Banes Motor České Budějovice
16.01.2005, Tomáš Zetek

V pondělí na dalekou cestu do Opavy

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - K prvnímu utkání venku v závěrečné čtvrtině základní části první ligy se vydají hokejisté HC České Budějovice v pondělí do Slezska. V zápase 41. kola je na svém ledě přivítá mužstvo Opavy. Svěřenci trenéra Jandače se vydají na dalekou cestu bez Romana Turka, který dostal volno, a Radka Bělohlava, jenž je stejně jako Havelka zraněn. Otazník visí nad startem Andrew Ference, který si v sobotu natáhl mezižeberní svaly a o svém dalším počínání se rozhodne až v den utkání před odjezdem.
Sobotní utkání mezi Budějovicemi a Berounem otevřelo poslední čtvrtinu základní části letošního prvoligového ročníku. Domácí si se Středočechy poradili hladce a za svůj výborný výkon jim bylo sladkou odměnou vítězství 5:0. Víkendový souboj připomínal středeční utkání s Olomoucí, kdy se domácí dostali hned v úvodu do tříbrankového vedení a poté si zápas v pohodě pohlídali. „My jsme s Berounem odehráli vynikající utkání. Přesto, že jsme hráli v improvizované sestavě, tak naše mužstvo hrálo od začátku až do konce výborně. Soupeře jsme podle mého názoru jednoznačně přehráli a jsme spokojeni s vítězstvím,“ okomentoval sobotní duel kouč Josef Jandač.
Při svém hodnocení se neopomenul zmínit o výborném vstupu do utkání. „Začátek je pochopitelně vždy velmi důležitý. Když se dokáže mužstvo dostat do vedení, hraje se pak v pohodě a je to úplně něco jiného, než když se se soupeřem taháte o gól. Důležité je, že hráči udrželi koncentraci po celý zápas. Dodrželi jsme to, co jsme si řekli, a to je podstatné. Navíc jsme to dohráli s nulou, takže spokojenost,“ chválí své ovečky velitel střídačky.

Naprosto neodvratně se blíží jeden z vrcholů sezony, jímž je play-off. Trenér Jandač pomalu začínat míchat sestavou, což bylo znát i v utkání s Berounem. Tam však bránily kouči v ideálních rošádách zdravotní problémy některých hráčů. Zraněného Dvořáka zastoupil v první formaci Kropáč, který si tak obnovil spolupráci s Prospalem a Hřebejkem. Spolu s útočníkem Edmontonu Oilers nemohli do zápasu zasáhnout ze zdravotních důvodů Musil, Bělohlav, Havelka a Mucha. „K dispozici již bude v pondělí Dvořák, který měl problémy s dutinami, ale je už připraven nastoupit. Muchovi jsme dali šanci, aby se rozehrál v juniorce, s kterou bude i v pondělí, takže s ním nepočítáme. Na středeční zápas už by ale měl být v sestavě. K dispozici by měl být i Musil. Zranění jsou stále Havelka, který má natažené vazy v kotníku, a také Bělohlav, jenž jde na rezonanci a pak uvidíme. S jeho nohou to ale vypadá bohužel na dlouho,“ nastínil situaci ohledně marodky Jandač.
Proti Berounu se již na lavičce objevil Petr Jančařík, který se ještě nedávno rozhodoval zda podstoupit operaci vyhřezlé plotýnky či zatnout zuby a zapojit se opět do tréninku. Robustní bek zvolil druhou možnost a kouč s ním počítá do kádru. „Chtěli bychom ho postupně začleňovat do sestavy. Musíme na to, ale pomalu. Petr hraje na vlastní nebezpečí a nikdo neví, co může ta plotýnka udělat,“ nebere situaci na lehkou váhu lodivod. Na neštěstí pro budějovické hráče a fanoušky se v sobotu zranil Andrew Ference. „Odstoupil po druhé třetině, pro natažení mezižeberních svalů. O tom, zda s námi do Opavy pocestuje, se rozhodne on sám až v pondělí ráno před odjezdem.“ K dispozici bude mít exliberecký kouč ve Slezsku také Petra Vampolu, který již stráví zbytek sezony na jihu Čech.

Mužstvo Slezanu Opava zajíždělo v sobotu na horkou půdu do Ústí nad Labem. Lvi prohráli předchozí utkání s Berounem, a chtěli si tak na Slezanech spravit chuť. To se jim povedlo do puntíku. Pronásledovatel Budějovic rozhodl utkání pěti brankami ve druhé třetině. Opavští dokázali v průběhu utkání brankami Lhotského, Langhammera a Boháče pouze korigovat na konečných 3:8 z jejich pohledu. Mužstvo trenéra Pavla Hulvy okupuje jedenáctou příčku prvoligové tabulky a blíže než k play-off má k baráži o setrvání v druhé nejvyšší tuzemské soutěži. „Opava je v podstatě odsouzená. Nehrají podle mého názoru prakticky o nic. My tam samozřejmě jedeme vyhrát. Přejeme si také hlavně, aby nenastaly nějaké komplikace se sestavou,“ tvrdí Josef Jandač, který měl po nedělním tréninku jasno i o postu brankáře. „Chytat bude Chábera a jako dvojka pojede Kučera. Romanovo jsme dali volno.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....