klub až do roku 1996, kdy došlo k dalšímu přejmenování. Od roku, který je znám především skrze úspěch českých hokejistů na Mistrovství světa ve Vídni a českých fotbalistů na evropském šampionátu v Anglii, se berounský oddíl honosí jménem HC Berounští Medvědi.
Středočeši se pravidelně umisťovali v horní polovině tabulky, ale v sezoně 2002/03 málem přišel nečekaný krach. Berounští Medvědi museli zachraňovat první ligu až v baráži. O to nečekanější byl úspěch mužstva v následujícím roce. Beroun vyhrál základní část druhé nejvyšší tuzemské soutěže a prošel až do finále, kde se střetl s Jihlavou. Ve vypjaté sérii prokázala více psychických sil jihlavská Dukla a přehrála Beroun 3 - 2 na zápasy. Fináloví přemožitelé Berouna si v následné baráži o extraligujednoznačně poradili s Českými Budějovicemi a po pěti letech vybojovali účast v nejvyšší soutěži. Kdo ví, kde dnes mohl Beroun být, kdyby dokázal v rozhodujícím zápase finálové série vstřelit o branku více, než Dukla Jihlava...
Zdroj: www.hokej.cz.

Současnost

Také vás překvapovalo, když Beroun po třinácti odehraných kolech byl až pod hranicí elitní osmičky? Tak na podobné pocity můžete v klidu zapomenout. V současnosti patří Berounští medvědi mezi jeden z nejsilnějších celků první hokejové ligy, i když tomu jejich tabulkové postavení příliš neodpovídá.
Tým sice poměrně často klopýtá s outsidery typu Písku, Havířova a Olomouce, ale naopak pro silné týmy je doslova přízrakem. Ústečtí Lvi už se souborem Otakara Vejvody poztráceli letos osm bodů, Brno sice dokázalo uhájit domácí tvrz, ale na malém berounském stadionku prohrálo 1:3. Hradec Králové prohrál dva ze tří zápasů a Chomutov pro jistotu nezvítězil ani jednou! Pouze vedoucí České Budějovice zatím Středočeši obrat o body nedokázali. Ačkoliv Beroun stále balancuje na hranici postupu do play-off, bude v závěru soutěžního ročníku jedním z černých koňů soutěže.
V play-off by se dal jen těžko vybrat těžší soupeř. Perfektně zorganizovaná obrana pustila za svá záda jen 75 puků, které následně nedokázali berounští brankáři zachytit. A právě defenziva je zbraň, která se v play-off počítá dvojnásobně. Kdo si vytáhne “Černého Petra“ v podobě Berouna se uvidí až v polovině února.

Předpokládaná sestava:
Kopřiva - J. Kasík, Veber, P. Hořava, Jareš, Filip, Braniš, Ovčačík - Besser, Šinágl, Tvrzník - Toma, Kukla, Eiselt - Klimenta, Slížek, Jech.
Trenéři: Otakar Vejvoda a Petr Novák.

JIHOČEŠI BUDOU HRÁT O STÝ BOD BEZ KAPITÁNA RADKA BĚLOHLAVA

Soupeře pro play-off si vybírat nehodlám, upozorňuje Josef Jandač

S velkou dávkou noblesy zakončili hokejisté HC České Budějovice třetí část prvoligové soutěže. Na domácím ledě nedali podprůměrné Olomouci sebemenší šanci a z ledu jí setřeli jasným výsledkem 6:0. „Od začátku do konce bylo na hřišti jenom jedno mužstvo. Od druhé třetiny jsme do hry nasadili i čtvrtý útok, abychom ušetřili fyzické i psychické síly. Myslím si, že kdybychom k tomuto kroku nepřistoupili, dali bychom určitě více branek,“ hodnotil krátce po skončení utkání jednoznačnou výhru kouč vedoucího týmu první ligy Josef Jandač. České Budějovice položily základ k vysokému vítězství už v úvodní třetině, kterou vyhrály 4:0. Drtivý byl především úsek mezi 5. a 10. minutou zápasu. Postupně se trefili Krstev, Rob a Martínek a o osudu střetnutí bylo prakticky rozhodnuto. Olomoučtí se nezmohli ani na kosmetickou úpravu výsledku. „Měli jsme dobrý nástup a jsme moc rádi, že jsme nakonec utkání odehráli bez nějakých větších nervů,“ uvedl českobudějovický trenér. Olomouc nedokázala ani potřetí v letošní sezoně překročit v zápase s favorizovanými Jihočechy svůj stín a dostala třetí těžký příděl. Celkově už HC České Budějovice porazil Hanáky třikrát s grandiozním skóre 20:0. „Olomouc proti nám nastoupila v každém zápase víceméně odevzdaná. Asi se nás bojí a nevěří si na nás. Ale to pouze odhaduji. Do hlav jejich hráčů nevidím a ani mě to nezajímá. Jsem rád, že je to takhle a my máme ze vzájemných utkání devět bodů,“ konstatoval suše kouč Jandač.
Výborný výkon předvedl brankář Jan Chábera. V brankovišti se sice občas doslova nudil, ale když už Olomoučtí dokázali vystřelit puk na českobudějovickou branku, byl mladý gólman vždy na místě. V sezoně vychytal osmé čisté konto a ukázal trenéru Josefu Jandačovi, že v případě zranění, nebo poklesu formy Romana Turka, má kam sáhnout pro adekvátní náhradu. „Jsem maximálně spokojený. Honza má statistiky výborné a mě to těší,“ pochválil Jandač talentovaného brankáře, který se proti Olomouci postavil do branky po šestizápasové pauze. Naposledy se představil v domácím střetnutí proti Mladé Boleslavi, kdy ho zbytečná hrubka za vlastní brankou připravila o vychytanou nulu. „Takové zápasy nejsou jednoduché. Ani pro Turka, ani pro Cháberu. Když máme tlak a oni čelí jednou za čas samostatnému nájezdu, kdy se soupeř dostane ojediněle za naší obranu. Oba to zatím ale zvládají výborně a já jsem spokojený,“ liboval si nad výkony různorodé brankářské dvojice Jandač.
Jediným stínem středečního zápasu byla zranění Mojmíra Musila a kapitána Radka Bělohlava. Oba dva odstoupili v průběhu druhé třetiny. Musil si poranil kotník, ale zhruba do týdne by mohl být českobudějovickým koučům opět k dispozici. Horší je situace kolem zdravotního stavu kapitána mužstva Radka Bělohlava, který si poranil koleno. „Zatím přesně nevíme, jak dlouho bude marodit, ale vypadá to na delší dobu než v případě Musila,“ posteskl si první trenér českobudějovického týmu. Kapitánské céčko by měl s největší pravděpodobností převzít inventář jihočeského hokeje Luboš Rob. Kromě Bělohlava a Musila budou ještě chybět obránci Ján Mucha, Patrik Luža a útočníci Josef Štraub s Petrem Havelkou. Naopak do sestavy se v sobotu vrátí útočník Martin Štrba. „Byli jsme s ním domluvení už dříve, že naskočí proti Berounu,“ odmítl Jandač spekulace, že by Štrbův návrat do základní sestavy uspěchal kvůli ztrátě univerzála Bělohlava. Po delší době opět oblékne dres v mistrovském klání i obránce Petr Jančařík, který již dva a půl týdne pilně dohání fyzickou kondici. „Petr začne na lavičce a podle situace a vývoje utkání se buď dostane do hry, nebo ne,“ vysvětlil okolnosti Jančaříkova startu osmatřicetiletý kouč.
V sobotu zavítá do Budvar arény nepříjemný Beroun. Středočeský celek ubránil ve 39. kole výhru na ledě Ústí nad Labem v poměru 2:1 a s podobnou taktikou zřejmě zavítá i na jih Čech. V prvním vzájemném utkání na českobudějovickém ledě vedli hosté po gólu Eiselta, domácí však stačili v polovině zápasu zásahy Šimánka a Kotašky výsledek otočit. „Bude to asi podobný zápas. Vždy s nimi hrajeme velmi těžké utkání, ale jsem za ně rád. Myslím si, že takové zápasy nám dají určitě více, než jasná výhra nad Olomoucí,“ přesvědčivě řekl Jandač. „Kdybychom sehráli více takových zápasů, jako proti Olomouci, tak to není příprava na play-off, ale ukolébání se v nějakém falešném pocitu, že se nic nemůže stát a že jsme suverénní,“ dodal na vysvětlenou trenér lídra prvoligové tabulky. Pokud by po 30. kole skončila základní část první hokejové ligy, České Budějovice by narazily na Sarezu Ostravu, zatímco Beroun by se do play-off vůbec nedostal. O takovém scénáři však Josef Jandač vůbec nehodlal uvažovat. „Je úplně jedno, koho dostanete do play-off. Já si absolutně nevybírám, na koho by bylo lepší narazit. My se totiž musíme soustředit především sami na sebe,“ rezolutně prohlásil charismatický trenér.

Předpokládaná sestava:
R. Turek - Krstev, R. Martínek, Ference, Kotaška, Jindra, S. Neckář - R. Dvořák, Prospal, Hřebejk - Rob, Šimánek, Kropáč - Sailer, Štrba, Květoň.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Berounští Medvědi

Letošní zápasy:      38   16  2  3  2  15   87:75   57 (  0) 
Aktuální série:      10    5  0  1  0   4   23:19   16 ( +1) 
Nejproduktivnější hráč: Ladislav Slížek - 31 bod (13+18)
Nejlepší střelec:       Ladislav Slížek - 13 branek
Nejlepší nahrávač:      Ladislav Slížek - 18 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Petr Horčička - 79 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Ladislav Slížek - 12 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Roman Handl   97,56%
2 - Tomáš Pöpperle   93,92%
3 - Miroslav Kopřiva   93,27%
4 - Petr Ševčík   92,65%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      39   32  0  0  1   6  156:61   97 (+39) 
Aktuální série:      10    8  0  0  0   2   41:18   24 ( +9) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 57 bodů (21+36)
Nejlepší střelec:       Václav Prospal - 21 branka
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 36 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Štraub - 73 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Václav Prospal - 34 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   94,10%
2 - Roman Turek   91,00%
3 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....