Banes Motor České Budějovice
20.01.2005, Antonín Vansa

Českobudějovičtí hokejisté hrají v Ostravě už v pátek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - O úvodní duel třiačtyřicátého kola první hokejové ligy se postarají hokejisté HC České Budějovice a Sarezy Ostravy. Kvůli sobotnímu utkání hvězd, které se uskuteční v ostravské hale, se oba týmy střetnou už v pátek od 17.00 hodin. Jihočeši se na severu Moravy pokusí prodloužit svou šestizápasovou sérii bez ztráty bodu.
Zatím poslední prvoligový zápas hráčům HC České Budějovice nadmíru vyšel. Přemožitele Ústeckých Lvů přejel Jandačův soubor už během úvodní třetiny, kterou vyhrál jasně 4:0. "Zápas jsme prakticky rozhodli do desáté minuty. Pak už se utkání jen dohrávalo," liboval si na pozápasové tiskové konferenci kouč Josef Jandač, kterého však mrzelo nasazení jeho svěřenců v závěrečné dvacetiminutovce. Ta se po gólech Neckáře a Musila znovu začal vyvíjet příznivě pro domácí a v čase 53:57 svítil na kostce nad ledem těžko uvěřitelný výsledek 11:3. V posledních pěti minutách však došlo k těžko pochopitelnému kolapsu českobudějovických borců a do té doby neškodný Hradec Králové dokázal korigovat na konečných 11:5. "Někteří hráči hráli s chutí až do konce a dokázali udržet koncentraci po celých šedesát minut, jiní to nedokázali," postěžoval si kouč HC České Budějovice, kterého zklamal především výkon střídajícího mladíka Jana Chábery. Ten z celkových dvanácti ran pětkrát inkasoval. "Dostali jsme opravdu úplně zbytečné góly," pokrčil rameny náročný kouč. Do středečního zápasu nesmírně spolehlivý Chábera se do branky dostal od úvodní minuty prostřední části. Zkušený gólman Calgary Flames se při jednom ze svých čtyř zákroků na ledě pohl tak nešťastně, že se zranil a musel své místo v brankovišti opustit. Závěrečných čtyřicet minut ani nedokoukal ze střídačky a Budvar arénu opustil. "Natáhl si nějaký sval a nemohl se moc hýbat," řekl na vysvětlenou Jandač. O střídání gólmanů přitom příliš nestál. "Jestli bych Cháberu za stavu 4:0 poslal do branky stejně? Ne. Zápas by stoprocentně dochytal Turek," nekompromisně smetl ze stolu připomínky o taktickém střídání, které by udrželo v pernamenci oba omaskované muže.

Zatímco dvacetiletému Cháberovi výjimečně zápas nevyšel, podstatně lépe si vedla třinecká posila Václav Pletka. Při utkání v Opavě ještě nedostával na ledové ploše tolik prostoru po boku zkušených Prospala s Dvořákem, ale proti Královéhradeckým si vše vynahradil. Pletka si hned během úvodních deseti minut připsal druhou přihrávku u prvního gólu reprezentačního esa Radka Dvořáka. Druhou třetinu zahájil rychlým zásahem sám a v čase 38:28 zvyšoval na hrozivých 9:1, když za záda Navrátila sklepl excelentní pas Prospala. "Pletka mne svým výkonem uspokojil. Prokázal, že se k Prospalovi s Dvořákem typově náramně hodí," chválil zarputilého bojovníka Jandač. Na připomínku jednoho z přítomných novinářů o tom, že Pletka se po boku Prospala s Dvořákem přeci jen bodově trochu trápil a především v úvodní třetině to nebylo z jeho strany "pravé ořechové", našel krátkou avšak výstižnou odpověď. "Musíme si uvědomit, že Pletka plní v prvním útoku především obranné úkoly. On má na starosti defenzivní činnost. A že se v úvodu trápil? Z prvních čtyř gólů dal náš elitní útok dva, takže se nezlobte, ale mě to jako trápení nepřišlo," omlouval se kouč, jenž vytáhl v roce 2002 do extraligy Bílé Tygry Liberec.

Los třiačtyřicátého kola zavál českobudějovické hokejisty znovu na sever Moravy. Po Opavě, kterou v pondělí přehráli 5:2, se svěřenci trenérů Milana Kupky a Josefa Jandače střetnou se Sarezou Ostrava. V sobotu se totiž na ostravském zimním stadionu uskuteční exhibiční měření sil mezi výběrem české a slovenské extraligy. Proto se České Budějovice a Sareza Ostrava dohodli na páteční předehrávce. Slezský celek se v zatím posledním kole dlouhou dobu staral o největší poprask ve výsledkovém summary. Ústečtí Lvi sice doma vedli hned od první minuty, když se trefil pamětník barážových sérií z let 2002 a 2003 Vítězslav Jankových, ale Ostravští dokázali do 17. minuty otočit na 1:3 a poprvé v sezoně usadili brankáře Lukáše Sáblíka uprostřed rozehraného mače na střídačku. Vedení o dvě branky nakonec nebylo Ostravským nic platné a ve Lví aréně prohráli celkovým poměrem 3:7. "Dáme si dobrý trénink a připravíme se na další utkání. Určitě nesmíme nic podcenit," hlásal nabuzeně po konci zápasu s Hradcem Králové českobudějovický forvard Radek Dvořák. Jihočechům znovu bude chybět několik opor základního kádru. V brance by se zřejmě neměl objevit Roman Turek, zdravotní potíže stále trápí beky Andrewa Ference, Petra Jančaříka a Patrika Lužu. Ofenzivní snažení svých spoluhráčů navíc nepodpoří ostřílený centr Josef Štraub, křídelní útočník Petr Havelka a kapitán týmu Radek Bělohlav.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....