Banes Motor České Budějovice
17.01.2005, Michal Berg

Budějovice patří do extraligy, tvrdí Pletka

Zatímco jeho spoluhráči z týmu Ocelářů se chystali na cestu do Karlových Varů, Václav Pletka se sbalil a vyrazil do Opavy. Právě tam totiž měl nastoupit ke svému prvnímu zápasu za nový tým Českých Budějovic, kam jej Oceláři pustili na hostování do konce sezóny. "V Třinci je play-off už nejspíš ztraceno, takže jsme se s trenérem a vedením klubu domluvili že bude lepší, když dohraju sezónu někde, kde se bude hrát play-off. Zájem projevily České Budějovice, takže jsme dohodli, že jim pomůžu," přibližoval Václav Pletka okolnosti, které jej přivedly do českobudějovického dresu.
V Opavě se Pletka představil nejprve až ve čtvrtém útoku vedoucího týmu 1.ligy, ale později se na led dostával také s dvojicí Prospal - Dvořák, která mu připravila také jeho premiérovou prvoligovou branku. Právě tam by mělo být jeho místo v sestavě pro další zápasy. "Počítám s tím, že nám pomůže v těch závěrečných bojích, kdy necheme nechat nic náhodě. Chtěli bychom ho zařadit do prvního útoku vedle Prospala s Dvořákem, myslím, že jim to může vyhovovat," nechal se na toto téma slyšet trenér Českých Budějovic Josef Jandač.

To sám hráč zatím neměl o svém místě v sestavě jasno, "Zatím mi trenér před zápasem řekl jen několik základních věcí a nastoupil jsme ve čtvrtém útoku, ale domluvili jsme se, že si ve středu sedneme a přesně mi řekne, co ode mě očekává," upřesnil pětadvacetiletý odchovanec Mladé Boleslavi.

Václav Pletka odehrál v extralize 181 zápasů, nakoukl do repezentace, dva roky strávil také v AHL v Philadelphii Phantoms. V pondělí poprvé okusil druhou nejvyší českou soutěž. S jakými pocity? "Ten rozdíl ve kvalitě tam určitě je, i když zrovna Českých Budějovic se to moc netýká. Mají zkušený mančaft, který je na extraligové úrovni a určitě by se do extraligy měl vrátit. Hra tu ale bude asi trochu jiná než v extralize."

Třinec už před koncem přestupního termínu opustili Čakajík, Kucharczyk, Rozsíval a Lakosil, mluví se také o odchodu dalšího obránce Mezeie. Nepovedená sezóna skončila pro Oceláře s největší pravděpodobností už v lednu, což v Třinci před jejím startem určitě neočekávali. "Je to zvláštní, ale nepovedl se nám první zápas, kdy jsme o gól prohráli se Znojmem, a už se to s náma vezlo. Pořád nám někdo chyběl pro zranění, někteří hráči byli z formy a chytli jsme ztrátu, kterou jsme nedokázali dohnat. Určitě jsme čekali, že dopadneme líp," přiznává Václav Pletka.

Vleklé zranění trápilo právě i Pletku, který se do hokejového kolotoče vrátil teprve po Vánocích. "Byl jsem mimo hru skoro tři měsíce, hrál jsem vlastně jen poslední čtyři zápasy v Třinci a dneska pátý," rekapituluje svou absenci Pletka. "Teď už se ale cítím úplně v pořádku a jsme připravený Budějovicím pomoct," dodal.

Přestože se bude stěhovat přes celou republiku, do úplně neznámého prostředí nejde. "Z extraligy znám hodně kluků, hrál jsem třeba s Kropáčem, Štraubem, Jančaříkem, znám se s dalšími. V tom problém nebude."

Pletka v Budějovicích pomáhat v bojích o extraligu, ovšem ať tato snaha skončí úspěchem nebo ne, v létě na jihu Čech nezůstane. "Určitě se potom vrátím do Třince, mám tam ještě na jeden rok smlouvu," dodal na závěr.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....